Márciusi ünnepek a Fallas árnyékában

Az évezredes katolikus örökséggel bíró Spanyolországban március hónap hagyományosan a nagyhét előkészületeivel telik, míg a világi ünnepek sorában ilyenkor semmi sem vetekedhet a valenciai Fallasszal. Kora tavasszal így is találunk néhány érdekes vidéki búcsút, amely megbújik a valenciai csődület árnyékában.

Fiesta de la Arribada (Baiona, Pontevedra)

A legenda szerint a galíciai Baiona volt az első európai város, amely hírt kapott az Újvilág felfedezéséről, miután 1493. március elsején kikötőjébe érkezett a Pinta nevű karavella. Az Amerika felfedezésének ötszázadik évfordulójára rendezett ünnepségeket követően aztán 1996-ban úgy döntött a baionai városvezetés, a jövőben minden évben illő módon megemlékeznek a történelmi eseményről. A március első hétvégéjén rendezendő ünnepség jó alkalmat nyújt Baiona dicső középkori múltjának felidézésére is, így a programok legnagyobb részét áthatja a lovagkor szelleme.

Santa Juana (Fuenlabrada, Madrid)

A Madridtól egy kőhajításnyira található Fuenlabrada sokak számára csupán Fernando Torres, világ- és Európa-bajnok labdarúgó szülőhelyeként lehet ismerős, ám híres búcsúja egészen a XV. századra nyúlik vissza. A fuenlabradaiak hite szerint akkoriban élt a környező településen egy Juana Vázquez nevű asszony, akinek csodás gyógyításokat tulajdonítottak a helyiek. A később szentté avatott gyógyító búcsúját minden évben március 9-én tartják, újabban egy népszerű, világi ünnepséggel összekötve. A Día de la Tortilla, azaz a Tortilla napja ugyanis szintén ilyenkor kerül megrendezésre „Fuenlában“, a helyi lakosok legnagyobb örömére.

Fiesta del Milagro (Illescas, Toledo)

Fuenlabradához hasonlóan a Toledo melletti kisváros is dicsekedhet híres futballista szülöttel (David de Gea, a Manchester United jelenlegi kapusa), és a középkorra datálható csodákkal is. Illescasban március 11-én rendezik a Csoda ünnepét, amely a Szűz Mária ikonja előtt 1562-ben történt gyógyulásról emlékezik meg. A vallási ünnepbe újabban világi események is keverednek, így a szentmise és a körmenet mellett rendeznek vetélkedőket a szépkorúak számára, a gyerekeket pedig tűzijáték és egyéb programok csábítják. Érdekesség, hogy a városban található 500 éves szilfának az ikonhoz hasonlóan csodás gyógyulásokat tulajdonítanak, és a legenda szerint árnyékánál maga Miguel de Cervantes is megpihent, amikor Illescason át vezetett az útja.

A korhű viselet visszatérő eleme a spanyol búcsúknak

Puebla de Valles

Fiesta del Olivo Milenario (Puebla de Valles, Guadalajara)

A lassan elnéptelenedő Puebla de Valles falucskában az ezeréves olívafa ünnepe nagy eseménynek számít, amelyet minden évben a Szent József napjához legközelebb eső hétvégén tartanak. Az ünnep ugyanakkor meglehetősen új keletűnek mondható, hiszen a falu főtérére csupán 1994-ben hozatott olívafa elültetésének tiszteletére tartják meg a lakosok. A több, mint 5 méter magas és 3 méter átmérőjű fára érthető módon mégis nagy büszkeséggel tekintenek a helyiek és a faluból elszármazottak is, akik közül sokan hazalátogatnak a jeles alkalomra. A világ legnagyobb olívaolaj-készítő országában azért ne lepődjünk meg, ha nem csak a kis guadalajarai falucskában találunk hasonló ünnepet…

Fallas de Alcira (Alcira, Valencia)

Bár a tartományi székhelyen tartott fieszta ismertségével nem vetekedhet, az alcirai Fallast a legfontosabb ünnepségsorozatok között tartják számon Valencia tartományban. A helyi lakosok hagyománytisztelete és lelkesedése, valamint az ünnep évszázados tradíciója miatt a kisváros nagy napjának számít Szent József, az asztalosmesterek védőszentjének tiszteletére rendezett ünnep. Bár hatalmas máglyákon elégő szobraival a mai Fallas nem sokban emlékeztet a mesteremberek egykori tisztítótüzére, óriási népszerűségnek örvend Alcirában − természetesen a valenciai Fallashoz hasonlóan, amelyről nemsokára bővebben is olvashattok a KultúrTapason.

Fallas

A Spanyol Online blog közreműködésével.

Start typing and press Enter to search