Beköltözik az Urániába a spanyol kultúra

A hagyományos, őszi Spanyol Filmhét előtt sem kell unatkoznia annak, aki októberben spanyol kultúrprogramokra vágyik. Kis túlzással ugyanis az Uránia Nemzeti Filmszínház szeptember végétől egy hónapon át spanyol szenvedéllyel lüktet: festészet, koncert, irodalom és természetesen jobbnál jobb filmek várnak ránk idén ősszel a Rákóczi úton.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepel. A hagyományos őszi Spanyol Filmhétnek immár évek óta otthont adó kulturális intézmény nemcsak a spanyol filmrajongók pirosbetűs ünnepével, hanem mór elemekkel díszített épületével is kötődik az ibériai kultúrához. 125 éve épült ugyanis a Nemzeti Filmszínháznak otthont adó, móros-keleties Rimanóczy-ház, amely pár évre rá Uránia néven már a századelőn az ismeretterjesztés fellegvára lett.

És idén októberben a spanyol kultúra fellegvára is. Az intézmény igazgatóját nem véletlenül tüntette ki tavaly VI. Fülöp spanyol király a Katolikus Izabella-rend keresztjével, hiszen az Uránia évek óta számtalan spanyol kulturális eseménynek, és természetesen a hagyományos őszi Spanyol Filmhétnek is otthont ad. Az október 26-án kezdődő idei filmhét előtt (aminek részletes programját hamarosan mi is megosztjuk veletek), festészet, koncert, irodalom is van a tarsolyukba.

Zurbarán és tizenkét fia

Zurbarán y sus doce hijos
spanyol dokumentumfilm, 72 perc, 2020
eredeti (részben spanyol/angol/héber) nyelven, magyar felirattal

Francisco de Zurbarán (1598-1664) Velázquez mellett a spanyol aranykor egyik legjelentősebb festője volt, aki elsősorban biblikus tárgyú műveiről vált ismertté. Az életművében kiemelkedő helyet foglal el az az 1640 körül Sevillában, talán az Újvilág számára festett, tizenhárom vászonképből álló sorozat, amely Jákobot és a tizenkét fiát életnagyságban ábrázolja. A képsorozat darabjai a közelmúltban, hosszú idő után, az Egyesült Államokban rendezett kiállítássorozaton újból találkoztak. Ez egyúttal kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy a kutatók feltárhassák a festmények titkait, valamint arra is, hogy reflektorfényben helyezzék a művész életútját és munkásságát.

 

A Zurbarán és tizenkét fia című képzőművészeti film (2020), amely most egyetlen alkalommal látható idehaza a mozivásznon, a Cervantes Intézet jóvoltából érkezik el az Uránia Nemzeti Filmszínházba. A szeptember 30-i vetítésen a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum Régi Képtárának vezetője, Mar Borobia lesz a díszvendég.

A Szépművészeti Múzeum mintegy 120 festményből álló spanyol gyűjteményében is megtalálható három Zurbarán-mű, a mester különböző alkotói korszakaiból. A kollekció, amely a 15. század elejétől a 19. század végéig nyújt átfogó képet a spanyol művészetről, olyan gazdag és változatos, hogy ennek köszönhetően az egyik legjelentősebb gyűjtemény Spanyolországon kívül. A filmvetítés, a másnap a Szépművészetiben rendezendő előadás és az azt követő beszélgetés arra is irányul, hogy felhívja a figyelmet ennek az egyedülálló gyűjteménynek a kincseire. Az előadó a már említett Mar Borobia lesz, a beszélgetőpartnere az előadást követően Lantos Adriána, a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátora.

Crossover Uránia – Kővári Eszter Sára: Anda, jaleo

Spanyol ének és gitárkoncert, 90 perc, 2021

Kővári Eszter Sára – énekművész
Szamosi Liza – gitárművész
Szlama Annamária – gitárművész
Peltzer Ferenc – gitárművész

Romantikus és szenvedélyes spanyol zene, melyhez a spanyol nép dalai nyújtják az alapot. A műsorban katalán népdalok, Manuel de Falla, a legnagyobb spanyol nemzeti romantikus zeneszerző és Frederico Garcia Lorca költő saját maga által írott dalai hangzanak el. A dalok természetesen gitár kísérettel szólalnak meg, mely nyugodtan mondható a spanyol nép nemzeti hangszerének. A dalok tükrözik a spanyol nép temperamentumát, a lágy, érzelmes megnyilvánulástól egészen az erőteljes, indulatos érzelmek kimutatásáig.

A koncert különlegessége a 3 gitáron megszólaló kíséret és zenei szövet, mely hangzásban és látványban is erősíti a temperamentumos énekszólamot.

 

Start typing and press Enter to search