Kultúra

Kultúra

Frida Kahlo végre itthon: Szerelem, szenvedés, Frida-kultusz Budapesten

KultúrTapas | 2018.08.29.

Amikor Lantos Adriána, a budapesti Frida Kahlo kiállítás kurátora a mexikói festőnő magyar gyökereiről, magyar nyelven írt leveléről beszélt, érezni lehetett, Frida képei hazatértek Budapestre. A művész születésének 111. évfordulóján megnyílt kiállítás november elejéig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában, és könnyen lehet, addigra a Fridamánia leszáll a budai várból és elbűvöli Budapestet.

#magyar nemzeti galéria #frida #frida kahlo #diego rivera #frida kiállítás #frida budapesten #frida-kultusz #frida tárlat #frida képek #nézelődj

Kultúra

És ha a spanyoltanulás mellett egy szuperintenzív flamencót is bevállalnál?

KultúrTapas | 2018.06.23.

„Ebben a mesében az a legkülönösebb és legizgalmasabb, hogy elmondja, hozzátoldja, sejteti mindazt, amit a test vágyna, szomjazna, kutatna, de női szemérmességében és méltóságában magába rejt. A legyezőnek viszont teljességében odaadja magát, megengedi, hogy kinyíljon és beszéljen helyette. Akinek van szeme és füle, hogy megértse ezt a beszédét, csodákat láthat.\" − mondja María Keck, aki a tavalyi év sikereit követően izgatottan várja az idei Siempre Flamenco műhely indulását.

Kultúra

Andalúziában a világ legnagyobb lovas zarándoklatával ünneplik a pünkösdöt

Kása Heni | 2018.05.17.

Pünkösd a húsvét és a karácsony után a harmadik legjelentősebb keresztény ünnep, így a pünkösdi zarándoklat természetesen nem hiányozhat a mélyen hívő Spanyolországból sem. Sőt, Andalúziában szokás szerint ebben is mindenkin túltesznek, így az El Rocío-t nyugodtan nevezhetjük a világ legnagyobb zarándoklatának − lóháton.

#andalúzia #spanyol ünnepek #pünkösd #el rocío #lovas zarándoklat #andalúz szokások #huelva #fiesztákországa

Kultúra

Salvador Dalí: „Az egyetlen különbség köztem és egy őrült között, hogy én nem vagyok őrült”

Horváth Lívia | 2018.05.11.

Salvador Dalí életének szinte minden perce filmbe illő. Akár performanszművésznek is nevezhetnénk, hiszen a hatvanas évek dadaista művészeti felfogása szerint ha valaki művész, akkor az életének minden pillanata, a leghétköznapibb cselekvései is műalkotássá válnak. Dalí ilyen volt.

#spanyol kultúra #dali #barcelona #spanyol festészet #spanyol művészet #salvador dalí

Kultúra

Templomos borlovagok a szent városból: Caravaca de la Cruz és a Szent Kereszt ünnepe

Kása Heni | 2018.05.09.

Spanyolországban hiába nevezik Murciát a "Nap otthonának", a tartomány nemzetközi sajtója nem az igazi. Nem csoda hát, ha az egyik legszebb fekvésű murciai kisvárost, Caravaca de la Cruzt sem fenyegeti a világhír. Még akkor sem, ha a keresztény hit ötödik legszentebb városának számít a világon. Jeruzsálemről, Rómáról, Santiagóról, de talán még Santo Toribióról is sokat írtak már, most következzen Caravaca de la Cruz.

#andalúzia #spanyol ünnepek #fieszta #spanyol hagyományok #murcia #caravaca de la cruz #spanyol fieszták

Kultúra
Kultúra

4+4 film a szülinapos Penélope Cruzzal

Molnár Péter | 2018.04.28.

Spanyolország egyszerűen úgy hívja, Pe. Az ezredfordulóra egy ország szeretett bele, ki-ki vérmérséklete szerint, miközben néhány év alatt Hollywoodot is könnyen levette a lábáról. Érzéki kecsességével és elképesztő tehetségével ugyanis mindenkit levesz a lábáról. A valódi mozirajongók szerencséje, hogy Penélope Cruz végül utóbbitól vezérelve nem elégedett meg a Kaliforniában rászabott forróvérű latina szerepével, és megmaradt annak, aminek Spanyolországban megismertük. Színésznőnek.

#spanyol film #penelope cruz #javier bardem #spanyol mozi #almodóvar #amenábar

Kultúra

„Végül festőnek álltam, és Picasso lett belőlem" − 11 dolog, amit nem tudtál Pablo Picassóról

Horváth Lívia | 2018.04.16.

Picasso kisajátította magának az idei áprilist. Nemrég volt 45 éve, hogy a világ egyik legnagyobb festője búcsút intett a földi életnek, mégis világszerte a málagai géniusz portréival (na, nem azokkal a portrékkal!) találkozni mindenütt. Vasárnap rajtol ugyanis a National Geographic Géniusz című sorozatának második évada, amely Albert Einstein után Pablo Picasso életét és munkásságát filmesíti meg. Lesz mit.

#spanyol kultúra #picasso #antonio banderas #banderas #pablo picasso #national geographic #géniusz

Kultúra

Picasso és Banderas: géniuszok egymás közt

Molnár Péter | 2018.04.07.

Szinte tökéletes az időzítés. A National Geographic két héttel Pablo Picasso halálának 45. évfordulója után mutatja be a spanyol festőművészről készített nagyszabású portrésorozatát a Géniusz második évadának részeként. A málagai zsenit egy másik málagai zseni, bizonyos Antonio Banderas játssza, ráadásul Magyarországon forgott − mint Banderas a pesti adventi vásárban. Mi kell még?

#spanyol kultúra #spanyol színészek #antonio banderas #spanyol festők #pablo picasso #national geographic

Kultúra

5 éve hunyt el a rendező, aki felfedezte Penélope Cruzt és Javier Bardemet

Molnár Péter | 2018.04.06.

Szomorú évforduló a mai, hiszen pontosan 5 évvel ezelőtt hunyt el Bigas Luna katalán filmrendező, akinek modern klasszikussá vált filmjei mellett a közönség Penélope Cruz és Javier Bardem első felcsillanásait is köszönheti. Bigas Lunára emlékezünk, a stílusa előtt (is) tisztelegve.

#spanyol rendezők #penelope cruz #javier bardem #spanyol színészek #bigas luna #sonka sonka #spanyol sonka #spayol filmek