Chile: 4000 kilométer kaland és megszámlálhatatlan természeti csoda

12 ezer kilométerre van Magyarországtól, de nem ezért nehéz elképzelni. Chile egy hatalmas Guinness rekord, a kalandos és megismételhetetlen fajtából: 25 érdekesség és egy remek lehetőség Chiléről.

1. Miért éppen Chile

Egy chilei mondás szerint a Teremtőnek a nagy mű végeztével mindenből maradt egy kicsi. Gleccserek, vulkánok, sivatagok és ezer apró csoda hevert rendezetlenül, amiket nem volt szíve veszni hagyni. Úgyhogy megteremtette Chilét.

2. A földrajztanárok álma

Chile földrajza minden képzeletet felülmúl. Kezdjük ott, hogy „csupán” három kontinensen helyezkedik el: Amerika mellett ott van ugyanis az Antarktisz és Óceánia is a Chiléhez tartozó Húsvét-szigetekkel.

3. Óvilág vs Újvilág

Az átlagosan tájékozott GoogleMaps felhasználónak nem lesz nagy meglepetés, ha azt mondjuk: Chile arányaiban a Föld leghosszabb és legkeskenyebb országa, miután a 4200 kilométer hosszan elnyúló ország átlagos szélessége alig több, mint 200 kilométer. Nem árt belegondolni azonban, hogy a mi Európánk – fülétől a farkáig, vagyis a portugál partoktól az Urál-hegységig jóindulattal 4200 kilométer átmérőjű…

4. Milyen a chilei időjárásjelentés?

Lehetne egy régi vicc címe is, de ez még mindig inkább a földrajztanárok álma. Vagy a meteorológusoké. Egyes osztályozási rendszerek szerint ugyanis a Földön összesen megtalálható mintegy 24 különböző éghajlatból – dobpergés – 16 megtalálható Chilében.

5. Sivatagi show

A fentiek után aligha számít meglepetésnek, hogy a bolygónk egyik legszárazabb területe is Chilében van. Az északi régióban található Atacama-sivatag egyes részeit a hírek szerint évszázadok (!) óta egyetlen csepp víz sem érte – persze nem ott, ahol a kő- és homoksivatagot sós tavak vagy lávafolyások tarkítják.

6. Üdv a Holdon!

Egy táj, ami lehetne a Holdon, a Marson, vagy tulajdonképpen bárhol a galaxisban, de ha a Földön vagy, tudd, hogy ez csakis Chilében lehet. Az Atacama-sivatagban megbúvó Hold völgyében már Mars-járót is teszteltek. Odafönt meglepetéseknek helye nincs!

7. A sivatag keze

Mario Irarrázabal, chilei szobrászművész alkotásának neve bajosan zökkenti ki az embert, az Atacama közepén álló hatalmas kéz látványa viszont mást sem tesz. 75 kilométerre a legközelebbi településtől a szobor igazi mementóként magasodik a sivatagban. Irarrázabal 1992-ben átadott alkotása hatalmas, közel 12 méter magas, ami egy jól megtermett villanyoszlop mérete. Vagy két zsiráfé, egymás nyakában.

8. Csillagok, csillagok

És ha már a Hold völgye, azt se feledjük, hogy Chile északi régiójának egyedülálló természetrajza és az örökösen tiszta égbolt miatt a következő évtizedekben a világ csillagászati megfigyeléseinek közel 70 százalékát várhatóan Chiléből végzik majd.

9. Egy híján húsz

Chile közel 20 százaléka természetvédelmi terület. Még egyszer: az ország teljes alapterületének közel 20 százaléka természetvédelmi terület.

10. A reklám után bővebben

Összesen 96 tájvédelmi körzet található Chilében, amely kellő muníciót biztosított arra, hogy a chilei kormány összehozzon egy potom 2800 km hosszú természetvédelmi túrát, összekötve 17 nemzeti parkot. Nem csoda, ha az útvonal a világ első 5 hasonló természetvédelmi kalandtúrájának egyikévé vált.

11. Ha már túra, felejtsd el a 66-os utat

¡Gracias!

12. Torres del Paine

Chile egyik legjelentősebb természetvédelmi területe a Torres del Paine Nemzeti Park. Gleccserek, kondorkeselyűk és közel 3000 méter magas hófödte csúcsok, természetesen az UNESCO védettsége alatt.

13. Azok a rejtélyes mellszobrok

Az ország 5 UNESCO világörökségi helyszíne közül a legismertebb mintegy 3600 kilométerre – igen, az már megint Portugália és Oroszország távolsága – van a chilei partoktól. A Húsvét-szigetek 40 százaléka nemzeti park, a jelképének számító titokzatos szoborfejekről pedig minden 10 évben kiderül valami újabb titokzatosság. Legutóbb épp a fejeknél kétszer nagyobb kőtestek kiásásáról lehetett hallani…

14. Ojos del Salado

Sajnos Chile jó néhányszor került a nemzetközi figyelem középpontjába a gyakori és tragikus földmozgások miatt. Persze a kőzetlemezek tehetnek arról is, hogy itt található a világ legmagasabb aktív vulkánja, ami 6893 méter magas és az elmúlt 10 évben magyar tudósok is vizsgálták.

