Adventi készülődés spanyol módra

Közeledik a karácsony, az emberek figyelme pedig lassan az ünnepek felé fordul Spanyolországban. A miénk is, hiszen decemberben a spanyolok meglepő karácsonyi szokásairól, bőséges ünnepi menüiről és természetesen a gyerekek ajándékairól is több cikket olvashattok majd. Kezdhetjük a nagy karácsonyi készülődést a KultúrTapason?

A spanyolok szeretik megadni a módját a dolgoknak, és ez a karácsony esetében sincs másképp. Mivel a vallás még mindig fontos része a hispán mindennapoknak, a karácsony kiemelt szerepet kap az ünnepek között. Természetesen a hazai szokásokhoz hasonlóan ott sem kizárólag a keresztény tradíciók határozzák meg a karácsonyt − ahány ház, annyi szokás. Az ünnep sokszínűsége mégis különösen jól jellemzi Spanyolországot, ahol minden régiónak megvannak a saját hagyományai.

Bár a legtöbb spanyol gyerek a három királyoktól (Los Reyes Magos) vár ajándékot, az északi tartományokban számos mitológiai alak jóságára is számíthatnak. A Mikuláshoz hasonlóan a galíciai Apalpador, a kantábriai Esteru és a baszk Olentzero mind olyan jóságos teremtmények, akik a helyi népi kultúra évszázados alakjaiként örömet szereznek a gyermekeknek. A vidéki életforma a mitológiai figurák történeteiben is tetten érhető, akiket legtöbbször egyszerű népi alakokként, szénégetőként vagy favágóként ábrázolnak.

¡Feliz Navidad!

A spanyol kultúra szerelmesei bizonyára tudják, az Ibériai-félszigeten ¡Feliz Navidad!-dal kívánnak egymásnak boldog karácsonyt az emberek. A kulturális és nyelvi sokszínűség miatt azonban a jókívánságok karácsony táján is számos formát ölthetnek. Ha az északnyugat-spanyolországi Galíciába látogatunk, többször fogjuk hallani, hogy Bo Nadal!, a baszk falvakban azt, hogy Gabon zoriontsuak!, Barcelona utcáin pedig azt, hogy Bon Nadal!

Ha már a gyermekek ajándékozásánál tartunk, tudnunk kell, hogy a spanyol lurkók nagy részének egészen vízkeresztig, azaz január 6-ig kell várnia az ajándékok megérkezésére. A szentestétől (Nochebuena) számított hosszú várakozás végét a napkeleti bölcsek felvonulása (La Cabalgata de los Reyes Magos) jelenti, akik másnapra a jó gyerekeknek ajándékot, a rosszaknak szén alakú cukrot hoznak. De addig még hátravan a fenyőállítás, az éjféli mise (Misa de Gallo, azaz a „kakas miséje”), a szilveszteri mulatságok (Nochevieja) és természetesen néhány bőséges ünnepi vacsora családi körben.

A spanyolok szeretnek és tudnak is enni, így a karácsony varázsához a terített asztal is hozzájárul. A menü természetesen régiónként eltérő lehet, míg a tengerparti tartományokban gyakoriak és igen népszerűek a karácsonyi halételek, másutt inkább a bárány és a pulyka foglalja el az asztal közepét. Ha marad még hely, az édességek és aprósütemények végeláthatatlan sora várja az édesszájú spanyolokat. Bár a választék hatalmas, a „bejgli-pozíció” kétségtelenül a turrón nevű mandulás finomságé. Koccintani pedig csak katalán habzóborral, azaz cavával illik!

Ha a hagyományos karácsonyi dalok (villancicos), vagy éppen a betlehemezés hatalmas népszerűsége − néhány furcsaság ellenére − nem is tűnik olyan különösnek, a spanyol ünnepi lottó-kedv bizonyára minden magyar adventezőt meglep majd. A szerencsejátékra különösen fogékony spanyolok karácsonyi lottóját (Lotería de Navidad) övező fanatizmus szinte minden határon túlmegy, és nemritkán 50-100 méteres sorállásban, közös kocsmai drukkolásban illetve újság címlapokban mutatkozik meg. Spanyolországban ez is része a karácsonynak.

Start typing and press Enter to search