Kultúra

Kultúra

Mexikó újra kiáll az egyenlőség és a sokszínűség mellett

KultúrTapas | 2020.11.16.

A budapesti Mexikói Nagykövetség és a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) megerősítik elkötelezettségüket a sokszínűség mellett: Őexc. David Nájera, Mexikó budapesti nagykövete november 18-án ismét aláírja az EU Sokszínűségi Kartát, összekapcsolva a Mexikói Kormány Külügyminisztériuma és Külképviseletei által népszerűsített Feminista Külpolitika koncepciójával. A rendezvény részeként kiemelkedő magyar kortárs művészek alkotásai kerülnek kiállításra, amelyek elősegítik az egyenlőséghez, a sokszínűséghez és a női vezetőkhöz kötődő kultúrák közötti párbeszédet.

#mexikó #mexikói nagykövetség #egyenjogúság #sokszínűség

Kultúra

Fenekek és habcsókok: az El Clásico különös becenevei

KultúrTapas | 2020.10.21.

Aligha kell bemutatkozniuk. Vagy mégis...!? A spanyol labdarúgás rangadóját, az El Clásicót megannyi különös becenév veszi körül, amelyek a szurkolóknak már talán fel sem tűnnek. De miért hívja magát "fenéknek" valaki, és hogy lehet, hogy Spanyolországban a "Real" sosem a Real Madridot jelöli!? Közel sem mindennaposnak érdekességek az El Clásico előtt FC Barcelona és a Real Madrid tájáról.

#real madrid #el clásico #fc barcelona #blaugrana #blanco

Kultúra

LaLiga: Ismersz olyan sorozatot, ami 90 évadot megért?

Molnár Péter | 2020.10.14.

A spanyol futballt nem lehet karanténba zárni. Szeptember közepén elrajtolt a LaLiga Santander, leánykori nevén a Primera División 2020-21-as idénye, amelyben közel egy hónapos „bemelegítés” után nemcsak az El Clásicóhoz érkeztünk el: a labda útját követve bejárjuk Spanyolország legnagyszerűbb városait, hogy a LaLiga és a KultúrTapas közös játékain hónapról-hónapra ne csak rengeteg élményt, de a kedvenc csapatod mezét is megnyerhesd.

#real madrid #el clásico #fc barcelona #laliga #YouHaveToLiveIt #LaLigaHu

Kultúra

"Henri Gonzóval zenélni mindig is örömet okozott" – Alejandro Moreta-interjú

Molnár Péter & Reznicsek Éva | 2020.07.31.

Alejandro Moreta nem tud elszakadni Budapesttől. Itt él és itt alkot, noha először minden vágya az volt, hogy visszamehessen Málagába és elfelejthesse a magyar kalandot. Bizarr nevű (Music Illness Cash-machine... ugye?) formációjával végül mégis nálunk eresztett gyökeret, így most nemcsak a második album felvételéről, egyedi hangzásáról és Henri Gonzo vezette művésztársairől beszélgethettünk.

#malaga #Henri Gonzo #Fran Palermo #Music Illness Cash-Machine #Alejandro Moreta

Kultúra
Kultúra

Pünkösdi hétvége a chilei kulturális örökség jegyében

KultúrTapas | 2020.05.29.

Hiába a vírusjárvány, Chile nem hagyja feledésbe merülni kulturális örökségének ünnepét. A Chilei Kulturális Örökség napját 1999 óta tartják meg évről-évre a dél-amerikai országban, és ez alól 2020 sem lehet kivétel. A Chilei Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködésben bemutatjuk, hogy a 6 UNESCO világörökségi helyszínnel és egyedülállóan változatos kulturális hagyatékkal rendelkező Chile milyen online felületeken ünnepli május 29. és 31. között a Día del Patrimonio Cultural de Chile programsorozatát.

#chile #chilei kultúra #chilei múzeumok #Chilei Nagykövetség #Gabriela Mistral #Pablo Neruda

Kultúra

Múzeumi világnap: (Túl)élni a Pradóban

KultúrTapas | 2020.05.14.

A Budapesti Cervantes Intézet 2020. május 18-án a Múzeumi világnapja alkalmából bemutatja a (Túl)élni a Pradóban című filmet. Az El Instante Fundación és az Intézet közös projektjének célja a budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye értékének tudatosítása, a múzeum és a madridi El Prado szakemberei részvételével történő beszélgetések, eszmecserék megrendezésével. Idén ennek keretében kerül vetítésre a (Túl)élni a Pradóban című film május 18-tól május 24-ig a YouTube-on. A Budapesti Cervantes Intézet bemutatója a filmről:

#cervantes intézet #spanyol művészet #Szépművészeti Múzeum #Prado

Kultúra
Kultúra

Kultúrkarantén: Múzeumtúra Chilében

Molnár Péter | 2020.04.30.

Bár a karantén a középkorban eredetileg 40 napos elszigeteltséget jelentett, a hetek mintha egyre hosszabbodnának a mostani járványhelyzetben. Utazásra ilyenkor gondolni sem szabad, pláne Latin-Amerikába, ami messzebb van, mint valaha. De furcsa módon Chile éppenhogy egyre közeledik. A Chilei Köztársaság Nagykövetségének támogatásával annak jártunk utána, hogyan járhatjuk be Chile kulturális fellegvárait a karanténból.

#chile #Santiago de Chile #chilei kultúra #virtuális múzeumlátogatás #chilei múzeumok

Kultúra

Mexikóváros egyedi kultúrája Budapesten

KultúrTapas | 2020.04.27.

A mexikóban élő amerikai művész, Keith Dannemiller nem mindennapi fényképeiből nem mindennapi kiállítás, és a koronavírusnak "köszönhetően" nem mindennapi kiállításmegnyitó született David Nájera mexikói nagykövet és Tim Nugent-Head igazgató részvételével a The Red Door Budapest galériában. Az Utcagráfia II fényképészeti kiállítást a Budapest Photo Festival Festival (BDP) keretében nyitották meg.

#mexikó #mexikói kultúra #mexikói nagykövetség #Budapesti Fotó Fesztivál