5 éve hunyt el a rendező, aki felfedezte Penélope Cruzt és Javier Bardemet

Szomorú évforduló a mai, hiszen pontosan 5 évvel ezelőtt hunyt el Bigas Luna katalán filmrendező, akinek modern klasszikussá vált filmjei mellett a közönség Penélope Cruz és Javier Bardem első felcsillanásait is köszönheti. Bigas Lunára emlékezünk, a stílusa előtt (is) tisztelegve.

Bigas Luna

Bigas Luna alig 67 éves korában hunyt el, ezidőalatt mégis a kortárs spanyol filmművészet meghatározó alakjává tudott válni. Noha a magyar közönség egyértelműen az 1992-es Sonka, sonka (Jamón jamón) című film rendezőjeként és a fiatal Penélope Cruz, valamint Javier Bardem felfedezőjeként emlékezhet rá leginkább, a katalán José Juan Bigas Luna már az 1970-es évek közepén debütált első nagyjátékfilmjeivel − rendkívül sikeresen, tegyük hozzá.

Első meghatározó filmje az 1978-as Bilbao című dráma volt, amelyet a Cannes Filmfesztiválra is beválasztottak. Pályafutása során közel 20 nagyjátékfilmet forgatott, számos egyéb díj mellett 1992-ben Velencében a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjjal tüntették ki a Sonka, sonkáért. Személyes látásmódja és a filmjeiben gyakori szenvedélyes jelenetek sajátos stílust kölcsönöztek munkáinak, amelyek nélkül aligha beszélhetünk kortárs spanyol filmművészetről.

Start typing and press Enter to search