Cuenca absztrakt képtára már távolról lenyűgöz – A legérdekesebb spanyol múzeumok nyomában

Vannak olyan múzeumok Spanyolországban, amelyek már kívülről is lenyűgözik az embert. A bilbaói Guggenheim- és a figueresi Dalí múzeumhoz hasonlóan a cuencai spanyol absztrakt művészetet bemutató képtár is egy különleges épületben kapott helyet, ráadásul a kisváros igazi ékszerdoboz, csupán másfél órára Madridtól. Indulhatunk? – Apáti Anna Zita, (művészet)történész új sorozata a KultúrTapason.

A Szent Pál viadukton áthaladva érheti el az utazó Cuenca óvárosának kapuját, melynek legrégebbi házában található Fernando Zóbel (1924-1984) festőművész gyűjteménye. A Casas Colgadas, vagyis a Függőházak esetében az építéskor biztosan nem volt szempont a funkció, a mesterek még csak nem is álmodtak arról, hogy az általuk épített házakba a XX. században múzeum költözik.

A történelem és az idő formázta ezeket a tizenötödik századi épületeket Cuenca szikláinak a tetejére. A városka domborzati viszonyai évszázadok óta változatlanok, és itt a tengerszint felett ezer méterrel az emberek, ki tudja miért, művészi színvonalra emelték a sziklaszéleken egyensúlyozó házak építését.

A spanyol királyok egykori nyaralóházából kialakított épületben a Museo de Arte Abstracto Español, a Spanyol Absztrakt Művészet Múzeumának tervezőit dicséri, hogy a középkori sajátságokat felhasználva építették be a XX. századi technológia vívmányait, és ezzel szinte életre keltették az ódon falakat.

Fernando Zóbel, a manilai polihisztor

Valószínűleg egykor Fernando Zóbel is ezt a lehetőséget látta meg, amikor gyűjteményének helyet keresett. A manilai születésű, félig filippínó, félig spanyol alkotó először Manilában orvosnak, aztán a Harvardon irodalmárnak készült, mígnem találkozott James Pfeuferrel és festeni kezdett. Miközben festett, dolgozott a családi vállalkozásban, képeket is gyűjtött és utazgatott.  Így jutott el a spanyolországi Cuencába, ahol Gerardo Ruedával és Gustavo Tornerrel megnyitották első kiállításukat, majd pár évvel később Zóbel gyűjteményéből a múzeumot.

Cuencában nincs Picasso vagy éppen Dalí, jelen van viszont másik negyven kiváló spanyol művész Zóbel kortársai közül, jellemzően az 50-es évekbeli és azt követő időszakban készült munkáikkal. Megtalálhatóak itt a borongós hangulatú képeiről ismert Antoni Tàpies, a játékos Gerardo Rueda, az ironikus Antonio Saura alkotásai, és természetesen Zóbel is képviselteti magát homályba vesző vízióival.

Az állandó kiállítás mellett a földszinten találhatóak az időszaki tárlatok. Több mint negyven alkotó százhúsz műve várja a legelszántabb művészetkedvelőket páratlan természeti környezetben, így talán nem túlzás: a Museo de Arte Abstracto megtekintése a XX. századi absztrakt minden igazi híve számára kötelező!

El Museo de Arte Abstracto Espanol

  Fundación Juan March  Casas Colgadas s/n, 16001 Cuenca, Espana  www.march.es  www.turismo.cuenca.es  A belépés ingyenes

Start typing and press Enter to search