A mexikói Guillermo Arriaga, González Iñárritu egykori forgatókönyvírója nyerte az Alfaguara-díjat

A mexikói Guillermo Arriaga regény- és forgatókönyvíró nyerte a hispán világ nívós irodalmi elismerését, az Alfaguara-díjat. Magyarországon Arriaga elsősorban a kétszeres Oscar-, valamint több Golden Globe- és BATFA-díjjal kitüntetett rendező, Alejandro González Iñárritu kiemelt forgatókönyvírójaként lehet ismert. Arriaga a „Salvar el fuego” című regényéért kapta a rangos elismerést. A Budapesti Mexikói Nagykövetség híre.

A mexikói író, Guillermo Arriaga elnyerte az idei Alfaguara-díjat, 175 000 dollárral és Martín Chirino szobrával, a Salvar el fuego című művéért. A zsűri, elnöke, Juan Villoro, író, valamint Laura Alcoba és Edurne Portela, újságíró és költő, Antonio Lucas, madridi könyvkereskedő, Jesús Rodríguez Trueba és Pilar Reyes, az Alfaguara szerkesztőségének igazgatója egyhangúlag szavazta meg a győztes regényt.
 

 

A zsűri hangsúlyozta, hogy a „Salvar el fuego” polifonikus regény, amely intenzíven és rendkívüli dinamizmussal mutatja be az erőszak történetét a mai Mexikóban, ahol a szeretet és a megváltás továbbra is lehetséges. A szerző a vizuális erőt, valamint a köznyelv újjáélesztését használja fel ahhoz, hogy bemutassa a nyugtalanító valóságot. A különféle narratív síkok vezérfonala az emberi test, mely ünneplésre buzdít, miközben számos megpróbáltatásnak van kitéve.

 

A felhívásra idén 602 kézirat érkezett, ebből 281 Spanyolországból, 94 Argentínából, 86 Mexikóból, 57 Kolumbiából, 32 az Egyesült Államokból, 19 Chiléből, 18 Uruguayból és 15 Peruból.

Guillermo Arriaga művei között említhetők a következő regények: Escuadrón Guillotina (1991), Un dulce olor a muerte (1994), El búfalo de la noche (1999) y El Salvaje (2016). El Salvaje című művéért megkapta 2017-ben a Mazatlan irodalmi díjat az év legjobb könyve kategóriában. Munkáját tizennyolc nyelvre fordították le. Ő írta az Amores perros, 21 gramos és Babel filmtrilógiát – amelyek nemlineáris narratív szerkezettel elmélkednek az életről és a halálról.
 
 
A Los tres entierros de Melquiades Estrada művéért a legjobb forgatókönyvnek járó díjat kapta a 2005. évi Cannes-i Filmfesztiválon. 2008-ban rendezőként debütált: a The Burning Plain című művel. Nemrégiben írta és rendezte a Desde allá című első olyan ibériamerikai filmet, amely elnyerte az Arany Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon.
 

Start typing and press Enter to search