Mexikói kultúra egy kattintásra: Ezeket a mexikói múzeumokat virtuálisan is bejárhatod

A mexikói kultúra mágnesként vonz mindenkit, akinek fontos a kultúra, a művészet, a gazdag hagyományok, finom ételek és az egyedülálló hangulat. Szerencsére ahhoz, hogy megismerjük a mexikói kultúra egy szeletét, ma már elég néhány kattintás, sőt Mexikó legérdekesebb múzeumat anélkül is bejárhatjuk, hogy felállnánk a karosszékből. A Budapesti Mexikói Nagykövetség ajánlója következik.

A múzeumok fontos szerepet játszanak a tudás, a kultúra és a művészet szempontjából, hiszen értékes kiállításaik, pedagógiai munkájuk, közelségük és közvetlen interpellációjuk révén hozzájárulnak a kulturális tudáscseréhez. Ez elősegítheti a társadalmakban kialakuló olyan kulturális, politikai és művészeti szempontok megértését és megismerését, amelyek első látásra idegennek tűnhetnek.
 
A múzeumok szerepe nem csak a megőrzés és a kutatás, hanem kiállítási és kommunikációs feladataik révén hozzájárulnak a közösségek formálásához, hiszen állandó párbeszédet folytatnak a társadalom múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Az internetnek és a technológiának köszönhetően látogatást tehetünk az alábbi mexikói helyszíneken, anélkül, hogy otthonunkat el kellene hagynunk.
 
 
1934-ben nyitották, Mexikó első múzeumának tekintik. Jelenleg a Szépművészeti Palota Múzeuma állandóan kiállít Diego Rivera, Manuel Rodríguez Lozano, Roberto Montenegro, David Alfaro Siqueiros, Rufino Tamayo és Jorge González Camarena műveket, valamint széleskörű ideiglenes kiállítási programmal és különféle tevékenységekkel kedvez közönsége számára.
 
 
1964-ben alapították, Adolfo López Mateos elnök kezdeményezésére, az 1930-as évek mexikói művészetének megőrzése és terjesztése céljából. A múzeumnak 4 terme és három galériája van, gyűjteménye között olyan művészek alkotásai vannak, mint például Frida Kahlo, David Alfaro Siqueiros, Emir Jair, Roberto Montenegro, José Clemente Orozco, Louis Henri Jean Charlot, Juan Soriano, Juan O'Gorman vagy Diego Rivera művei.
 
 
A dzsungel közepén található múzeum azzal a céllal épült, hogy bemutassa a maja kultúra fejlődését a spanyol előtti időktől napjainkig. Az épület, Fernando González Gortázar építész munkája, tervezésekor fontos szerepet játszott a természet tiszteletben tartása. Négy helyisége a következő neveket viseli: Monolitok pergolaja, Maja régészet, Történelem és Solar maja.
A múzeum kiállítja Yucatán, Campeche és Quintana Roo monolit prehispanikus szobrait, valamint kerámia és építészeti elemeket, amelyek a város történelmét és világképét tükrözik.
 
 
 
A hely, amelyet 1996-ban Mario Shetjnan építész tervezett, az ókori Mexikó egyik legszebb régészeti gyűjteményét tartalmazza. A gyűjteményt Paquimé és a Nagy Chichimeca néven ismert régió régészeti lelőhelyeinek (az Észak-Mexikó és az Egyesült Államok délnyugati része) ásatásai segítségével fedezték fel. A Chihuahua-ban található múzeumot az UNESCO 1998-ban az Emberiség Kulturális Örökségévé nyilvánította.
 
 
1987-ben nyitották meg, hogy bemutassák a mexikói kultúra maradványait a spanyol előtti kortól a gyarmati időkig. A múzeumban több mint 14 ezer tárgy található, amelyeket az 1978 és 1982 között elvégzett ásatások során tártak fel azon a helyen, ahol a mexikói nép fő temploma található. A múzeumnak 8 helyisége van, amelyek több mint 110 adomány tárgyait mutatják be; a terek két része kifejezetten Tláloc és Huitzilopochtli istenségek számára szentelt, akiknek a fő templomot építették.

Start typing and press Enter to search