Kultúra

Kultúra

Húsvét Andalúziában: A spanyol nagyhét nagy pillanatai fekete-fehérben

Al Quino (fotó) & Molnár Péter (szöveg) | 2020.04.09.

"Ha nem lennének olyan nők a világon, mint te meg én, nem is tudom, mi lenne velünk" - súgja Szűz Máriának a "Mi querida cofradía" (Vallásos rajongás) című spanyol komédia főszereplője, a mondat pedig sok mindent elárul az andalúz nagyhét körüli miliőről. Ahogyan a málagai Al Quino fotográfus fekete-fehér pillanatképei is, amelyeken a hagyományos és a modern találkozása egyedülállóan mutatkozik meg. A keresztény világ, így a vallásos rajongással átitatott Andalúzia (egyik) legnagyobb ünnepe, a húsvét különleges pillanatai minden érzékünkre hatnak. Még fekete-fehérben is színesek.

#spanyol húsvét #húsvét spanyolországban #malaga #húsvét Andalúziában #húsvéti szokások

Kultúra
Kultúra

"Minden mai történet szereplőit a múlt mozgatja" - Sági György könyvbemutató a Cervantes Intézetben

KultúrTapas | 2020.02.18.

A "Cervantes Találkozók" az a programsorozat, amely leginkább megtestesíti az irodalmi párbeszéde lényegét: az ötletek szabad áramlását, mely tisztelettel és modern formában valósul meg a Cervantes Intézet előadótermében. Legutóbb Sági György "Vagy nem” című könyvének színes bemutatója volt a középpontban énekkel, felolvasással és inspiráló kerekasztal beszélgetéssel.

#cervantes intézet #cervantes #Sági György #kortárs irodalom

Kultúra

A mexikói Guillermo Arriaga, González Iñárritu egykori forgatókönyvírója nyerte az Alfaguara-díjat

KultúrTapas | 2020.02.02.

A mexikói Guillermo Arriaga regény- és forgatókönyvíró nyerte a hispán világ nívós irodalmi elismerését, az Alfaguara-díjat. Magyarországon Arriaga elsősorban a kétszeres Oscar-, valamint több Golden Globe- és BATFA-díjjal kitüntetett rendező, Alejandro González Iñárritu kiemelt forgatókönyvírójaként lehet ismert. Arriaga a "Salvar el fuego" című regényéért kapta a rangos elismerést. A Budapesti Mexikói Nagykövetség híre.

#mexikó #mexikói irodalom #mexikói nagykövetség #Alejandro González Iñárritu #Guillermo Arriaga

Kultúra

Mexikói kultúra egy kattintásra: Ezeket a mexikói múzeumokat virtuálisan is bejárhatod

KultúrTapas | 2020.02.02.

A mexikói kultúra mágnesként vonz mindenkit, akinek fontos a kultúra, a művészet, a gazdag hagyományok, finom ételek és az egyedülálló hangulat. Szerencsére ahhoz, hogy megismerjük a mexikói kultúra egy szeletét, ma már elég néhány kattintás, sőt Mexikó legérdekesebb múzeumat anélkül is bejárhatjuk, hogy felállnánk a karosszékből. A Budapesti Mexikói Nagykövetség ajánlója következik.

#mexikó #mexikói kultúra #mexikói nagykövetség #mexikói múzeumok

Kultúra

5 last minute karácsonyi ajándék ötlet spanyolosoknak

Molnár Péter | 2019.12.15.

Mielőtt még az utolsó adventi napokra leereszkedne a fényfüzérekkel súlyosbított lila köd, valamit tisztázzunk: néha még azokat sem könnyű meglepni karácsonyra, akik igazán közel állnak hozzánk. A fejvesztett Google-keresések helyett ezért feldobunk inkább 5 parádés ötletet, amihez csak arról kell megbizonyosodnod, hogy az illető (őrült) spanyol(os)-e? Mondjuk ha követi a KultúrTapast, ez már nem is kérdés, ha pedig Te is, még meg is nyerheted a karácsonyi ajándékát!

#spanyol karácsony #spanyol karácsonyi szokások #karácsonyi ajándék ötletek #spanyol ajándékok #ajándék spanyolosoknak

Kultúra
Kultúra

Spanyol-magyar sikerszerzők: Elvira Lindo és Ugron Zsolna irodalmi estje az Urániában

KultúrTapas | 2019.10.30.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? Ezekkel a kérdésekkel, valamint egy teltházas, emlékezetes beszélgetéssel indult októberben a budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" című beszélgetéssorozata. November 6-án ismét a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői, ezúttal Elvira Lindo és Ugron Zsolna adnak egymásnak találkozót az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

#spanyol irodalom #spanyol írók #Ugron Zsolna #Elvira Lindo #kortárs magyar irodalom

Kultúra

Spanyol Filmhét: Goya-díjas spanyol sikerfilmek az Urániában

KultúrTapas | 2019.10.24.

A kortárs spanyol filmkultúra hazai bemutatásában hiánypótló szerepet betöltő filmhéten ezúttal hangsúlyos szerephez jutnak a művészetek, a gasztronómia, a történelmi és a társadalmi kérdések, de természetesen érzelmekben és humorban sem lesz hiány. Olyan sztárokat láthatunk viszont a mozivásznon, mint Dani Rovira (Superlópez), Gloria Muñoz (Vallásos rajongás), Javier Gutiérrez (Bajnokok) és Antonio de la Torre (A rendszer), aki egyebek mellett Mészáros Márta Aurora Borealisában is szerepelt. A fesztivál iránt érdeklődők idén Facebook és Instagram játékon is részt vehetnek, értékes nyereményekért.

#spanyol filmek #spanyol mozi #spanyol filmhét #Uránia Nemzeti Filmszínház

Kultúra

Cirko-Gejzír mozi: 25 remek spanyol film az elmúlt 25 évből

Molnár Péter | 2019.09.21.

25 éve nyílt meg a Cirko-Gejzír mozi. Budapest egyik legkarakteresebb, talán egyetlen "valódi artmozija", szeptember végén rendhagyó filmfesztivállal ünnepel: a Cirko25 – Ami kimaradt elnevezésű rendezvényen olyan fontos filmeket vetítenek, amelyeket Magyarországon moziban még nem láthattak a nézők. Minket persze ezúttal is a spanyol és latin-amerikai opuszok mozgatnak igazán, így a jubileumra összeállítottuk nektek a Cirko-Gejzír 25 legemlékezetesebb spanyol nyelvű vetítését. Lehet inspirálódni!

#spanyol filmek #spanyol rendezők #spanyol mozi #spanyol színészek #cirko-gejzír mozi