Kultúra

Kultúra

Spanyol-magyar sikerszerzők: Elvira Lindo és Ugron Zsolna irodalmi estje az Urániában

KultúrTapas | 2019.10.30.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? Ezekkel a kérdésekkel, valamint egy teltházas, emlékezetes beszélgetéssel indult októberben a budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" című beszélgetéssorozata. November 6-án ismét a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői, ezúttal Elvira Lindo és Ugron Zsolna adnak egymásnak találkozót az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

#spanyol irodalom #spanyol írók #Ugron Zsolna #Elvira Lindo #kortárs magyar irodalom

Kultúra

Spanyol Filmhét: Goya-díjas spanyol sikerfilmek az Urániában

KultúrTapas | 2019.10.24.

A kortárs spanyol filmkultúra hazai bemutatásában hiánypótló szerepet betöltő filmhéten ezúttal hangsúlyos szerephez jutnak a művészetek, a gasztronómia, a történelmi és a társadalmi kérdések, de természetesen érzelmekben és humorban sem lesz hiány. Olyan sztárokat láthatunk viszont a mozivásznon, mint Dani Rovira (Superlópez), Gloria Muñoz (Vallásos rajongás), Javier Gutiérrez (Bajnokok) és Antonio de la Torre (A rendszer), aki egyebek mellett Mészáros Márta Aurora Borealisában is szerepelt. A fesztivál iránt érdeklődők idén Facebook és Instagram játékon is részt vehetnek, értékes nyereményekért.

#spanyol filmek #spanyol mozi #spanyol filmhét #Uránia Nemzeti Filmszínház

Kultúra

Cirko-Gejzír mozi: 25 remek spanyol film az elmúlt 25 évből

Molnár Péter | 2019.09.21.

25 éve nyílt meg a Cirko-Gejzír mozi. Budapest egyik legkarakteresebb, talán egyetlen "valódi artmozija", szeptember végén rendhagyó filmfesztivállal ünnepel: a Cirko25 – Ami kimaradt elnevezésű rendezvényen olyan fontos filmeket vetítenek, amelyeket Magyarországon moziban még nem láthattak a nézők. Minket persze ezúttal is a spanyol és latin-amerikai opuszok mozgatnak igazán, így a jubileumra összeállítottuk nektek a Cirko-Gejzír 25 legemlékezetesebb spanyol nyelvű vetítését. Lehet inspirálódni!

#spanyol filmek #spanyol rendezők #spanyol mozi #spanyol színészek #cirko-gejzír mozi

Kultúra

Meztelen férfiak? A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői adnak egymásnak találkozót ősszel Budapesten

Molnár Péter | 2019.09.18.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében az ősszel.

#spanyol nagykövetség #spanyol irodalom #spanyol könyvek #magyar irodalom #írónők

Kultúra

A spanyol festészet mesterei Budapesten

KultúrTapas | 2019.09.09.

A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye egyedülálló a világon. A madridi Prado Múzeumon kívül nincs még egy olyan képtár, amely ilyen kiemelkedő spanyol kollekcióval büszkélkedhetne. Ha pedig a két intézmény felbecsülhetetlen értékeinek közös bemutatására készül, az nemcsak a művészetrajongók szívverésére lesz nagy hatással.

#prado múzeum #spanyol festészet #el greco #Szépművészeti Múzeum

Kultúra
Kultúra

3+1 ok, amiért Pedro Almodóvar életműdíjat érdemel

Gonda Ágota | 2019.07.14.

Pedro Almodóvar hamarosan átveheti Arany Oroszlán-életműdíját a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A spanyol mozi forradalmárának alkotásai megosztóak, de kétségkívül figyelemre méltóak. Az egyik legismertebb spanyol filmrendező stílusának az ízére rá kell érezni. Ha sikerül, rabul ejt, többé nincs menekvés.

#spanyol film #penelope cruz #pedro almodóvar #antonio banderas #Fájdalom és dicsőség

Kultúra

San Fermin: A pamplonai bikafuttatás őrült fiesztája

Molnár Péter | 2019.06.29.

Évről-évre július 6-án délben, a „chupinazo" rakétadördülésére rajtol el Pamplonában a San Fermín. Az álmos észak-spanyolországi kisvárosba idén is turisták százezreit várják, hiszen az utóbbi évtizedben nemcsak az Ibériai-félsziget, hanem az egész világ egyik legnagyobb és persze legőrültebb fiesztájává nőtte ki magát a város védőszentjének ünnepe - a hírhedt pamplonai bikafuttatással.

#bikaviadal #san fermin #bikafuttatás #pamplonai bikafuttatás #sanfermines #pamplona #fiesztákországa

Kultúra

Bajnokok: egy fontos spanyol sikerfilm a hazai mozikban

Molnár Péter | 2019.06.26.

Az elmúlt év elsőszámú spanyol sikerfilmje debütál a héten a magyar mozikban. A Bajnokok szokatlan recepttel aratott hatalmas elismeréseket Spanyolországban, ahol úgy látszik, az érzelemdús alkotások és a fontos társadalmi üzenetek médiahátszél nélkül is sikeresek tudnak lenni. Erre most itthon is felcsillant a remény. A Bajnokok biztosan mindent bele fognak adni!

#spanyol film #spanyol mozi #cirko-gejzír mozi #Bajnokok #Javier Fesser

Kultúra

„Nem a pálinka és a mezcal tesz minket hasonlóvá, de különbözővé sem” – Mexikó nagykövete Fridáról, Budapestről és a halottak napjáról

Molnár Péter | 2019.06.17.

„Te is szeretnél szerepelni, Bruno? Hát, úgy tűnik, most ránk se hederít…” Őexcellenciája David Nájera Rivas, Mexikó budapesti nagykövete 6 hónapos kutyusának közreműködésével már-már páros interjút adott a KultúrTapasnak. A Frida-kiállítás kiszámíthatóan váratlan sikere mellett szó esett a magyar és a mexikói identitásról, a hazai spanyoltanulásról, a kínai felhőkarcolókról és természetesen a fotogén Budapestről, amely immár két éve David Nájera nagykövet otthona.

#mexikó #mexikói nagykövetség #nagyinterjú #David Nájera