4 ‘festői’ spanyol város. Az idegenvezető: Pablo Picasso

Tudtad, hogy Picasso a festészet mellett olyan műfajokkal is foglalkozott, mint a színházi díszlettervezés, a szobrászat, a kerámia és a metszet. 50 évvel ezelőtt, 1973-ban halt meg a franciaországi Mougins-ban, de öröksége ma élőbb, mint valaha. Fél évszázada bekövetkezett halálának alkalmából most végigkísérjük őt az életét meghatározó városokon. Illetve ő minket. Az idegenvezető: Pablo Ruiz Picasso.

2023-ban emlékezünk minden idők egyik legjelentősebb spanyol és egyetemes művésze, Pablo Ruiz Picasso halálának 50. évfordulójára. Életét és művészi munkásságát világszerte, különösen Spanyolországban és Franciaországban számos kiállítással és rendezvénnyel ünneplik.

Születésének mai évfordulóján mi ‘utazni’ fogunk, méghozzá a Picassóhoz legközelebb álló spanyol városokba. Málaga mellett ugyanis az andalúz művész Galíciában, Katalóniában és Madridban is olyan élményeket és inspirációkat szerzett, amelyek az egész életét végigkísérték. És most mi is végigkísérjük.

MÁLAGA

„Nézd, ott, délre van Málaga” – ismételgette időről-időre Picasso Franciaországból, hazája iránti szeretettel. A szülővárosa, amelyet soha nem felejtett el.

Málaga. A város, ahol az egyetemes festészet zsenije született. Bár a polgárháború után Picasso már nem térhetett vissza szülővárosába, emlékezetében mindig jelen volt, és fényei valamint mediterrán éghajlata miatt vissza-visszaemlékezett rá. Málagai gyermekkora így visszatért műveiben is. Ha valamikor, a hazai hidegek megérkezésével most igazán kihagyhatatlan utazás a mindig étvágygerjesztő Málagába látogatni a Picasso-emlékév idején.

Emblematikus Picasso-túrák

Mit szólnál hozzá, ha egy tapasbárban Picasso-ihlette ételek jönnének szembe a menüsoron? Idén ez is lehetséges Andalúzia egyik legszebb városában! Sőt, Málaga már évek óta lehetőséget kínál arra, hogy a városban tett túrák során elmerüljünk az 1881-ben itt született művész életében a hozzá kapcsolódó helyszíneknek köszönhetően.

A Picasso-túrákon felfedezheted a festő korai éveinek emblematikus családi helyszíneit, így jobban megértheted, ki volt ő és hogyan vált azzá, amivé. Megtudhatod például, hogy Picasso apja rajzasszisztens volt a málagai Képzőművészeti Iskolában és egyben a Városi Múzeum kurátora, ami kulcsfontosságú volt a festő jövője szempontjából.

A CORUÑA

„Ez az a város, ahol felébredtek az érzékeim, és ezt sem az idő, sem a távolság nem tudja eltörölni” – mondta a művész sok-sok évvel azután, hogy elhagyta A Coruñát.

Kevesen tudják, hogy Picasso élete egy nagyon fontos részét a galíciai A Coruña városában töltötte. Ott élt 9 és 13 éves kora között, és ott is kezdett el rajzolni. Az észak-spanyolországi nagyvárosban így első kézből fedezhető fel Picasso, a „művész születése” azokon az emblematikus helyeken, amelyek a legszorosabban kapcsolódtak hozzá: például a Picasso család háza.

1891-ben, a kis Pablo kilencéves korában a Picasso család La Coruñába költözött, ahol apja a Képzőművészeti Iskolában kapott állást. A tehetség pedig ugyanebben az iskolában tökéletesíthette rendkívüli rajzkészségét. Bármilyen fiatal is volt, ugyancsak A Coruñában kezdett el festőként dolgozni, és itt rendezte meg első kiállítását. Sőt, Picasso itt találkozott először a szerelemmel is, és itt szenvedte el húga halálát, ami örökre meghatározta az életét.

Picasso & A Coruña

Az A Coruña-i Picasso megismerésének első elengedhetetlen állomása a Casa Museo Picasso: a lakóház, ahol egykor Picasso a családjával együtt élt. A házban nemcsak az eredeti bútorokat és használati tárgyakat őrizték meg, hanem Picasso A Coruña-i munkáinak reprodukcióit és a művész egy eredeti metszetét is megcsodálhatjuk. Innen csak egy kellemes séta a Praza de Pontevedrán található Instituto Eusebio de Guarda, ahová 10 éves korában beiratkozott.

A következő megálló? A Rúa Real 20., ahol 1895-ben Picasso az első kiállítását rendezte az akkori bútorboltban. A művész ilyen fiatalon is kiváló kritikákat kapott a sajtóban! Később egy második kiállítást is ebben az utcában rendezett, ahol bemutatta A sapkás ember című művét, amely ma a párizsi Picasso Múzeumban található.

