Újra Latin-Amerikai Filmnapok az Urániában

A Nemzeti Filmszínház holnaptól ismét a latin-amerikai országok sokszínű filmkultúrájára figyel. A második alkalommal visszatérő Latin-Amerikai Filmnapok most is nemzetközi összefogással valósul meg: hat ország – Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela – magyarországi nagykövetségének együttműködésével mutatják be a kuriózumokból álló válogatást, amely műfajilag a politikai thrillertől a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.

A Filmnapokat szeptember 26-án, kedden a legjobb idegen nyelvű film Golden Globe-díjával elismert Argentína, 1985 nyitja. Santiago Mitre rendezése hiteles történelmi dráma és feszült politikai thriller egyszerre. Az alkotást Julio Strassera és Luis Moreno Ocampo ügyészek, valamint fiatalokból verbuvált jogi csapatuk igaz története ihlette, akik mindenre elszántan, irreálisan rövid határidővel tudtak vádat emelni az Argentínát 1976 és 1983 között elnyomó katonai diktatúra ellen. A filmet a hiteles korrajz és látvány mellett a színészi alakítások, köztük az itthon is jól ismert Ricardo Darín (Eszeveszett mesék, Truman, Mindenki tudja) játéka teszi különösen emlékezetessé.

Szeptember 27-én A legjobb családok című vígjáték Peruba viszi el a közönséget. Javier Fuentes-León remek karaktereket felvonultató rendezése humorba csomagolva tárja elénk a felszín alatt munkáló társadalmi ellentéteket. Luzmila és Peta nővérek, házvezetőnőként dolgoznak két arisztokrata hölgy, Alicia és Carmen alkalmazásában. Már-már családtagnak számítanak – legalábbis addig, amíg felszínre nem kerül egy mélyen őrzött titok, amely a két háztartás mindkét szintjét átszövi, és szét nem pattan a buborék, amely összetartotta látszatra tökéletes világukat.

A humoré a főszerep szeptember 28-án is, amikor a tavalyi filmnapokon nagy sikerrel vetített Az exemnek szeretettel alkotóinak új komédiája, a Különc – Az vagy, vagy tetteted? kerül a mozivászonra. A pergő tinivígjáték főhőse, Julia sok év után költözik vissza szüleivel az Egyesült Államokból Ecuadorba. Odaát népszerű vlogger volt, hatalmas követőtáborral és rengeteg baráttal. Itt ismeretlenül kell beilleszkednie a szigorú, katolikus fenntartású gimibe, miközben a „Királylányok” áhított (és rettegett) klikkje megbélyegzi őt. Vajon sikerül-e barátokra lelnie és kitörnie a „Különcök” skatulyájából?

Brazília szeptember 29-én, pénteken Sergio Machado romantikus thrillerével, A vágy folyójával képviselteti magát a programban. Dalberto beleszeret a gyönyörű és titokzatos Anaírába, és otthagyva rendőrtiszti állását, hajót vásárol, hogy utasokat szállítson jó pénzért az Amazonas esőerdőiben. A pár beköltözik a házba, ahol a férfi fivérei is laknak. Csakhogy Dalberto távollétében őket is megérinti a nő szépsége. A legidősebb testvér megpróbál ellenállni a vágyainak, a legfiatalabb és Anaíra viszont egymásba szeretnek. Dalberto hazatérte után egy fedél alá kényszerül a három férfi, aki immár egy nőért epekedik. A filmet Milton Hatoum brazil író művei ihlették.

Szeptember 30-a egy sorsszerű fordulatokban és érzelmekben gazdag venezuelai drámát tartogat. Miguel Ferrari A két hold éjszakájában egy különös várandósság történetét beszéli el.  Federica már a harmadik hónapban jár, amikor kiderül, hogy a magzat DNS-e nem egyezik az övével. Kérdőre vonja a klinikát, ahol részt vett a lombikprogramban, és ott elismerik a mulasztást: egy másik pár embrióját ültették be a méhébe. Beazonosítják, ki kapta az ő embrióját, de kiderül, hogy az asszony elvetélt. Federica elhatározza, hogy megszüli és megtartja a kicsit, csakhogy a vér szerinti szülők vissza akarják kapni a gyermeküket.

A filmhét programját vasárnap, október 1-én Vörös Eszter Kolumbiában forgatott dokumentumfilmje, A nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről zárja. Gabriel García Márquez egyszer azt írta: „…minden könyvnél inkább a zene nyitotta ki a szememet, a vallenato-nóták.” A magyar videós és zenész, Vörös Eszter éppen azért utazott egyedül Kolumbiába, hogy kiderítse, hogyan hatott a Karib-térség népének kultúrája a Nobel-díjas kolumbiai íróra. Elbeszélt és elénekelt történeteket gyűjtött García Márquez családtagjaitól, barátaitól és vallenato zenészektől, akik bizonyítják, milyen nagy hatással volt életükre mindenki Gabója. A vetítésen jelen lesz a rendező.

A filmeket eredeti nyelven (spanyolul/portugálul) és magyar felirattal vetítik (A nagy Parranda egyedüliként angol felirattal kerül műsorra). A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Start typing and press Enter to search