„Mit rontottunk el?” Fókuszban a kortárs spanyol filmművészet női alkotói

Nyomozás zátonyra futott kapcsolatok kudarcai után, egy provokatőr flamenco-énekes portréja, bepillantás egy barcelonai börtön női fogvatartottjainak mindennapjaiba és egy elnéptelenedő falu asszonyainak múltba révedő vágyai. A Cervantes Intézet Női tér „Zabolátlan pillantás” elnevezésű filmciklusa június 7. és 28. között kortárs spanyol rendezőnők munkáiból válogat. A filmek kedd esténként ingyenesen tekinthetők meg az Intézetben.

Már több mint egy évtizede fut a Cervantes Intézet spanyol rendezőnők alkotásait bemutató Női tér filmciklusa.  A mostani válogatás négy, nemrégiben készült filmet mutat be, melyek a fikció és a dokumentumfilm határán mozognak. Június 7-én Leire Apellaniz közreműködésével készült Kozmikus ének című dokumentumfilm Niño de Elche flamenco-énekest ismerhetjük meg.

A filmesek pályája kezdete óta követik a művészt, így teremtve egyedi és valóban bensőséges atmoszférát a filmvásznon. Képzett nagytudású ember, aki követi a hagyományokát, ám a provokációtól sem riad el, ha a művészi szabadságról van szó. A Kozmikus ének ebbe a sokoldalú lélekbe akar behatolni a saját, valamint a körülötte élők, szerettei, művésztársai tekintetén keresztül.

Hányszor tesszük fel a kérdést, egy kudarcba fulladt kapcsolat után: Mit rontottunk el? Liliana Torres rendezőnő egyben a főszereplője is a június 14-én látható filmnek. A valóságra épített fikciós történet, reflexió az élet forgatókönyvére. Központi témája a párkapcsolat és annak krízisei. A rendező korábbi párjai közül hárommal is találkozik, azt kutatván, kapcsolatai miért fulladtak kudarcba. Intim, bensőséges kérdései lehetővé teszik a nézők számára, hogy elkísérjük őt, miközben magát a szerelmet keresi.

Ainhoa Rodríguez első mozifilmje, a június 21-én látható A nagy villanás újdonságot hozott a művészfilmek világába. Alapját extremadurai, falusi nők csoportjával rendezett műhelyek sorozata képezi. Az elnéptelenedő falu asszonyai kedvetlenül élik mindennapjaikat, szívük legmélyén azonban mindannyian arra vágynak, hogy viszontlássák azt a helyet, ahol annak idején boldogok voltak, vagy legalább arról álmodoztak, hogy egyszer majd boldogok lesznek.

Destello bravío (Ainhoa Rodríguez)

A karakterek mélysége, a vizuális erő, az álomszerű jelenetek A nagy villanást olyan alkotássá teszik, amelynek minden esélye megvan arra, hogy idővel kortárs klasszikussá váljon.

A sorozatot június 28-án a Breathe című dokumentfilm zárja. Susanna Barranco alkotásaiban törekvő, de a körülmények által tevékenységeikben akadályozott nőket mutat be. A Breathe felvételei a barcelonai Brains 1, női büntetésvégrehajtó intézményben készültek. Hogyan viszonyulnak az itt élő a nők a korlátozott élettérhez, a börtönhöz?  A film a rácsok mögött élő nők életéhez visz közel minket, bemutatva mindennapjaikat.

Az ingyenes vetítések 18 órakor kezdődnek a Cervantes Intézetben.

Start typing and press Enter to search