¡HOLA BUDAPEST! Spanyol fesztivál programajánló

Idén ősszel a spanyol kultúra szerelmesei még véletlenül sem fognak unatkozni. Noha a hulló falevelek mellett ősszel hagyományosan a hispán kulturális események is elárasztanak minket Budapesten (elég csak a Spanyol Filmhét vetítéseire gondolni), ezúttal a korábbi éveknél is aktívabb hetekre készülhetünk.

Picasso művészetének újraértelmezése a Nemzeti Táncszínházban csak a kezdet, hamarosan az utóbbi idők legnagyobb spanyol kulturális fesztiválját köszönthetjük az ¡Hola Budapest! keretében. Második alkalommal rendezik meg a Latin-Amerikai Filmnapokat is, sőt a PesText keretében egy régi kedves ismerősszintén hazatér Budapestre Anunciada Fernández de Córdova nagykövet személyében. Elő a naptárakat, kezdődjön az utóbbi évek legspanyolosabb ősze!

Töltsd le ingyenes programajánlónkat és ne maradj le az ősz spanyolos eseményeiről

A spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet szeptember 30-án és október 1-jén a Palotanegyedben. Az esemény fő fellépője Luz Casal, világhírű spanyol énekesnő. A minifesztivállal, amely a Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatásával valósul meg, az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Spanyolország és az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest köszönti egymást.

Október elseje a Zene Világnapja, ezért a minifesztivál koncertek sorozatára épül. Emellett képző- és iparművészeti, valamint gasztronómiai aktivitások is szerepelnek a programkínálatban. Spanyol és magyar utcai hagyományokat megörökítő fotósorozatból nyílik kiállítás a FőFotó Galériában, valamint spanyol és magyar művészek párbeszédbe állított alkotásait lehet megtekinteni az EatArt Gallery-ben. A Magyar Építőművészek Szövetségének gyönyörű villa-épületében pedig kultúrtörténeti előadással egybekötött ételkóstolón vehetünk részt.

Különleges zenei ritkaságot ígér Luz Casal, nemzetközi hírű énekesnő koncertje a Belvárosi Színházban október 1-jén. Luz Casal valódi legenda a spanyol zenei színtéren. Művei között egyaránt találkozhatunk rockosabb és klasszikusabb hangzású dalokkal. Pályája a ’80-as években kezdődött, azóta már több, mint 5 millió lemezt adott el. A nemzetközi színtérre 1992-ben robbant be igazán, Agustín Lara „Piensa en mi” című dalával, ami Pedro Almodóvar Tűsarok című filmjébe is bekerült.

A Lőrinc pap téren szeptember 30-án Jesús Mendez spanyol flamenco énekes és Pirók Zsófia magyar flamenco táncos közös produkciót adnak elő.  Aznap a Mixátban az andalúz La Bejazz Borbély Mihállyal és barátaival nem mindennapi zenei utazásra invitálják az érdeklődőket: jazz és folk találkozása, a spanyol flamenco jazztől a balkán népzenéig.  Ana Crismán az első és egyetlen a világon, aki hárfán játszik és hárfára szerez flamenco zenét.  Lukács Miklóssal közös koncertje október 1-jén a Premier Kultcaféban lesz hallható.

Egyházzenei koncerttel is készülnek a szervezők szeptember 30-án a Lőrinc Papa téren. Az irodalmi felolvasással színesített ingyenes esemény műsora a kora középkortól a barokkon át napjainkig ível, spanyol és magyar szerzők műveiből válogat. Imák szólalnak meg több nyelven; latinul, spanyolul és magyarul a koncerten, orgona muzsikával kiegészülve, a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke tanárainak és hallgatóinak előadásában. A koncert Spanyolországból érkező vendége: Xabier Urtasun Eraso orgonaművész.


A teljes program:

Szeptember 30., szombat
14:00 Tapas workshop a Culinary Institute-ban és kortárs táncperformansz a Lőrinc pap téren
15:00 Jesús Mendez és Pirók Zsófia flamenco előadása a Lőrinc pap téren
16:00 Pirók Zsófia táncworkshopja a Lőrinc pap téren
17:00 Kortárs táncperformansz a Lőrinc pap téren
18:00 Iparművészeti kiállításmegnyitó a Culinary Institute-ban
19:00 Egyházzenei koncert a Lőrinc pap téren
20:30 La Bejazz és Borbély Mihály és barátai fellépése a Mixátban

Október 1., vasárnap
11:00-16:00 Workshopok a Magyar Építőművészek Szövetségének épületében
11:00 és 13:00 Gasztro kultúrtörténeti előadások a Magyar Építőművészek Szövetségének udvarán
13:00-19:00 Iparművészeti kiállítás az EatArt Gallery-ben
14:00 Gitár jam a Magyar Építőművészek Szövetségének udvarán
17:00 Ana Crismán és Lukács Miklós közös koncertje a Premier Kultcaféban
20:00 Luz Casal és a Váczi Eszter & Quartet előadása a Belvárosi Színházban

A FőFotó Galériában rendezett fotókiállítás egész hétvégén látogatható.

További részletek a Facebook eseményben és a weboldalon találhatóak.

Start typing and press Enter to search