Kultúra

Kultúra

"El flamenco nació del encuentro de distintas culturas" − entrevista a la bailaora Zsófia Pirók

KultúrTapas | 2015.11.11.

E-STUDIO sorozatunkban ezúttal a KultúrTapas Spanyol Klub első vendégével, Pirók Zsófia flamenco-táncművésszel olvashattok spanyol nyelvű interjút. A beszélgetésből kiderül, milyen volt Zsófi első találkozása a híres andalúz akcentussal, milyenek egy országos flamenco-turné előkészületei, és még a kulisszák mögé is bekukucskálhatunk!

#spanyol #flamenco #andalúz flamenco #pirok zsófia #flamenco tanfolyam #pirók #suspiros #lippai andrea

Kultúra

Amit a mexikói halottak napjáról tudni akartál

Báder Petra | 2015.11.03.

November első két napján Mexikó ünnepel: a családok és a közintézmények oltárokat állítanak halottaiknak, sokan pedig a temetőben éjszakáznak, halottjuk kedvenc ételeit eszik és dalait énekelik. Bár a Halloween erős hatással van a Világörökség részét képező fiesztára, most a tipikusan mexikói hagyományokról fogunk szólni. Báder Petra helyszíni riportja egyenesen Mexikóból!

#latin-amerika #mexikó #mexikói hagyományok #halottak napja #mexikói halottak napja #mexikói kultúra

Kultúra
Kultúra

A spanyol kultúra magánfellegvára

Türk Dalma | 2015.09.27.

Ha Madridban járva pezsdítő kulturális élményre szomjazunk, megéri messzebb tekinteni a művészetek "szentháromságánál" – Prado, Thyssen Bornemissza és Reina Sofía múzeumok –, hiszen olyan kincsre bukkanhatunk, mint a Spanyolországban szinte egyedülálló magán művészeti intézmény, a Juan March Alapítvány.

#spanyol művészet #juan march alapítvány #fundación juan march #spanyol kiállítások #madridi múzeumok #múzeumok madridban

Kultúra
Kultúra
Kultúra
Kultúra

Kezet fogni egy Nobel-díjassal

Tóth Mayer Gergő | 2015.06.20.

„Llegar y besar al santo” avagy megfogta az Isten lábát… Valami ilyesmi érzés az, amikor egy Nobel-díjas íróval találkozik az ember és műsort ad neki annak a tiszteletére, hogy egy magyar egyetem díszdoktorává avatják. Bár a spanyol bulvár inkább szerelmi kalandjai miatt veszi szájára Mario Vargas Llosát, kétségtelen, hogy nem ez teszi különlegessé a méltán híres perui írót.

#latin-amerikai irodalom #latin-amerikai írók #mario vargas llosa #spanyol nobel-díjasok #irodalmi nobel-díj #latin-amerikai nobel-díjasok

Kultúra

Szent Iván-éji varázslat a spanyol partokon

Marczel Márta | 2015.06.17.

Hamarosan elérkezik az év leghosszabb napja és egyben legrövidebb éjszakája, ami természetesen a spanyol partokon sem múlhat el fieszta nélkül. Ezen az éjszakán mind a csillagászati nyár kezdetét, mind pedig Keresztelő Szent János születését ünnepeljük. A két esemény összefonódik a hiedelmekben, és mulatozással teli éjszakát varázsol a spanyol partokra.

#spanyolország #spanyol szokások #valencia #szent iván-éj #san juan #alicante