15. Latin-Amerika a lábaik előtt hever

A magassági rekordok a chilei építészetet is elérték: a főváros 300 méter magas felhőkarcolója nemcsak az ország, de Dél-Amerika legmagasabb épülete is egyben. A Sky Costanera-kilátó a 61. emeleten üvegkalickából, míg eggyel feljebb panoráma teraszról kínál felejthetetlen madártávlatot Santiago de Chilére.

16. A Csendes-óceán kincse

Az ország második legnagyobb városa valószínűleg a legszínesebb is egyben. Valparaíso igazán rászolgált becenevére (lásd mint fent), hiszen különleges, teraszos építészete, történelmi felvonó-rendszere és elképesztően színpompás házai is hozzájárultak ahhoz, hogy az UNESCO a világörökség részének nyilvánítsa.

17. Chilei dolce vita

Extrém táj ide, éghajlati övek oda, Chilében a születéskor várható élettartam közel 80 év, ami Kanada után az egész Amerikai kontinensen a második legmagasabbnak számít. Csak összehasonlításképpen: Magyarországon ez a szám 76 év…

18. Nemzeti Sport, kisbetűvel

Chile nemzeti sportja a futball, de vannak más „nemzeti sportok” is, amelyek védettséget élveznek (mint például a lovashagyományokon alapuló rodeók). Az ország legnagyobb futballsikere a hazai rendezésű, 2015-ös Copa América-győzelem a teltházas santiagói nemzeti stadionban, amelyet egy évvel később a centenáriumi tornán címvédés követett.

19. Átlátszó Chile

A Transparency International értékelése szerint Chile korrupciós indexe a világ 180 értékelt országa közül a 26. helyet foglalja el, Latin-Amerikában pedig Uruguay mögött közvetlenül a második.

20. Ha Nobel-díj, akkor irodalom

Az első latin-amerikai irodalmi Nobel-díjast, ráadásul az első, és mindezidáig utolsó, női latin-amerikai Nobel-díjast Chile adta a világnak. Gabriela Mistral mellett pedig egy másik költőóriás és diplomata, Pablo Neruda is kapott Nobelt 1971-ben.

21. Megkóstolták Magyarországot

Nerudáról kevésbé ismert, hogy jóbarátjával, a szintén Nobel-díjas Miguel Ángel Asturias íróval – költővel és diplomatával – meglepő magyarországi gasztro-élményeit egy rendhagyó kötetben örökítette meg: Comiendo en Hungría, azaz Megkóstoltuk Magyarországot.

22. A szendvicsek miniszterei

És ha már gasztronómia, a chilei konyha egyik érdekességét meglepő módon a szendvicsek adják, mint amilyen a Barros Luco és a Barros Jarpa. Hogy ez miért meglepő? Talán elég adalék, hogy előbbi Chile elnöke, utóbbi több ízben is minisztere volt. És a legenda szerint mindketten nagyon szerették a sajtos szendvicseket.

23. In vino

A hagyományos chilei konyhának, vagy éppen a világ 50 legjobb étterme közé többször is beválasztott santiagói Boragónak – Rodolfo Guzmán séf a baszkföldi Mugaritzban tanult – jó híre van, de talán egyiknek sem olyan jó, mint a chilei boroknak. 1200 kilométer hosszan elnyúló szőlőföldjeivel Chile a világ első 10 bortermelő országának egyike.

24. Nyitottan a világra

A világ 64 országával Chilének összesen 26 szabadkereskedelmi egyezménye van, ami egy 4 és fél milliárd főből álló piacot biztosít az országnak. Bár az export esetében a réz továbbra is kiemelkedőnek számít, Chile ma már a világ első számú szilva-, szőlő- és lazacfilé-exportőre is.

25. Start-up Chile

Chile a világ egyik leg-start-up-barátabb országa (grammar nácik, szemeket becsukni), miután a 2010-es évek elejétől kezdve a kormány egyedülálló programot dolgozott ki a technológiai innováció támogatására. A programban közel 1500 startup-cég vett részt és legalább 50 ország számára jelentett inspirációt hasonló programok beindítására.

+1 Working Holidays

Chile és Magyarország kormányközi megállapodásának köszönhetően a két ország egyedi vízumlehetőséget nyújt a fiataloknak, hogy jobban megismerjék a másik ország kultúráját. A Working Holiday-program a magyaroknak nemcsak munkatapasztalatot vagy a spanyol nyelv gyakorlását jelentheti, hanem életreszóló élményt is.

További információk a Chilei Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén.

Start typing and press Enter to search