Spanyol dráma előadások

December első hetében spanyol kortárs drámaírók és drámakritikusok látogatnak el a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre. A két műhelyből és két előadásból álló találkozónak köszönhetően végre Magyarországra is eljutnak a mai spanyol dráma legújabb tehetségeinek alkotásai és munkásságuk friss irányvonalai.

A valladolidi Escuela Superior de Arte Dramático vezető tanárai és fiatal tehetségei december 3-án és 4-én ellátogatnak az ELTE Bölcsészettudományi Karának termeibe és naponta egy előadást és egy műhelyt tartanak spanyol kortárs dráma témában. Az előadássorozatot a Dramaturgia és Színháztudományi Kar volt tanszékvezetője, José Gabriel López Antuñano nyitja meg. A spanyol kortárs színházban járatos jelenlegi dramaturgiaoktató és drámakritikus előadása átfogó képet kíván nyújtani a Spanyolországban ma alkotó művészek munkásságáról, valamint arról, hogy mit is nevezünk mai spanyol drámának.

Alberto Conejero, az első műhely vezetője, fiatal drámaíró, az elmúlt években kezdték el bemutatni műveit Spanyolországban. La piedra oscura című darabját (2013), bár fikció, valós személyek élete ihlette. A spanyol polgárháborúban, az 1936-ban elhunyt Federico García Lorca halála után, a halálraítélt Rafael kétségbeesetten küzd volt szeretője életművének megmentéséért. Conejero két egymás számára ismeretlen, de mégis egymásra utalt férfi feszültségekkel teli dialógusán keresztül beszél hozzánk titokról, szégyenről, önelfogadásról, bűntudatról és, nem utolsó sorban, a művészet fontosságáról.

José Manuel Mora, szintén fiatal tehetség, Mi alma en otra parte című darabját 2011 óta többször és több helyen is színpadra vitték Spanyolországban. A darab egy letűnt, de sosem kiteljesedett, tiltott és pedofil szerelmi kapcsolat utolsó momentumaiba vezeti a nézőt. Az Idős férfi és a Fiatal nő kapcsolata az évek során megszakadt, de sosem hűlt ki. Mora több, különálló párbeszédképen át vezeti rá a nézőt a különös pár mindig elhallgatott múltjára. A szégyen, a tabu és a „kinemmondhatóság” különleges, feszült, de mégis szeretetteljes légkört teremtenek a szövegben, mely során a főszereplő, az Idős férfi, mintha az élet, mint rajta túlmutató valóság, értelmét keresné, apró örömöket és gyönyöröket, melyek továbbélnek majd, amikor ő már rég eltűnt.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a spanyol nyelvű előadásokra, amelyek megtekintése ingyenes. További információk és az előadások pontos időpontjai megtalálhatóak a Spanyol Tanszék honlapján. Helyszín: ELTE Bölcsészettudományi Kar (1088, Múzeum körút 4.), Spanyol Tanszék (C épület, 1. emelet)

Start typing and press Enter to search