Kultúra

Kultúra
Kultúra

Kezet fogni egy Nobel-díjassal

Tóth Mayer Gergő | 2015.06.20.

„Llegar y besar al santo” avagy megfogta az Isten lábát… Valami ilyesmi érzés az, amikor egy Nobel-díjas íróval találkozik az ember és műsort ad neki annak a tiszteletére, hogy egy magyar egyetem díszdoktorává avatják. Bár a spanyol bulvár inkább szerelmi kalandjai miatt veszi szájára Mario Vargas Llosát, kétségtelen, hogy nem ez teszi különlegessé a méltán híres perui írót.

#latin-amerikai irodalom #latin-amerikai írók #mario vargas llosa #spanyol nobel-díjasok #irodalmi nobel-díj #latin-amerikai nobel-díjasok

Kultúra

Szent Iván-éji varázslat a spanyol partokon

Marczel Márta | 2015.06.17.

Hamarosan elérkezik az év leghosszabb napja és egyben legrövidebb éjszakája, ami természetesen a spanyol partokon sem múlhat el fieszta nélkül. Ezen az éjszakán mind a csillagászati nyár kezdetét, mind pedig Keresztelő Szent János születését ünnepeljük. A két esemény összefonódik a hiedelmekben, és mulatozással teli éjszakát varázsol a spanyol partokra.

#spanyolország #spanyol szokások #valencia #szent iván-éj #san juan #alicante

Kultúra
Kultúra
Kultúra

Spanyol húsvét vallási és világi hagyományokkal

Marczel Márta | 2015.04.05.

Spanyolországban a húsvéti ünnepeknek igen érdekes hagyományköre van, a külföldiekben először talán a végeláthatatlan körmenetek és az égnek meredő, csuklyás tömegek kelthetnek ámulatot. A vallási tradíciók ugyanakkor kiegészülnek a néphagyomány alapján kialakult szokásokkal, amik ugyanúgy kihagyhatatlan részei a húsvétnak.

#húsvét #spanyol húsvét #húsvét spanyolországban #spanyol körmenet #spanyol vallási ünnepek #spanyol fieszta

Kultúra

Manu Chao Top 10

KultúrTapas | 2015.04.01.

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt Manu Chao „előre bejelentett, budapesti meglepetés\" koncertjének híre a Facebookon, ami végül méretes hoaxnak bizonyult. A Gólya Közösségi Ház minden hájjal megkent szervezőinek áprilisi tréfája olyan jól sikerült, hogy több ezer lelkes rajongó mellett végül még egy kultúrintézetet is sikerült megtévesztenie. A nagy koppanás után a KultúrTapas az ikonikus zenész Top 10-es listájával próbálja jobb kedvre deríteni a csalódott Chao-fanokat.

#spanyol zene #spanyol rock #manu chao #mano negra #radio bemba sound system #manu chao koncert

Kultúra
Kultúra

Nyelvművelő maratont tartanak Baszkföldön

Molnár Péter | 2015.03.17.

Március 19-én a spanyol-francia határ északi oldalán fekvő Urepeléből startol el a 19. Korrika, azaz a baszk nyelvművelő maraton. A nagy hagyományokra visszatekintő közösségi futás célja a nyelv és a kultúra körbehordozása a történelmi baszk kultúrközösség egész területén, és immár 5 kontinensen a világon.

#baszkföld #bilbao #baszk nyelv #baszk #euskara #baszk tanítás magyarországon #nyelművelés

Kultúra