Picasso kalandjai Cuencában és Mallorcán

Kétrészes sorozatunk folytatásában a Juan March Alapítvány további intézményei kerülnek fókuszba: a cuencai Spanyol Absztrakt Művészeti Múzeum és a Palma de Mallorca-i Spanyol Kortárs Művészeti Múzeum, amelyek gyűjteményeik mellett meseszép épületük és környezetük miatt is vonzzák a Spanyolországban kiránduló, kultúrára szomjas érdeklődőket.

Cuenca

A Madridtól mintegy két órányira fekvő Cuenca az egyik legkedveltebb „egynapos kirándulási” úti cél a spanyol fővárosból. A dimbes-dombos, gyönyörű városka szívében, az Huécar folyó felett, a XV. századi Casas Colgadas (szó szerint „függő házak”) épülete ad otthont a Spanyol Absztrakt Művészeti Múzeumnak, mely állandó kiállításon mutatja be az ’50-es, ’60-as évek absztrakt spanyol művészetét.

Az előző részért katt a képre!

A tárlat a spanyol festő, Fernando Zóbel (1924-1984) kezdeményezésére alapult, s 1966-ban nyitotta meg kapuit a közönség számára. 1980-ban Zóbel az alapítványnak adományozta teljes művészeti gyűjteményét, így a tárlat jelentősen gyarapodott, s a további évtizedekben számos szerzeménnyel bővült. Az állandó kiállítás mellett időszaki- és életmű-kiállítások is színesítik az intézmény programjait.

Casas Colgadas

Az elmúlt évek legjelentősebb és legnagyobb érdeklődést kiváltó tárlatai a Kurt Schwitters-, a Josef Albers-, a Francisco Goya-, a Pablo Picasso-, a Max Bill- és a Kandinszkij-mustrák voltak, melyek nemzetközi szinten is jelentősek. A fő profil természetesen a kiállítás-szervezés, de fontos megemlíteni, hogy nemrég indult be a múzeum oktatási programja, mely főként az iskolásokra, családokra és nyugdíjasokra koncentrál, és szervez számukra ingyenes tárlatvezetéseket és különböző múzeumpedagógiai programokat.

Jó tanács a Cuencába látogatóknak

A már említett Casas Colgadas múzuem melletti épületében egy kitűnő spanyol étterem működik, talán itt érdemes ebédelni a hosszas nézelődés után, s innen a hídon átérve, a túloldalt található cukrászda teraszán elfogyasztani egy finom kávét.

Online múzeumlátogatás: http://recursos.march.es/web/arte/cuenca/coleccion/virtual/index.htm

Palma de Mallorca

A Juan March Alapítvány másik mesebeli székhelye Mallorca vadregényes szigetén található, egy monumentális, impozáns épületben. Mallorca, mely egyúttal Spanyolország egyik legkedveltebb nyaralóközpontja és buliszigete, don Juan March szülőhelye is egyben. Az itt található múzeum gyűjteménye áttekinti az egész XX. századi spanyol művészetet az avant garde  nagymesterektől – Picasso, Dalí, Miró –, a század közepén megjelenő különböző irányzatokon át egészen a legújabb kortárs művekig.

Mallorca

Csakúgy, mint Cuencában, itt is sorra nyílnak az időszaki kiállítások és egy múzeumpedagógiai program keretén belül iskolásoknak, egyetemistáknak, családoknak és különböző csoportoknak tartanak ingyenes tárlatvezetéseket, műhelyfoglakozásokat. A tárlat különlegessége, hogy itt talált otthonra Pablo Picasso grafikai gyűjteménye, melyet külön kiállítótérben mutatnak be.

Palma de Mallorca

A már említett, lenyűgöző épület a XVII. században épült családi villaként, melyet később Guillem Reynés i Font építész vezetésével alakítottak át és újítottak fel, hogy az 1990-es évektől egyre növekvő számú műnek adjon otthont. Végleges állapotát és az állandó kiállítás mai elrendezését 2009-re nyerte el, amikortól hivatalosan is Juan March Alapítvány Múzeumnak nevezik. Talán még azok is érdekes látogatást tehetnek itt, akiket nem a modern művészet, hanem sokkal inkább az építészet és a különleges kialakítású épületek vonzanak.

Online múzeumlátogatás: http://recursos.march.es/web/arte/palma/coleccion/virtual/index.htm

Start typing and press Enter to search