Kultúra

Kultúra

3+1 ok, amiért Pedro Almodóvar életműdíjat érdemel

Gonda Ágota | 2019.07.14.

Pedro Almodóvar hamarosan átveheti Arany Oroszlán-életműdíját a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A spanyol mozi forradalmárának alkotásai megosztóak, de kétségkívül figyelemre méltóak. Az egyik legismertebb spanyol filmrendező stílusának az ízére rá kell érezni. Ha sikerül, rabul ejt, többé nincs menekvés.

#spanyol film #penelope cruz #pedro almodóvar #antonio banderas #Fájdalom és dicsőség

Kultúra

San Fermin: A pamplonai bikafuttatás őrült fiesztája

Molnár Péter | 2019.06.29.

Évről-évre július 6-án délben, a „chupinazo" rakétadördülésére rajtol el Pamplonában a San Fermín. Az álmos észak-spanyolországi kisvárosba idén is turisták százezreit várják, hiszen az utóbbi évtizedben nemcsak az Ibériai-félsziget, hanem az egész világ egyik legnagyobb és persze legőrültebb fiesztájává nőtte ki magát a város védőszentjének ünnepe - a hírhedt pamplonai bikafuttatással.

#bikaviadal #san fermin #bikafuttatás #pamplonai bikafuttatás #sanfermines #pamplona #fiesztákországa

Kultúra

Bajnokok: egy fontos spanyol sikerfilm a hazai mozikban

Molnár Péter | 2019.06.26.

Az elmúlt év elsőszámú spanyol sikerfilmje debütál a héten a magyar mozikban. A Bajnokok szokatlan recepttel aratott hatalmas elismeréseket Spanyolországban, ahol úgy látszik, az érzelemdús alkotások és a fontos társadalmi üzenetek médiahátszél nélkül is sikeresek tudnak lenni. Erre most itthon is felcsillant a remény. A Bajnokok biztosan mindent bele fognak adni!

#spanyol film #spanyol mozi #cirko-gejzír mozi #Bajnokok #Javier Fesser

Kultúra

„Nem a pálinka és a mezcal tesz minket hasonlóvá, de különbözővé sem” – Mexikó nagykövete Fridáról, Budapestről és a halottak napjáról

Molnár Péter | 2019.06.17.

„Te is szeretnél szerepelni, Bruno? Hát, úgy tűnik, most ránk se hederít…” Őexcellenciája David Nájera Rivas, Mexikó budapesti nagykövete 6 hónapos kutyusának közreműködésével már-már páros interjút adott a KultúrTapasnak. A Frida-kiállítás kiszámíthatóan váratlan sikere mellett szó esett a magyar és a mexikói identitásról, a hazai spanyoltanulásról, a kínai felhőkarcolókról és természetesen a fotogén Budapestről, amely immár két éve David Nájera nagykövet otthona.

#mexikó #mexikói nagykövetség #nagyinterjú #David Nájera

Kultúra

¡Olé! Kulcs a igazi flamencóhoz

Bajnay Beáta | 2019.05.19.

„A flamenco szerves dolog. Élő anyag, amely előbb-utóbb vérré válik, és erőt ad annak, aki eleget gyakorolja. A flamenco sokkal több, mint a Gipsy Kings tüzes ritmusa, a túlcikornyázott ének és gitárjáték. Külön világ ez, saját szókinccsel és szabályokkal. Sok különböző palo van, és mindegyik más hangulatot teremt a hangnemek, a ritmus és az ütem variálásával." (Jason Webster: Duende)

#spanyol zene #flamenco #spanyol tánc #flamenco előadás #flamenco koncert

Kultúra

Almodóvar nyereményjáték premier az Instán

KultúrTapas | 2019.05.19.

Egy régi (Volver) és remélhetőleg egy új Almodóvar-kedvenc (Fájdalom és dicsőség) premierjét ünnepeljük a héten, ezért a budapesti Spanyol Nagykövetséggel és az idén 25 éves Cirko-Gejzír mozival közreműködve nagyszabású nyereményjátékot hirdetünk. Nézzétek meg velünk újra a Volvert az Urániában, és merüljetek el Antonio Banderas / Pedro Almodóvar fájdalmas és dicsőséges visszatekintésében.

#spanyol film #penelope cruz #spanyol mozi #pedro almodóvar #antonio banderas

Kultúra

Pedro Almodóvar: Fájdalom és dicsőség

Molnár Péter | 2019.05.18.

A kétezres években a mozi és/vagy Almodóvar-rajongók már megszokhatták, a kétszeres Oscar- és megannyi Goya-díjas Pedro Almodóvar átlagosan három évente jelentkezik új opusszal. A május 23-án végre a magyar mozikban is debütáló Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria) remélhetően nem az utolsó lesz a fenti sormintán, de hogy valódi (karrier)összegzést nyújt, az vitathatatlan.

#spanyol film #spanyol mozi #pedro almodóvar #Penélope Cruz. Antonio Banderas

Kultúra

Valencia selyemmel borított világöröksége – A legérdekesebb spanyol múzeumok nyomában 2.

Apáti Anna Zita | 2019.04.28.

Hol járunk ezúttal? Nem, még véletlenül sem Kínában. Ez bizony Valencia, a paella és a Fallas városa, az ünnep alkalmából selyembe, bíborba, bársonyba öltözött nők városa. Hogy hogyan honosodott meg a távol-keleti portéka spanyolhonban és közvetve Európában arról egy apró, de annál érdekesebb múzeumban jártunk utána – világörökségi díszletek között.

#spanyol múzeumok #valencia #selyem #selyemmúzeum

Kultúra
Kultúra

Cuenca absztrakt képtára már távolról lenyűgöz – A legérdekesebb spanyol múzeumok nyomában

Apáti Anna Zita | 2019.03.11.

Vannak olyan múzeumok Spanyolországban, amelyek már kívülről is lenyűgözik az embert. A bilbaói Guggenheim- és a figueresi Dalí múzeumhoz hasonlóan a cuencai spanyol absztrakt művészetet bemutató képtár is egy különleges épületben kapott helyet, ráadásul a kisváros igazi ékszerdoboz, csupán másfél órára Madridtól. Indulhatunk? – Apáti Anna Zita, (művészet)történész új sorozata a KultúrTapason.

#spanyol festészet #spanyol művészet #spanyol múzeumok #spanyol festők #cuenca