Az igazi Sárkánykő − Trónok harca rajongók, irány Baszkföld!

A Trónok harca nemcsak a sorozatjunkiek táborát növelte a világban, hanem a Spanyolország-rajongókét is. Baszkföldről nem is beszélve.

A Trónok harca producerei legalább annyira imádhatják Spanyolországot, mint mi. A legendás sorozatban nem egyszer megelevenedtek meg Cáceres vagy éppen Sevilla utcái, sőt az első évadokban gyakran felismert andalúz helyszínek (Sevilla, Córdoba) után a hetedik szezonra nagy újdonságként a zord észak is bemutatkozott a Trónok harcában. „Winter was coming” − vágnák rá zsigerből a rajongók, ám a számtalan negatív időjárási párhuzamot sztoikusan szemlélő baszkok erre biztosan csak legyintenének.

Pedig a Spanyol affér ‘Mordora’ után Baszkföld ismét a sötétebbik arcát mutatta a sorozatban. Sötét, és lehengerlő arcát. A Trónok harca készítői jól tudták, hogy a Targaryen-ház ősi vára nem állhat akárhol, ide nem passzol Andalúzia. Sárkánykő végül igazán méltó helyre került Baszkföldön: San Juan de Gaztelugatxe CGI-rásegítés nélkül is könnyen libabőrössé teszi a látogatót. Még csak nem is kell hozzá a lojalista seregek élén, hajón érkezni. A sárkányok kíséretéről nem is beszélve…

Bárhonnan is közelítsük meg a Bilbaótól mintegy 40 kilométerre, a festői Bermeo halászfalu mellett fekvő sziklaszirtet, Daeneryshez hasonlóan garantáltan bepárásodik majd a tekintetünk. Az igazi Sárkánykövet egy közel 250 lépcsőfokból álló kőfolyosó választja el szárazföldtől, ami egyébként egy szintén lélegzetelállító, erdős sziklacsúcsot jelent. Az itt található parkolóból (és az erősen off-Trónok harca, meglehetősen posh étteremtől) legalább fél órás sétatávot jelent az igazi „kővár” (más baszk értelmezés szerint: „rettegett vár”) megközelítése, érdemes tehát megfelelő lábbelit húzni az attakhoz.

Kő kövön

És ha már kő, arról se feledkezzünk meg, hogy a Targaryen-ház nevével egybeforrt sziklákat bizony szintén Baszkföldön találjuk, ha nem is San Juan de Gaztelugatxe közvetlen közelében, hanem Bilbao és Donostia-San Sebastián között félúton. A Vizcayai-öböl partvidékének egyik lenyűgöző természeti örökségét jelentő flis-kőzetekre Zumaia mellett akadtak rá a sorozat producerei, és szerencsére nem is hagyták őket ki a hetedik évadból.

Egy jó tanács: bár a gipuzkoai Zumaia vonattal (Euskotren) is könnyen megközelíthető, érdemes autót bérelni és San Juan de Gaztelugatxéval együtt bejárni a lenyűgöző partszakasz minél nagyobb részét. Ha pedig a zumaiai flis felett elnézve a Spanyol afférból is beugrik közben egy jelenet, igazán ne lepődjünk meg!

Sárkánykövet sokakat lenyűgözött világszerte, és a sorozatnak köszönhetően olyanok is felfedezték maguknak Baszkföldet, akik korábban aligha ismerték. A Trónok harcától fellelkesülve turisták tízezrei tették meg a több száz lépcsőfokot a sziklakápolnáig, sokszor a helyi legendát sem ismerve: aki ugyanis a kápolna harangját háromszor megkongatva kíván valamit, annak a kívánsága teljesülni fog. Talán éppen az egykori szerzeteseknek köszönhetően, akik XIV. században hátrahagyták az egykori kolostort. Mint a Targaryen-ház… ameddig Daenerys vissza nem tért.

Start typing and press Enter to search