Kultúra

Kultúra

¡Olé! Kulcs a igazi flamencóhoz

Bajnay Beáta | 2019.05.19.

„A flamenco szerves dolog. Élő anyag, amely előbb-utóbb vérré válik, és erőt ad annak, aki eleget gyakorolja. A flamenco sokkal több, mint a Gipsy Kings tüzes ritmusa, a túlcikornyázott ének és gitárjáték. Külön világ ez, saját szókinccsel és szabályokkal. Sok különböző palo van, és mindegyik más hangulatot teremt a hangnemek, a ritmus és az ütem variálásával." (Jason Webster: Duende)

#spanyol zene #flamenco #spanyol tánc #flamenco előadás #flamenco koncert

Kultúra

Almodóvar nyereményjáték premier az Instán

KultúrTapas | 2019.05.19.

Egy régi (Volver) és remélhetőleg egy új Almodóvar-kedvenc (Fájdalom és dicsőség) premierjét ünnepeljük a héten, ezért a budapesti Spanyol Nagykövetséggel és az idén 25 éves Cirko-Gejzír mozival közreműködve nagyszabású nyereményjátékot hirdetünk. Nézzétek meg velünk újra a Volvert az Urániában, és merüljetek el Antonio Banderas / Pedro Almodóvar fájdalmas és dicsőséges visszatekintésében.

#spanyol film #penelope cruz #spanyol mozi #pedro almodóvar #antonio banderas

Kultúra

Pedro Almodóvar: Fájdalom és dicsőség

Molnár Péter | 2019.05.18.

A kétezres években a mozi és/vagy Almodóvar-rajongók már megszokhatták, a kétszeres Oscar- és megannyi Goya-díjas Pedro Almodóvar átlagosan három évente jelentkezik új opusszal. A május 23-án végre a magyar mozikban is debütáló Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria) remélhetően nem az utolsó lesz a fenti sormintán, de hogy valódi (karrier)összegzést nyújt, az vitathatatlan.

#spanyol film #spanyol mozi #pedro almodóvar #Penélope Cruz. Antonio Banderas

Kultúra

Valencia selyemmel borított világöröksége – A legérdekesebb spanyol múzeumok nyomában 2.

Apáti Anna Zita | 2019.04.28.

Hol járunk ezúttal? Nem, még véletlenül sem Kínában. Ez bizony Valencia, a paella és a Fallas városa, az ünnep alkalmából selyembe, bíborba, bársonyba öltözött nők városa. Hogy hogyan honosodott meg a távol-keleti portéka spanyolhonban és közvetve Európában arról egy apró, de annál érdekesebb múzeumban jártunk utána – világörökségi díszletek között.

#spanyol múzeumok #valencia #selyem #selyemmúzeum

Kultúra
Kultúra

Cuenca absztrakt képtára már távolról lenyűgöz – A legérdekesebb spanyol múzeumok nyomában

Apáti Anna Zita | 2019.03.11.

Vannak olyan múzeumok Spanyolországban, amelyek már kívülről is lenyűgözik az embert. A bilbaói Guggenheim- és a figueresi Dalí múzeumhoz hasonlóan a cuencai spanyol absztrakt művészetet bemutató képtár is egy különleges épületben kapott helyet, ráadásul a kisváros igazi ékszerdoboz, csupán másfél órára Madridtól. Indulhatunk? – Apáti Anna Zita, (művészet)történész új sorozata a KultúrTapason.

#spanyol festészet #spanyol művészet #spanyol múzeumok #spanyol festők #cuenca

Kultúra

Frida Kahlo végre itthon: Szerelem, szenvedés, Frida-kultusz Budapesten

KultúrTapas | 2018.08.29.

Amikor Lantos Adriána, a budapesti Frida Kahlo kiállítás kurátora a mexikói festőnő magyar gyökereiről, magyar nyelven írt leveléről beszélt, érezni lehetett, Frida képei hazatértek Budapestre. A művész születésének 111. évfordulóján megnyílt kiállítás november elejéig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában, és könnyen lehet, addigra a Fridamánia leszáll a budai várból és elbűvöli Budapestet.

#magyar nemzeti galéria #frida #frida kahlo #diego rivera #frida kiállítás #frida budapesten #frida-kultusz #frida tárlat #frida képek #nézelődj

Kultúra

És ha a spanyoltanulás mellett egy szuperintenzív flamencót is bevállalnál?

KultúrTapas | 2018.06.23.

„Ebben a mesében az a legkülönösebb és legizgalmasabb, hogy elmondja, hozzátoldja, sejteti mindazt, amit a test vágyna, szomjazna, kutatna, de női szemérmességében és méltóságában magába rejt. A legyezőnek viszont teljességében odaadja magát, megengedi, hogy kinyíljon és beszéljen helyette. Akinek van szeme és füle, hogy megértse ezt a beszédét, csodákat láthat.\" − mondja María Keck, aki a tavalyi év sikereit követően izgatottan várja az idei Siempre Flamenco műhely indulását.

Kultúra

Andalúziában a világ legnagyobb lovas zarándoklatával ünneplik a pünkösdöt

Kása Heni | 2018.05.17.

Pünkösd a húsvét és a karácsony után a harmadik legjelentősebb keresztény ünnep, így a pünkösdi zarándoklat természetesen nem hiányozhat a mélyen hívő Spanyolországból sem. Sőt, Andalúziában szokás szerint ebben is mindenkin túltesznek, így az El Rocío-t nyugodtan nevezhetjük a világ legnagyobb zarándoklatának − lóháton.

#andalúzia #spanyol ünnepek #pünkösd #el rocío #lovas zarándoklat #andalúz szokások #huelva #fiesztákországa

Kultúra

Salvador Dalí: „Az egyetlen különbség köztem és egy őrült között, hogy én nem vagyok őrült”

Horváth Lívia | 2018.05.11.

Salvador Dalí életének szinte minden perce filmbe illő. Akár performanszművésznek is nevezhetnénk, hiszen a hatvanas évek dadaista művészeti felfogása szerint ha valaki művész, akkor az életének minden pillanata, a leghétköznapibb cselekvései is műalkotássá válnak. Dalí ilyen volt.

#spanyol kultúra #dali #barcelona #spanyol festészet #spanyol művészet #salvador dalí