Szintén Picassóhoz kapcsolódó hely a Rosalía de Castro Színház, ahol nemcsak színházi előadásokat nézett, hanem zsánerjeleneteket is festett. És sajnos kihagyhatatlan a Santo Amaro temető is, Spanyolország egyik legszebb történelmi sírkertje, ahol a festő kisebbik húga nyugszik.

BARCELONA

„Ott kezdődött minden… Ott értettem meg, milyen messzire juthatok”. – vallott Picasso Barcelonáról.

Barcelona és a művészet kapcsolatáról legtöbbünknek Antoni Gaudí juthat eszünkbe, noha 1895-től közel 10 évig a fiatal Picasso is itt élt, sőt később többször is visszatért a katalán fővárosban. Az a Barcelona, amelyet Picasso lefestett, épp akkor kezdett igazi, modern nagyvárossá válni, a művész pedig gyorsan beilleszkedett az avantgárd kulturális körökbe. Itt kezdte el megalkotni első személyes stílusát is: a kék korszakot.

Picasso nyomdokain Barcelonában

Felfedezésünket kezdhetjük mindjárt az els Porxos d’en Xifré tömbjeivel, hiszen az egyik lakóház földszintje szolgált a Ruiz-Picasso család lakóhelyéül, amikor Barcelonába érkeztek. A fiatal művész járta a teraszokat, hogy innen fesse le a háztetőket és első városi tájképeit… De a közelben található a Llotja-ház is, a barcelonai gótikus polgári építészet egyik kincse, ahol Picasso apja órákat adott, és ahol az ifjú Pablo is képezhette magát.

A Plaça Nován három frízt találunk, amelyeket Carl Nesjar norvég szobrász és fotográfus készített a Col-legi d’Arquitectes homlokzatán, Picasso rajzai alapján.

És végül egy nagyon különleges megálló: az „Els Quatre Gats” kávézó-étterem, amely a 19. század végi modernista Barcelona értelmiségének találkozóhelye volt. Itt ma is egy Picasso által tervezett tábla invitálja a vendéget az étterembe, amely az egykori kávézó örököse. Itt állították ki először Picasso rajzait is. Barcelona ma is annak az avangárd, kozmopolita városnak az tükörképe, amely egykor elkápráztatta Picassót.

MADRID

Bár a zseni életét általában Málagához és Barcelonához kötik, az igazság az, hogy Madridban nemcsak számos remekművét találjuk. Van egy hely a spanyol fővárosban, amely mélyen megihlette a kubista festőt. Ez pedig nem más, mint a Prado Múzeum. Első madridi útja alkalmával itt találkozott olyan spanyol mesterek munkáival, mint Velázquez és El Greco. A fantasztikus múzeum termeiben járva ma sem könnyű magunk elé képzelni a képeket csodálattal figyelő ifjú Picassót.

Azt a Picassót, aki néhány évvel később, 1936 és 1939 között már a Prado Múzeum igazgatója volt. Bár a spanyol polgárháború kitörése miatt valójában soha nem utazhatott a fővárosba, hogy hivatalba lépjen.

És hogy hol láthatóak ma Picasso művei Madridban? Például a Thyssen-Bornemisza Múzeumban: az „Aratók” és a „Harlekin tükörrel” című műveket. Picasso leghíresebb műve azonban kétségkívül a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía múzeumban látható. Ez nem más, mint a „Guernica”.

Egy 1937-ben festett impozáns, 3,50 méter magas és 7,80 méter hosszú monumentális freskó. Fekete, fehér és szürke színekben, a spanyol polgárháború idején a baszk Guernica város bombázása okozta fájdalmat ábrázolja. Megállni előtte felejthetetlen és megható élmény.

Madridban tavaly óta már két olyan kiállításban is elmerülhettünk, amelyek Picassót állították a középpontba. A Thyssen 2023-ban megismételte a „Picasso. A szent és a profán” című kiállítását, míg a város másik két nagy múzeuma, a Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía a „Picasso-El Greco” és a „Picasso 1906: A nagy átalakulás” című kiállításokkal várja az érdeklődőket. Sőt, a La Casa Encendida a festő utolsó 10 évének munkásságával foglalkozik, míg a Casa Velázquez a két spanyol festőművész ikon közötti párbeszédet mutatja be.

Annak ellenére tehát, hogy Picasso halála óta 50 év telt el, alakja és művei továbbra is ugyanolyan érdeklődést keltenek és ugyanolyan alkotói hatást váltanak ki Spanyolországban és világszerte egyaránt. Hiszen Picasso örök.

Cikkünk a Turespaña Spanyol Turisztikai Hivatal közreműködésével jelent meg.

Start typing and press Enter to search