Még nyelveket sem kell tudni, hogy életre szóló élményeket kapjunk a spanyol éjszakáktól

Ha sörrel a kézben kémleljük az ibizai égboltot, minden kérdésre ugyanaz a válasz: Vale!

Dakota Johnson

Aki csak egyszer is belevetette magát a spanyol nyárba, tudja, hogy ott barátságos és igazán megengedő emberek várják: nem követelnek sokat, beérik egy kis jókedvvel és az ominózus, mindent megoldó beleegyező szócska önfeledt ismételgetésével. Ezt az örök tanulságot most az egyik legpatinásabb spanyol sörmárka egy kedves kis történet keretében újra az emlékezetünkbe vési a 2015-ös nyárra rendelt, komplett kisfilmmé duzzasztott reklámszpotjával.

Ami a szellemes sztorit, a spanyolok és külföldiek számára is ismerős találkozásélmények felidézését és a minőséget illeti, a cég láthatóan biztosra ment. A nemes egyszerűséggel csak „Vale” címet viselő alkotáshoz olyan nagy neveket sikerült toborozniuk, mint a „Belső tenger” Oscar-díjas rendezője, Alejandro Amenábar és „A szürke ötven árnyalata” főszerepéből ismert Dakota Johnson. Ráadásképpen pedig a spanyol mozi közkedvelt színészei is szerepet kapnak a kisfilmben, mint például a legutóbb a „10 000 km-ben” emlékezetest nyújtó Natalia Tena vagy a „Sötétkékmajdnemfeketében”, a „Hárommal több esküvőben” és a „Csókok és gólokban” is feltűnt Quim Gutiérrez.

A rövidfilm hatásosan idézi fel a buliktól a közös étkezéseken át a csendesebb pillatatokig ívelő Spanyolország-élményt (beleértve azt is, amikor a helyiekről kiderült, egy szót sem értenek angolul), amit hívogató ibizai illetve barcelonai utca- és tájképekkel fokoz tovább. A „Vale” főhőseitől így megtanulhatjuk, hogy a nyár élvezetét és a közös érdeklődési kör kellemes felismerését nem árnyékolhatja be holmi nyelvtudásbeli akadály.

Ugyanakkor sosem árt felidézni, hogy nem mindenki járt ilyen jól, amikor kiderült, hogy kommunikációja nem éppen zökkenőmentes a külföldiekkel. Néhány éve egy brazil nyelvtanulási kampány keretében, valamelyest hasonló koncepció mentén szörnyülködhettünk azon, amint két fiatal a csodás Megan Fox-szigetre került, de nem tudtak beszédbe elegyedni a megmentőre váró hölgyekkel. Hiába tehát a határtalan vendégszeretet, talán mégis jobban tesszük, ha két hideg nyáresti sör között megpróbálkozunk a „Vale”-nál magasabb szintre emelni nyelvtudásunkat.

Start typing and press Enter to search