A bika nyomában: A Cervantes Intézet októberi spanyol programajánlója

Konferencia, tárlatvezetés, előadás, beszélgetés és online programok. Októberben a spanyol bika van a budapesti Cervantes Intézet programjainak középpontjában. A spanyol és a mediterrán kultúra ugyanis elképzelhetetlen nélküle.

Müvészet-pirulák

A BIKA NYOMÁBAN

Ne hagyd ki Művészet-pirulák című sorozatunk legújabb epizódjait! A Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető, Harc a fenevaddal. A bika a spanyol és a mediterrán kultúrában című kiállítás kiegészítéseként két izgalmas informatív videót készítettünk a számodra. Az első epizódban felfedezzük a bika lenyűgöző jelenlétét a görög-római mitológiában, a másodikban pedig a bikaviadalok nyomai után kutatunk a spanyol művészetben a XVIII. századtól egészen a XX. századig. Csatlakozz hozzánk, és barangoljunk együtt a művészet útjain!

Píldoras de arte

RASTREANDO HUELLAS

¡No te pierdas los nuevos episodios de nuestra serie Píldoras de arte! Para complementar la exposición «En lucha con la bestia. El toro en la cultura española y mediterránea», hemos creado dos emocionantes píldoras informativas. En el primer episodio, exploraremos la fascinante presencia del toro en la mitología grecorromana, mientras que en el segundo rastrearemos las huellas de las corridas de toros en el arte español desde el siglo XVIII hasta el XX. ¡Únete a nosotros en este viaje artístico!


Konferencia

A BIKA MITOLÓGIAI ÁBRÁZOLÁSA AZ ÓKORTÓL A BAROKK KORIG

A bika időtlen idők óta az őserők szimbólumaként jelenik meg a mediterrán térségben. Óscar Martínez García előadása során útnak indulunk, hogy felfedezzük, milyen hatással volt a bika a művészetekre a történelem során, és felkutassuk, miképp jelenik meg ez az állat az őskori festményeken, a görög-római mitológiában, valamint a középkori, a reneszánsz és a barokk művészetben. Ismerd meg közelebbről ezt a legendás állatot!

Conferencia

LAS IMÁGENES MITOLÓGICAS DEL TORO DESDE LA ANTIGÜEDAD HASTA EL BARROCO

Desde tiempos inmemoriales, el toro ha sido una poderosa metáfora de fuerzas primordiales en el Mediterráneo. Te invitamos a explorar su impacto a lo largo de la historia del arte, desde las pinturas prehistóricas, las representaciones en la mitología griega y romana, hasta su presencia en el arte medieval, renacentista y barroco en esta charla junto a Óscar Martínez García. ¡Conoce más de cerca a este animal extraordinario!


Előadás és beszélgetés

BIKAVIADALOK: VELÜNK ÉLŐ EMLÉKEK

Fedezd fel a Bikaviadalok: velünk élő emlékek című kiállítási projektet, és engedd, hogy a spanyol riportfotók egy vizuális utazásra repítsenek a XIX. század végétől egészen a XX. századig! Csatlakozz Antonio Amoros és Raúl Alonso Sáez előadásához, amely során kifürkészheted ennek a hagyománynak művészeti, kulturális és történelmi vonatkozásait. Az előadást követően egy beszélgetésen is részt vehetsz Lantos Adriánaval, a Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető, Harc a fenevaddal című kiállítás kurátorával. Felejthetetlen élmény vár rád!

Presentación y coloquio

LA MEMORIA TAURINA

Descubre el proyecto expositivo «La memoria taurina» a través de un viaje visual por el fotoperiodismo español desde el siglo XIX hasta el XX. Únete a Antonio Amorós y Raúl Alonso Sáez en esta presentación que desentrañará los aspectos artísticos, culturales e históricos de esta tradición, seguida por un coloquio con Adriána Lantos, comisaria de la exposición de la Galería Nacional de Hungría «En lucha con la bestia». ¡Una experiencia imperdible!

Tárlatvezetések

HARC A FENEVADDAL

A Cervantes Intézet szeretettel vár tárlatvezetésein, ahol felfedezheted ezt a lenyűgöző kiállítást a budapesti Szépművészeti Múzeum tizenkét, gondosan kiválasztott műalkotásán keresztül. Csatlakozz október 28-án magyar nyelvű tárlatvezetésünkhöz, vagy november 11-én a spanyol nyelvű látogatáshoz, és fedezzük fel együtt a bika tiszteletének ősi hagyományát és a bikaviadalok eredetét! Merülj el a spanyol és a mediterrán kultúrában!

Visitas guiadas

EN LUCHA CON LA BESTIA

El Instituto Cervantes te invita a explorar esta fascinante exposición con dos visitas guiadas. Podrás disfrutar de un recorrido por doce obras cuidadosamente seleccionadas del Museo de Bellas Artes de Budapest. Acompáñanos el sábado 28 de octubre en húngaro y el sábado 11 de noviembre en español para descubrir la tradición ancestral del culto a los toros y el origen de las corridas. ¡Sumérgete en la cultura española y mediterránea!

További részletek a programokkal kapcsolatban a budapesti Cervantes Intézet honlapján.

Start typing and press Enter to search