Kultúra

Kultúra

„Sétálni együtt, ölelésben" − A tangó alapjai 6 lépésben

Molnár Péter | 2017.09.14.

Volt idő, amikor szinte mindenhol Virginia Satir, a híres pszichoterapeuta idézetét lehetett olvasni: "Napi négy ölelés a túléléshez kell, nyolc a megmaradáshoz és tizenkettő a fejlődéshez.” Az ölelés tehát létfontosságú. Igen ám, de hogyan szerezzük be a mindennapi ölelésbetevőnket?

Kultúra

Andalúzián át a végtelenbe, és tovább... − interjú Ivanics Andrea rendezővel

Zsapka Krisztina | 2017.09.10.

„Az emberek hálásak, mikor a filmjeimben olyan világot mutatok meg nekik, amelyet addig teljesen másként képzeltek el.” Ivanics Andrea szerkesztő-rendező, és párja, az operatőr Mohai Márton szempillantás alatt beleszerettek az andalúz élet esszenciájába, s minden erejükkel azon fáradoznak, hogy a spanyol- és dél-amerikai ember életörömét Magyarországra is elhozzák. Elképzeléseik, ambícióik, lelkesedésük és szakmaszeretetük határa a csillagos ég. A páros szeptemberben mutatja be Andalúziában készült fotóit a budapesti Cervantes Intézetben.

#andalúzia #dél-spanyolország #cervantes intézet #cervantes #spanyol fotók #spanyol nyelvtanulás #sevilla

Kultúra
Kultúra

Despacito: »Lassacskán« az egész világ rákattan a Puerto Rico-i reggaetonra

Molnár Péter | 2017.06.28.

Nyilván, amióta elolvastad a főcímet, a Despacito refrénje jár a fejedben és az a rossz hírünk, hogy jó eséllyel ez a következő órákban már nem is nagyon fog változni. Bárhová is menj, idén nyáron igazi mission impossible lesz elbújni a Puerto Rico-i énekes, Luis Fonsi és a compatriota rapper Daddy Yankee fülbemászó és/vagy idegőrlő slágere elől. Ideje hát felkészülni.

#despacito #a nyár slágere #spanyol sláger #enrique iglesias #bailando #luis fonsi #daddy yankee #reggaeton

Kultúra

A Macarena öt(ven) árnyalata: 25 éve született az örökzöld spanyol kedvenc

Molnár Péter | 2017.06.20.

Az valahogy úgy volt, hogy miközben egész Spanyolország a '92-es sevillai EXPO-ra készült, két veterán flamenco-popper megalkotta minden idők legnagyobb spanyol slágerét − Venezuelában. A dalból azóta hivatalos adatok (!) szerint több mint 4700 (!!) változat készült. A kihagyhatatlanokból most KultúrTapas-kommentár mellett mazsolázhattok két ámulatba esés között.

#spanyol dalok #macarena #a macarena szövege #macarena magyarul #spanyol számok #híres spanyol zenék #los del río

Kultúra

„Budapest olyan melegséget áraszt, ami szenzációs" − interjú Lalo Sánchez del Valle mexikói festőművésszel

Molnár Péter | 2017.05.18.

Lalo Sánchez del Valle nem mindennapi ember. A mexikói festő- és szobrászművész szülőföldjén egy spanyol mester kezei alatt formálta önálló stílusát, majd tanult Párizsban és New Yorkban is, hogy Kelet-Európa iránti vonzódására Szlovákiában találjon rá újra. Csakúgy mint önmagára. Magyarországon nem először jár, ám első alkalommal állít ki. A Budapesti Cervantes Intézet kiállításmegnyitóján megragadtuk az alkalmat, hogy a tárlatról, a modern művész alakjáról vagy éppen a környezettudatosságról egyaránt beszélgessünk vele egy kicsit,

#spanyol kultúra #cervantes intézet #cervantes #mexikó #mexikói kultúra #lalo sánchez del valle #mexikóiak budapesten

Kultúra

Andalúzia, én így szeretlek!

Jeszenszky Márton | 2017.05.14.

A lokálpatrióta sörreklám műfaja nem csak itthon dívik, a Cruzcampo márka alábbi, jól sikerült kisfilmje viszont nem csak az andalúz szíveket dobogtatja meg, számunkra is jól összefoglalja, hogy mi az, ami Andalúziát igazán különlegessé teszi, túllépve a bikaviadal-flamenco tengelyen. Nyelvtanulóknak is ajánlott, Andalúzia-rajongóknak pedig egyenesen kötelező!

#granada #andalúzia #sevilla #spanyol sör #spanyol italok #andalúz életérzés #cruzcampo sör

Kultúra
Kultúra

Újra futásnak ered Baszkföld − és Budapest is!

Molnár Péter | 2017.03.29.

Jubileumhoz érkezett a Korrika: március 30-án huszadik alkalommal startol el a baszk nyelvművelő maraton. A nagy hagyományokra visszatekintő közösségi futás célja a baszk nyelv és kultúra körbehordozása a Pireneusok lábainál és immár 5 kontinensen a világon. Szokás szerint Magyarország sem marad baszk sapka nélkül. (Más abajo en CASTELLANO)

Kultúra