5 last minute karácsonyi ajándék ötlet spanyolosoknak

Mielőtt még az utolsó adventi napokra leereszkedne a fényfüzérekkel súlyosbított lila köd, valamit tisztázzunk: néha még azokat sem könnyű meglepni karácsonyra, akik igazán közel állnak hozzánk. A fejvesztett Google-keresések helyett ezért feldobunk inkább 5 parádés ötletet, amihez csak arról kell megbizonyosodnod, hogy az illető (őrült) spanyol(os)-e? Mondjuk ha követi a KultúrTapast, ez már nem is kérdés, ha pedig Te is, még meg is nyerheted a karácsonyi ajándékát!

1. Ajándék a Spanyol konyha szerelmeseinek

“Az újévben is a közösen eltöltött pillanatok lesznek a legértékesebbek.” Nehéz lenne vitába szállni a Pata Negra karácsonyi szlogenjével, hiszen egy közös tapasozás Budapest első tapas bárjában majdnem olyan, mintha elvinnéd őt Spanyolországba (mondjuk a pénztárcádnak még annál is jobb)! A Pata Negra ajándékutalványa már csak azért is nagyon praktikus, mert tetszőleges összegben megváltható, és kellően mutatós ahhoz, hogy egy pillanatig se kelljen a csomagolással bíbelődnöd. A pesti és a budai Pata Negrában amúgy is megadják a módját: az eredeti andalúz csempék és hamisítatlan spanyol sonkák garantáltan elvarázsolják majd a szerette(i)det.

De még így is lehet emelni a tétet! A Pata Negra-csoport casual dining étterme, az El Asador de Pata Negra idén először exkluzív borvacsoráira is kínál karácsonyi ajándékutalványt. A faszenes kemencével fémjelzett étterem borvacsoráin alkalmi degusztációs menüivel nemcsak a spanyol asadorok világát, hanem a spanyol konyhaművészet egy magasabb szintjét is bemutatja hónapról-hónapra. A 7 fogásból és a hozzá tartozó borkíséretből álló első 2022-es alkalomra személyesen a Paulay Ede utcai étteremben vásárolható díszes ajándékutalvány.

A prémium kategóriájú faszénparázson sült fogásokkal az ajándékozott mellett az ajándékozó is garantáltan elégedett lesz, a borokról nem is beszélve:

 

2. Karácsonyi koccintás a Spanyol borok kedvelőinek

Ha pedig spanyol borok, akkor kihagyhatatlan a Vino Castillo Borház, amelynek webshopjában évek óta olyan szortimentet találunk, aminek láttán a legkritikusabb borkedvelők is csak csettinteni tudnak. A szokásos akciók és ingyenes házhoz szállítás mellett közel egy éve immár belvárosi borszaküzletükben is kedves és szakértő segítséggel, no meg remek katalán cavákkal, roppanós fehérekkel, friss rosékkal és komoly vörösekkel várnak mindenkit új, Kertész utcai boltjában. Ha pedig ez is kevés lenne, a hatalmas választék arra is lehetőséget ad, hogy a kedvenc spanyol (bor)vidékek és nyári úti célok nedűivel garantáltan eltaláljátok a legjobb karácsonyi ajándékot.

 

3. Karácsonyi könyvajándék Caminósoknak

Sajnos gyakran előfordul, hogy a nagy karácsonyi ajándékhajkurászásban pont a lényeget veszítjük szem elől. Hiába puffogtatjuk, hogy jobb adni, mint kapni, ha időközben kidülledt szemekkel rohangászunk és szeretet helyett az infarktus „melengeti” a szívünket… Kicsit erről is szól Máté-Horváth Nóra regénye, ami nem egy szokásos könyv a Caminóról. Nemcsak azért, mert a történet a klasszikus útvonal helyett az óceánparti Északi utat követve halad Santiago de Compostela felé. Műfajilag is más: nem útinapló, nem zarándokkalauz, és nem élménybeszámoló. Ez a könyv ott kezdődik, ahol a többi véget ér: a tanulságoknál.

Nem a caminós mindennapokról szól, hanem mindarról, amit az Út adni tud, és arról, ahogyan adja. A fejezetek így nemcsak a Baszkföldtől Galíciáig tartó zarándoklaton kísérik végig a szerzőt, hanem a saját lelki érésének útján is, és eközben egy kicsit az olvasó maga is lesétálhatja a saját Caminóját…

4. Spanyoltanulás a karácsonyfa alatt?

Spanyoltanulónak spanyolkönyvet venni kábé akkora grincseskedés, mint fogyókúrázónak proteincsokit. Hasznos-hasznos, de mégis ünneprontó… kivéve, hogy ez a spanyol könyv valójában egy vicc-gyűjtemény! Miguel García Viñolo, budapesti spanyol lektor új könyve bebizonyítja, hogy a nyelvtanulás akkor a leghatékonyabb, ha jól érezzük magunkat közben. A gazdagon illusztrált kiadvány spanyol vicceken keresztül mutatja be nyelvtani, kiejtési vagy akár kulturális sajátosságokat a spanyolban.

A Chistes lingüísticos de componente cultural para la enseñanza del español megrendelhető az Amazonról, míg Magyarországon a LibroTrade idegennyelvű könyvkínálatában is megtalálható.

5. Karácsonyi apróságok a Spanyol boltból

Néha egy kis figyelmesség többet ér bármilyen személytelen ajándéknál, ezért ha tudjuk, hogy szeretteink örülnének egy kis spanyolos karácsonyi hangulatnak, itt az ideje elengedni a feszkót és sütnifőzni egy kicsit. Eredeti spanyol hozzávalók nélkül persze ez sem egyszerű, ezért az a biztos, ha az első utatok az egykori Silvimpexbe vezet, amely megújult webshopján, immáron Mercado Mundo del Gusto néven teljesíti minden kívánságotokat. Akár a három királyok a spanyol gyerekekét.

spanyol_paella

A spanyol webshopban tényleg mindent megtaláltok, ami a hamisítatlan spanyol süteményekhez kell. Sőt, a konyhában járatlanok bátran válogathatnak spanyolhon no. 1. karácsonyi édességének számító turrón-készletből – még gluténmentes változatban is! Persze az édességek mellett különleges olívabogyók és -olajak, serrano sonkák, extra spanyol üdítők, sőt még horchata is kapható. A mi kedvenc karácsonyi ajándék ötletünk mégis a paella pakk, amely a serpenyő mellett a valenciai rizst és a főzővizet is tartalmazza. Hát, melyik spanyolos nem örülne ennek a fa alatt…?

Start typing and press Enter to search