Kultúra

Kultúra

5 last minute karácsonyi ajándék ötlet spanyolosoknak

Molnár Péter | 2019.12.15.

Mielőtt még az utolsó adventi napokra leereszkedne a fényfüzérekkel súlyosbított lila köd, valamit tisztázzunk: néha még azokat sem könnyű meglepni karácsonyra, akik igazán közel állnak hozzánk. A fejvesztett Google-keresések helyett ezért feldobunk inkább 5 parádés ötletet, amihez csak arról kell megbizonyosodnod, hogy az illető (őrült) spanyol(os)-e? Mondjuk ha követi a KultúrTapast, ez már nem is kérdés, ha pedig Te is, még meg is nyerheted a karácsonyi ajándékát!

#spanyol karácsony #spanyol karácsonyi szokások #karácsonyi ajándék ötletek #spanyol ajándékok #ajándék spanyolosoknak

Kultúra
Kultúra

Spanyol-magyar sikerszerzők: Elvira Lindo és Ugron Zsolna irodalmi estje az Urániában

KultúrTapas | 2019.10.30.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? Ezekkel a kérdésekkel, valamint egy teltházas, emlékezetes beszélgetéssel indult októberben a budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" című beszélgetéssorozata. November 6-án ismét a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői, ezúttal Elvira Lindo és Ugron Zsolna adnak egymásnak találkozót az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

#spanyol irodalom #spanyol írók #Ugron Zsolna #Elvira Lindo #kortárs magyar irodalom

Kultúra

Spanyol Filmhét: Goya-díjas spanyol sikerfilmek az Urániában

KultúrTapas | 2019.10.24.

A kortárs spanyol filmkultúra hazai bemutatásában hiánypótló szerepet betöltő filmhéten ezúttal hangsúlyos szerephez jutnak a művészetek, a gasztronómia, a történelmi és a társadalmi kérdések, de természetesen érzelmekben és humorban sem lesz hiány. Olyan sztárokat láthatunk viszont a mozivásznon, mint Dani Rovira (Superlópez), Gloria Muñoz (Vallásos rajongás), Javier Gutiérrez (Bajnokok) és Antonio de la Torre (A rendszer), aki egyebek mellett Mészáros Márta Aurora Borealisában is szerepelt. A fesztivál iránt érdeklődők idén Facebook és Instagram játékon is részt vehetnek, értékes nyereményekért.

#spanyol filmek #spanyol mozi #spanyol filmhét #Uránia Nemzeti Filmszínház

Kultúra

Cirko-Gejzír mozi: 25 remek spanyol film az elmúlt 25 évből

Molnár Péter | 2019.09.21.

25 éve nyílt meg a Cirko-Gejzír mozi. Budapest egyik legkarakteresebb, talán egyetlen "valódi artmozija", szeptember végén rendhagyó filmfesztivállal ünnepel: a Cirko25 – Ami kimaradt elnevezésű rendezvényen olyan fontos filmeket vetítenek, amelyeket Magyarországon moziban még nem láthattak a nézők. Minket persze ezúttal is a spanyol és latin-amerikai opuszok mozgatnak igazán, így a jubileumra összeállítottuk nektek a Cirko-Gejzír 25 legemlékezetesebb spanyol nyelvű vetítését. Lehet inspirálódni!

#spanyol filmek #spanyol rendezők #spanyol mozi #spanyol színészek #cirko-gejzír mozi

Kultúra

Meztelen férfiak? A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői adnak egymásnak találkozót ősszel Budapesten

Molnár Péter | 2019.09.18.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében az ősszel.

#spanyol nagykövetség #spanyol irodalom #spanyol könyvek #magyar irodalom #írónők

Kultúra

A spanyol festészet mesterei Budapesten

KultúrTapas | 2019.09.09.

A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye egyedülálló a világon. A madridi Prado Múzeumon kívül nincs még egy olyan képtár, amely ilyen kiemelkedő spanyol kollekcióval büszkélkedhetne. Ha pedig a két intézmény felbecsülhetetlen értékeinek közös bemutatására készül, az nemcsak a művészetrajongók szívverésére lesz nagy hatással.

#prado múzeum #spanyol festészet #el greco #Szépművészeti Múzeum

Kultúra
Kultúra

3+1 ok, amiért Pedro Almodóvar életműdíjat érdemel

Gonda Ágota | 2019.07.14.

Pedro Almodóvar hamarosan átveheti Arany Oroszlán-életműdíját a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A spanyol mozi forradalmárának alkotásai megosztóak, de kétségkívül figyelemre méltóak. Az egyik legismertebb spanyol filmrendező stílusának az ízére rá kell érezni. Ha sikerül, rabul ejt, többé nincs menekvés.

#spanyol film #penelope cruz #pedro almodóvar #antonio banderas #Fájdalom és dicsőség

Kultúra

San Fermin: A pamplonai bikafuttatás őrült fiesztája

Molnár Péter | 2019.06.29.

Évről-évre július 6-án délben, a „chupinazo" rakétadördülésére rajtol el Pamplonában a San Fermín. Az álmos észak-spanyolországi kisvárosba idén is turisták százezreit várják, hiszen az utóbbi évtizedben nemcsak az Ibériai-félsziget, hanem az egész világ egyik legnagyobb és persze legőrültebb fiesztájává nőtte ki magát a város védőszentjének ünnepe - a hírhedt pamplonai bikafuttatással.

#bikaviadal #san fermin #bikafuttatás #pamplonai bikafuttatás #sanfermines #pamplona #fiesztákországa