10 alkotás Spanyolország legújabb filmterméséből az Urániában

Tíz filmmel, a spanyol filmművészet legújabb kincseivel érkezik november 21. és 26. között a Spanyol Filmhét az Urániába.

A budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet filmünnepének nyitóvetítése Álex de la Iglesia, a kortárs spanyol film egyik legsokoldalúbb rendezőjének legújabb vígjátéka, A negyedik utas lesz. Látható lesz A méhek húszezer fajtája című dráma, melynek főszereplője Sofia Otero, aki ezzel az alakítással a filmtörténet legfiatalabb Ezüst Medve-díjasa lett, valamint a számos filmfesztivált megjárt Vadhajtások.

Félix Viscarret rendező két filmmel érkezik az Urániában: Idegenek a szekrényben és az Egy nem is olyan egyszerű élet is. Bemutatják Elvira Lindo, a Pápaszemes Manolito hazánkban is népszerű írójának társrendezését, a Valaki, aki törődik velem című filmet, két thrillert – A vacsoravendéget és Az ismeretlen lányt –, a Drága nagyi című drámai komédiát és a három pár rendhagyó csoportterápiás foglalkozását feldolgozó Terápia alatt című kapcsolati dramedyt is.

November 21-én A negyedik utas spanyol vígjáték vetítésével kezdődik az idei Spanyol Filmhét. Julián elvált, anyagi gondokkal küzd és jobb híján abból él, hogy egy alkalmazás segítségével megosztja autóját idegenekkel. Igaz, egyik utasa már nem is annyira idegen. A csinos és fiatal Lorenának hónapok óta biztos helye van a férfi kocsijában – és immár a szívében is. Julián arra készül, hogy a következő úton szerelmet vall neki. Ám éppen ekkor egy problémás alak is bekerül az utasok közé…

November 22-én és 24-én vetítik az Idegen a szekrényben című drámát, melynek főszereplőjét Damiánt húsz év után kirúgják állásából. A világ elől egy furgonban lévő szekrénybe menekül, majd egy család életébe csöppen. A Juan José Millás regényét adaptáló thriller-dráma az Élősködőkre hajazó alapszituációt a Charlie Kaufmanra jellemző szürrealizmussal vegyíti.

A főszerepet a Carmina megoldja és a Szex receptre rendezője, a színészként is brilliáns Paco León alakítja.  Félix Viscarret másik rendezését, az Egy nem is olyan egyszerű életet szintén november 24-én láthatjuk. A történet ezúttal a hétköznapok világánál marad: egy férfi szemszögéből szerethető könnyedséggel mesél a gyereknevelés és a felnőttkorba lépés nehézségeiről, ezen keresztül pedig az élet nagy kérdéseiről.

A méhek húszezer fajtája című dráma november 22-én és 25-én látható. A nyolcéves Aitor egy kis baszkföldi faluban tölti a nyarat, ahol nagymamája méhészettel foglalkozik. Itt keresi valódi identitását. A film világpremierje a berlini filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a főszerepet alakító Sofia Otero elnyerte a legjobb alakításért járó elismerést, s ezzel a filmtörténet legfiatalabb Ezüst Medve-díjazottja lett.

A Gabriela Ybarra nagy sikerű önéletrajzi regényéből készült, A vacsoravendég című thrillert november 23-án és 26-án vetítik.  Icíar édesanyjánál gyógyíthatatlan rákot diagnosztizálnak, így a lány abban a tudatban, hogy hamarosan elveszti anyját, elkezdi felkutatni a családi múltat.  Apját is faggatni kezdi az emlékeiről. Vajon közelebb hozzák-e apát és lányát a múlt és a jelen traumái nyomán felszínre törő érzelmek?

November 23-én és 25-én lehet megnézni Pablo Maqueda rendező Az ismeretlen lány című thrillerét, melynek főszereplője Leo, aki chaten akad össze Carolinával, egy naiv és bájos fiatal lánnyal, akivel sikerül elhitetnie, hogy még csak tizenhat éves. Egy eldugott parkba beszélnek meg randevút. Össze is jön a találkozó, de Leóban kételyek ébrednek. Lehet, hogy Carolina nem is olyan ártatlan és ártalmatlan, mint amilyennek látszik?

November 23-án vetítik Jamie Rosales drámáját, a Vadhajtásokat. A huszonkét éves Julia érzelmekkel teli fejlődéstörténete számos filmfesztivált megjárt, Anna Castillót (Az olajfa, Mediterraneo, Eltitkolt történetek) Goya- és Gaudí-díjra, valamint a kritikusok díjára is jelölték a főszerep megformálásárért. November 25-én debütál a Drága nagyi című drámai komédia.

Mikelnek nincs munkája, a barátnője elhagyta, és Baszkföldből is elege van. Elfogadja egy távoli rokon meghívását, aki Argentínában ajánl munkát neki. Megrökönyödésére egy Isten háta mögötti porfészekbe érkezik, csupa baszk felmenőkkel rendelkező argentin közé, akik folyton az óhazáról álmodoznak. Mikel így egy képzeletbeli Baszkföld csapdájában találja magát Argentína közepén.

A Spanyol Filmhét zárónapján mutatják be Elvira Lindo és Daniela Féjerman közös rendezését. A Valaki, aki törődik velem főszereplője Nóra, az ígéretes jövő előtt álló fiatal színésznő, akinek két igazán fontos ember van az életében: a nagymamája, aki évtizedek óta a színház nagyasszonya, és az édesanyja, akinek voltak színpadi sikerei a nyolcvanas években, de aztán megtorpant a karrierje. Mintha Csehov Sirályát látnánk: a három nő a féltékenység, a félreértett szeretet és a kölcsönös függőség hálójában éli életét.

A Terápia alatt című filmben három pár rendhagyó csoportterápiás foglalkozáson vesz részt. Nem ismerik egymást, nincs is bennük semmi közös. Ráadásul a pszichológus sincs jelen, csak néhány borítékot hagyott számukra instrukciókkal, amelyeket a pároknak közösen kell végrehajtaniuk és elemezniük. A módszer, amely mindenkit arra ösztönöz, hogy nyíltan mondja el a véleményét, és végre olyannak mutassa magát, amilyen, váratlan titkokat hoz a felszínre.

A filmeket spanyol nyelven magyar felirattal vetítik.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Start typing and press Enter to search