Kultúra

Kultúra

Kultúrkarantén: Múzeumtúra Chilében

Molnár Péter | 2020.04.30.

Bár a karantén a középkorban eredetileg 40 napos elszigeteltséget jelentett, a hetek mintha egyre hosszabbodnának a mostani járványhelyzetben. Utazásra ilyenkor gondolni sem szabad, pláne Latin-Amerikába, ami messzebb van, mint valaha. De furcsa módon Chile éppenhogy egyre közeledik. A Chilei Köztársaság Nagykövetségének támogatásával annak jártunk utána, hogyan járhatjuk be Chile kulturális fellegvárait a karanténból.

#chile #Santiago de Chile #chilei kultúra #virtuális múzeumlátogatás #chilei múzeumok

Kultúra

Mexikóváros egyedi kultúrája Budapesten

KultúrTapas | 2020.04.27.

A mexikóban élő amerikai művész, Keith Dannemiller nem mindennapi fényképeiből nem mindennapi kiállítás, és a koronavírusnak "köszönhetően" nem mindennapi kiállításmegnyitó született David Nájera mexikói nagykövet és Tim Nugent-Head igazgató részvételével a The Red Door Budapest galériában. Az Utcagráfia II fényképészeti kiállítást a Budapest Photo Festival Festival (BDP) keretében nyitották meg.

#mexikó #mexikói kultúra #mexikói nagykövetség #Budapesti Fotó Fesztivál

Kultúra

Spanyol díszvendégség: Virtuális spanyol könyvfesztivál a Cervantesben

KultúrTapas | 2020.04.26.

Április 23-án, a Könyv napján kezdődött volna a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek elmaradását bármikor nagyon sajnáltuk volna. Idén különösen, hiszen Spanyolország volt az esemény díszvendége. Mégsem hagytuk elrontani a kedvünket, belevetettük magunkat a kortárs spanyol irodalomba és szerencsére a Cervantes Intézet sem tett másként: virtuális könyvfesztivált indított, amelyen az előzetesen Budapestre jövő írók végül spanyolországi otthonukból mutatták be legújabb műveiket és meséltek a könyveikről.

#cervantes intézet #spanyol irodalom #spanyol könyvek #spanyol írók #Könyvfesztivál

Kultúra
Kultúra

10 spanyol könyv a polcomról: spanyol könyvajánló potpurri a könyv napjára

Várnagyi Márta | 2020.04.20.

A külföldi utazásokat ugyan egy időre mindenkinek el kell halasztania, de a fantáziának, mint köztudott, semmi sem szabhat határt. Pláne április 23-án, amelyet az UNESCO katalán ajánlásra indított útjára 1995-ben, és Spanyolországban ma is igazi ünnepnek számít: a férfiak rózsát, a hölgyek könyvet ajándékoznak szeretteiknek, Sárkányölő Szent Györgyről sem feledkezve.

#spanyol irodalom #spanyol könyvek #spanyol írók #könyv napja

Kultúra

Húsvét Andalúziában: A spanyol nagyhét nagy pillanatai fekete-fehérben

Al Quino (fotó) & Molnár Péter (szöveg) | 2020.04.09.

"Ha nem lennének olyan nők a világon, mint te meg én, nem is tudom, mi lenne velünk" - súgja Szűz Máriának a "Mi querida cofradía" (Vallásos rajongás) című spanyol komédia főszereplője, a mondat pedig sok mindent elárul az andalúz nagyhét körüli miliőről. Ahogyan a málagai Al Quino fotográfus fekete-fehér pillanatképei is, amelyeken a hagyományos és a modern találkozása egyedülállóan mutatkozik meg. A keresztény világ, így a vallásos rajongással átitatott Andalúzia (egyik) legnagyobb ünnepe, a húsvét különleges pillanatai minden érzékünkre hatnak. Még fekete-fehérben is színesek.

#spanyol húsvét #húsvét spanyolországban #malaga #húsvét Andalúziában #húsvéti szokások

Kultúra
Kultúra

"Minden mai történet szereplőit a múlt mozgatja" - Sági György könyvbemutató a Cervantes Intézetben

KultúrTapas | 2020.02.18.

A "Cervantes Találkozók" az a programsorozat, amely leginkább megtestesíti az irodalmi párbeszéde lényegét: az ötletek szabad áramlását, mely tisztelettel és modern formában valósul meg a Cervantes Intézet előadótermében. Legutóbb Sági György "Vagy nem” című könyvének színes bemutatója volt a középpontban énekkel, felolvasással és inspiráló kerekasztal beszélgetéssel.

#cervantes intézet #cervantes #Sági György #kortárs irodalom

Kultúra

A mexikói Guillermo Arriaga, González Iñárritu egykori forgatókönyvírója nyerte az Alfaguara-díjat

KultúrTapas | 2020.02.02.

A mexikói Guillermo Arriaga regény- és forgatókönyvíró nyerte a hispán világ nívós irodalmi elismerését, az Alfaguara-díjat. Magyarországon Arriaga elsősorban a kétszeres Oscar-, valamint több Golden Globe- és BATFA-díjjal kitüntetett rendező, Alejandro González Iñárritu kiemelt forgatókönyvírójaként lehet ismert. Arriaga a "Salvar el fuego" című regényéért kapta a rangos elismerést. A Budapesti Mexikói Nagykövetség híre.

#mexikó #mexikói irodalom #mexikói nagykövetség #Alejandro González Iñárritu #Guillermo Arriaga

Kultúra

Mexikói kultúra egy kattintásra: Ezeket a mexikói múzeumokat virtuálisan is bejárhatod

KultúrTapas | 2020.02.02.

A mexikói kultúra mágnesként vonz mindenkit, akinek fontos a kultúra, a művészet, a gazdag hagyományok, finom ételek és az egyedülálló hangulat. Szerencsére ahhoz, hogy megismerjük a mexikói kultúra egy szeletét, ma már elég néhány kattintás, sőt Mexikó legérdekesebb múzeumat anélkül is bejárhatjuk, hogy felállnánk a karosszékből. A Budapesti Mexikói Nagykövetség ajánlója következik.

#mexikó #mexikói kultúra #mexikói nagykövetség #mexikói múzeumok