Despacito: »Lassacskán« az egész világ rákattan a Puerto Rico-i reggaetonra

Nyilván, amióta elolvastad a főcímet, a Despacito refrénje jár a fejedben és az a rossz hírünk, hogy jó eséllyel ez a következő órákban már nem is nagyon fog változni. Bárhová is menj, idén nyáron igazi mission impossible lesz elbújni a Puerto Rico-i énekes, Luis Fonsi és a compatriota rapper Daddy Yankee fülbemászó és/vagy idegőrlő slágere elől. Ideje hát felkészülni.

Ha egy spanyol nyelvű dal szinte napra pontosan 5 hónap alatt 2 milliárd (!) megtekintést kalapozik össze YouTube-on, az a minimum, hogy a XXI. századi pop-történet Macarenájaként kezdik el emlegetni. Az összehasonlítás amúgy is helytálló, mert a Los del Río örökzöldje (vö: ‘Sevilla tiene un color especial’) óta a Despacito az első döntően spanyol nyelvű dal, ami katapultálta magát a Billboard százas listájának élére és így 6 hete már nem csak a latin előadók között számít a legnagyobb királynak.

A Puerto Rico-i páros szeme előtt persze még így is lebeghet pár megdöntésre váró rekord, hiszen 1996-ban a Macarenának például 14 hét jutott a Billboard trónján, sőt ott van még a Hot Latin Songs all-time toplistája is, ahonnan mindannyiunk örök kedvencével, Enrique Iglesiasszal és a Bailandóval néz farkasszemet Fonsi és Daddy (FYI: a rekorddöntés egyelőre féltávnál jár). Spanyolos szempontból úgy is mondhatnánk, a gerundio és az infinitivo igealakok nagy tanítása után most nyakunkon a kicsinyítő képzők, a címadó despacitótól poquito a poquito minden előkerül.

A mágia persze nem ebben áll, és nagy összeget tennénk rá, hogy a titkot maga Luis Fonsi és Daddy Yankee is csak nyomozzák egyelőre. Pedig egyikük sem számít kezdőnek a zeneiparban, az énekes debütáló albumára például már ’98-ban egész Latin-Amerika felkapta a fejét, nem csoda, hogy ekkoriban egymás után jöttek a duettek Christina Aguilerától az ex-Spice Girl Emma Buntonig. Fonsi persze ezután sem tűnt el, Daddy Yankee-vel ráaadásul afféle szuperhős párost is alkothatnának: előbbi a ‘Latin zene új generációjának vezére’, utóbbi meg egyszerűen csak a ‘Reggaeton királya’ megtisztelő címmel büszkélkedhet.

Ha más nem, talán a szuperképességek adhatnak magyarázatot arra, hogyan lett a Despacitóból világméretű hisztéria és több mint 2 milliárd lejátszás csak a YouTube-on. Utóbbi nyilván egyfajta korszellem, hiszen ha nem is a Macarena, de mondjuk Daddy Yankee első mega-giga-slágere, a kritikusok szerint a reggaetont világszerte befuttató Gasolina mondjuk bő 10 évvel később születik, most nyilvánvalóan nem karcsú 240 millió megtekintésnél járna − Daddy vevo-ján meg még ennyinél sem…

A Puerto Rico-i páros közben köszöni, jól van, és a jelek szerint Justin Bieber is, miután még pont időben kapaszkodott fel a Despacito nevű óceánjáróra ahhoz, hogy most kisfiús mosollyal figyelje a lemezeladások (vagy mondjuk inkább úgy, a bevételek) katapultálását. A kanadai pop-bálvány angol nyelvű hozzájárulása egyébként afféle Macarena-jelenségként minden bizonnyal szükséges is volt ahhoz, hogy lassacskán (…) a csapból is a Despacito folyjon. Feleslegesnek tűnik Fonsi aggodalma, a dalt (és minket) mostmár a Jóisten sem ment meg attól, hogy a mediterrán világban nagy presztízzsel bíró nyár slágere legyen.

Ha kérdezitek, mi a salsa verziónál maradunk

Pláne, ha hozzávesszük a buliszezon túlfűtöttségére ördögien rezonáló (…) és a latinos szenvedéllyel szinte „összetapadó” (©Fonsi & Daddy) dalszöveget. A Despacito (∼Lassacskán) fülledt erotikája − a klippel nagy harmóniában − egészen a Puerto Rico-i tengerpartig repít minket, ahol a hullámverés zajába vésznek az öröm hangjai… Lehet, hogy ez kísértetiesen hasonlít az egykori Romana kötetek dramaturgiájához, mégis ezt dúdolja estéről-estére a világ az idén. A ’90-es években Puerto Ricóból induló reguetón némi világhódítás után ezennel hazatért, éljen hát Daddy Yankee − a király!

Ha lassacskán eleged van…

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a trollok − esetleg a jóérzésű zenerajongók vagy anti-Trump bloggerek − is felugrottak a Despacito hullámra néhány egészen eszement paródiával. Vannak itt hagyományőrző Hansi-k a szomszédból és Donald Trumpot a szokásos szalmasárga parókával, de közben meglehetősen elgondolkodtató szöveggel kifigurázó mexikóiak is. A legtrendibb Despacito-paródia mégis minden kétséget kizárólag azoké az olaszoké, akik mottójukként akár a dal egyik sorát is választhatták volna: „Ya me está gustando más de lo normal,” azaz Kezd már a normálisnál is jobban tetszeni.

A videó angol és spanyol felirattal is elérhető...
...a folytatás meg Fonsival!

Start typing and press Enter to search