Mesterségek Ünnepe spanyol vendégekkel

Idén immár 29. alkalommal rendezték meg a Budai Várban a Mesterségek Ünnepét − ami önmagában persze még nem kívánkozna a KultúrTapas magazin hasábjaira. Mi mégsem hagyhattuk ki, hiszen a fesztivál idei díszvendége Spanyolország volt!

Spanyol portéka

„Hát nem egy Manzanares, de még csak nem is egy Guadalquivir” − mondta mosolyogva az egyik extremadurai bőrdíszműves mester a Savoyai-teraszról a Dunára tekintve. Mi tagadás, a hatalmas folyó panorámájával egyik spanyolországi város sem vetekedhetne, még szerencse, hogy nem is kellett összehasonlítási alapot keresnünk. A Mesterségek Ünnepének idei díszvendégei sem ezért jöttek, hanem bemutatni népművészetük legszebb hagyományait.

A hat kiállító-kunyhóból és egy standból álló spanyol kontingens a Nemzeti Galéria előtti Savoyai-teraszon kapott helyet, díszvendégekhez illő módon igazán a középpontban. A dél-nyugaton található, hazánkban talán kevésbé ismert Extremadura tartomány mesterei képviseltették magukat nagyobb számban, ám a Portugáliától északra elhelyezkedő Galícia csodálatos kerámiái is bemutatkozhattak a Budai Várban.

Érkeztek hozzánk spanyol kézművesek Pontevedrából és La Coruñából, valamint Badajozból, Cáceresból és Llerenából is, de származási helyüknél így is sokszínűbb volt az a portéka, amit magukkal hoztak. Az északi kerámiák mellett a fesztivál látogatói megcsodálhatták az extremadurai bőrdíszművesek és ötvösök munkáit, de még „valódi” boszorkányokkal és más posztó-figurákkal is találkozhattak − a fiatalabb korosztály legnagyobb örömére.

Lusta felhők és lelkes látogatók a Mesterségek Ünnepén

Kerámiák Galíciából

A fesztiválon kakukktojásként egy másik spanyol tartomány is bemutatkozott, Baszkföldet ugyanis a budapesti Bontxo Basque Bistro képviselte. A spanyol és a baszk konyha fesztivál-változatát kínáló vendéglátókunyhó elsöprő sikerét nemcsak az állandóan foglalt asztalok, hanem a spanyol mesterek gyakori látogatása mutatta a legjobban. Reméljük, jövőre is legalább ilyen népes spanyol kézműves-sereggel találkozhatunk majd a jubileumi 30. Mesterségek Ünnepén.

Spanyol falatok fesztivál-változatban

Start typing and press Enter to search