Kultúra

Kultúra

Spanyol díszvendégség: Virtuális spanyol könyvfesztivál a Cervantesben

KultúrTapas | 2020.04.26.

Április 23-án, a Könyv napján kezdődött volna a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek elmaradását bármikor nagyon sajnáltuk volna. Idén különösen, hiszen Spanyolország volt az esemény díszvendége. Mégsem hagytuk elrontani a kedvünket, belevetettük magunkat a kortárs spanyol irodalomba és szerencsére a Cervantes Intézet sem tett másként: virtuális könyvfesztivált indított, amelyen az előzetesen Budapestre jövő írók végül spanyolországi otthonukból mutatták be legújabb műveiket és meséltek a könyveikről.

#cervantes intézet #spanyol irodalom #spanyol könyvek #spanyol írók #Könyvfesztivál

Kultúra
Kultúra

10 spanyol könyv a polcomról: spanyol könyvajánló potpurri a könyv napjára

Várnagyi Márta | 2020.04.20.

A külföldi utazásokat ugyan egy időre mindenkinek el kell halasztania, de a fantáziának, mint köztudott, semmi sem szabhat határt. Pláne április 23-án, amelyet az UNESCO katalán ajánlásra indított útjára 1995-ben, és Spanyolországban ma is igazi ünnepnek számít: a férfiak rózsát, a hölgyek könyvet ajándékoznak szeretteiknek, Sárkányölő Szent Györgyről sem feledkezve.

#spanyol irodalom #spanyol könyvek #spanyol írók #könyv napja

Kultúra

Húsvét Andalúziában: A spanyol nagyhét nagy pillanatai fekete-fehérben

Al Quino (fotó) & Molnár Péter (szöveg) | 2020.04.09.

"Ha nem lennének olyan nők a világon, mint te meg én, nem is tudom, mi lenne velünk" - súgja Szűz Máriának a "Mi querida cofradía" (Vallásos rajongás) című spanyol komédia főszereplője, a mondat pedig sok mindent elárul az andalúz nagyhét körüli miliőről. Ahogyan a málagai Al Quino fotográfus fekete-fehér pillanatképei is, amelyeken a hagyományos és a modern találkozása egyedülállóan mutatkozik meg. A keresztény világ, így a vallásos rajongással átitatott Andalúzia (egyik) legnagyobb ünnepe, a húsvét különleges pillanatai minden érzékünkre hatnak. Még fekete-fehérben is színesek.

#spanyol húsvét #húsvét spanyolországban #malaga #húsvét Andalúziában #húsvéti szokások

Kultúra
Kultúra

"Minden mai történet szereplőit a múlt mozgatja" - Sági György könyvbemutató a Cervantes Intézetben

KultúrTapas | 2020.02.18.

A "Cervantes Találkozók" az a programsorozat, amely leginkább megtestesíti az irodalmi párbeszéde lényegét: az ötletek szabad áramlását, mely tisztelettel és modern formában valósul meg a Cervantes Intézet előadótermében. Legutóbb Sági György "Vagy nem” című könyvének színes bemutatója volt a középpontban énekkel, felolvasással és inspiráló kerekasztal beszélgetéssel.

#cervantes intézet #cervantes #Sági György #kortárs irodalom

Kultúra

A mexikói Guillermo Arriaga, González Iñárritu egykori forgatókönyvírója nyerte az Alfaguara-díjat

KultúrTapas | 2020.02.02.

A mexikói Guillermo Arriaga regény- és forgatókönyvíró nyerte a hispán világ nívós irodalmi elismerését, az Alfaguara-díjat. Magyarországon Arriaga elsősorban a kétszeres Oscar-, valamint több Golden Globe- és BATFA-díjjal kitüntetett rendező, Alejandro González Iñárritu kiemelt forgatókönyvírójaként lehet ismert. Arriaga a "Salvar el fuego" című regényéért kapta a rangos elismerést. A Budapesti Mexikói Nagykövetség híre.

#mexikó #mexikói irodalom #mexikói nagykövetség #Alejandro González Iñárritu #Guillermo Arriaga

Kultúra

Mexikói kultúra egy kattintásra: Ezeket a mexikói múzeumokat virtuálisan is bejárhatod

KultúrTapas | 2020.02.02.

A mexikói kultúra mágnesként vonz mindenkit, akinek fontos a kultúra, a művészet, a gazdag hagyományok, finom ételek és az egyedülálló hangulat. Szerencsére ahhoz, hogy megismerjük a mexikói kultúra egy szeletét, ma már elég néhány kattintás, sőt Mexikó legérdekesebb múzeumat anélkül is bejárhatjuk, hogy felállnánk a karosszékből. A Budapesti Mexikói Nagykövetség ajánlója következik.

#mexikó #mexikói kultúra #mexikói nagykövetség #mexikói múzeumok

Kultúra

5 last minute karácsonyi ajándék ötlet spanyolosoknak

Molnár Péter | 2019.12.15.

Mielőtt még az utolsó adventi napokra leereszkedne a fényfüzérekkel súlyosbított lila köd, valamit tisztázzunk: néha még azokat sem könnyű meglepni karácsonyra, akik igazán közel állnak hozzánk. A fejvesztett Google-keresések helyett ezért feldobunk inkább 5 parádés ötletet, amihez csak arról kell megbizonyosodnod, hogy az illető (őrült) spanyol(os)-e? Mondjuk ha követi a KultúrTapast, ez már nem is kérdés, ha pedig Te is, még meg is nyerheted a karácsonyi ajándékát!

#spanyol karácsony #spanyol karácsonyi szokások #karácsonyi ajándék ötletek #spanyol ajándékok #ajándék spanyolosoknak

Kultúra