Tano Pasman, a világ legidegesebb szurkolója

A 2015-ös futballév zárásaként Japánban a napokban is zajlik a Klubvilágbajnokság. Ha a River Plate szerdán túljut az elődöntőn, létre jöhet a sokak által várt összecsapás a Barcelonával. Az argentin klub azonban négy és fél éve még elképzelhetetlen messzeségben volt ettől a sikertől.

2011. június 26-án a Belgrano elleni vereséggel a River Plate 102 év után kiesett az első osztályból. Ez a bukás azonban megajándékozta a világot az egyik legidegesebb, és mostanra biztosan a leghíresebb River-szurkolójával, Santiago „Tano” Pasmánnal. Fia, Facundo rejtette el a kamerát a döntő meccs előtt – a család megegyezett, hogy felveszik, és visszanézetik vele a reakcióit, hogy meggyőzzék: le kell nyugodnia, különben infarktust fog kapni.

Pasman kezdetben nem egyezett bele abba, hogy a videót feltegyék az internetre. Az anyagot úgy kellett ellopni tőle, a lánya 20 nap alatt szerkesztette hétperces videóvá a kétórás nyersanyagot, és mikor közölték vele, hogy felkerült, még akkor is ragaszkodott hozzá, hogy szedjék le – mindhiába. Még szerencse, hiszen az eredeti videón már több mint 9 millió néző mulatott jól, és számtalan feldolgozás is készült – az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Tano Pasman − A nyelvtanulók kedvéért spanyol felirattal

A fanatikus azt mondja, azóta, ha megpróbálják lefilmezni, lerúgja a kamerát. Bár általában sapkát hord, a kiabálása alapján még a stadionban felismerik a szurkolók. Az ismertség nem változtatta meg, bár ez sokakat meglep azért. Egyszer a buszon hallotta, amint egy utas szól a társának, hogy ott a Tano Pasman, mire az leszólta, hogyan utazna már Tano tömegközlekedéssel. Ars poeticája ennek megfelelően rendkívül egyszerű: „Az ember megváltoztathatja a nemét, lecserélheti a nőjét, de a kedvenc csapatát soha.”

A népszerűségnek persze vannak előnyei is. Számtalan tévémeghívásnak tett már eleget, sőt, a marketingesek is felfedezték a fanatikusban rejlő potenciált. Egy édességmárka „előszedte” a régi családi videókat, hogy bemutassa, az argentin válogatott világbajnoki szerepléseit már 1966-tól hasonló elánnal kommentálta a kis Tano. A csokoládé után pedig úgy illik, hogy fogat is mossunk, amit az Oral B komolyan is vett. A szellemes reklámban „kimossák a drukker száját”, hogy a végén választékos kifejezésekkel fejezze ki ellenérzéseit a bíróval szemben.

Kreatívok egy témára

Pateo y puteo, azaz „rugdosódom és szitkozódom” – jellemzi Tano Pasman saját meccs közbeni viselkedését. 2012-ben mégis megkapta az Afición Número Doce-díjat („A tizenkettedik játékos a szurkoló) a barcelonai Mundo Deportivo sportnapilap éves gáláján. Ugyanekkor az újság netes rádióján vendégként kommentálta a Barça-Málaga bajnokit.

A mindennapokban nyugodt embernek tartja magát, de egy meccs után az is előfordult, hogy izomlazító injekciót kellett beadni neki, olyan feszült maradt. (A videón is látható, hogy lánya meccs közben nyugtató tablettával kínálja a felhevült szurkolót.) A felesége egy szent – mondja –, de azért már réges-rég kirúgta volna, ha a mindennapokban is úgy viselkedne, ahogy meccs közben.

Gamereknek: Tano Pasman és SuperMario

Tano egyszer találkozott egy másik lakóval a házukból, és elnézést kért a nagy kiáltozásokért, de erre a szomszédja azt felelte, nagyon is jól jön neki, mert ha más műsort néz, csak meghallja a kiabálást és átkapcsol, mert tudja, hogy történt valami, amit érdemes megnézni. Pasman tulajdonképpen csak megspórolja neki a meccs kevésbé izgalmas részeit.

Pasman harmóniák
Pasman Style

Ki gondolta volna, hogy négy évvel a történelmi kudarc után a River Plate idén harmadszor lesz Dél-Amerika királya? A 2015-ös Libertadores-győzelmet ráadásul saját stadionjukban ünnepelhették és hiába esett az eső, a Monumentalban délután 5-től hajnali 2 óráig tartott a fieszta. És amikor Tano fél 4-re hazaért, a felesége már aludt, így hát bekapcsolta a tévét, és mivel épp adták az ismétlést, ezért rögtön vissza is nézte a második félidőt. Kell-e ennél jobb ünneplés?

Hogy teremhet-e még több babér a „Milliomosoknak”, az a Klubvilágbajnokságon kiderül a következő napokban, de Tano Pasman mindenképp büszke lehet. Ha a Barcelona nyeri a tornát, örülhet a riveres nevelésű Mascherano és az argentin Messi sikerének, ha pedig a River kerekedik felül, talán megint csap egy olyan ordibálást, mint négy évvel ezelőtt. Csak azt sajnáljuk, hogy ezt már nem engedi videóra venni…

Start typing and press Enter to search