Öt este Carmen Maurával az Urániában

Az Uránia Nemzeti Filmszínház április 24. és május 22. között a Spanyol Nagykövetséggel és a
Cervantes Intézettel közösen öt részes retrospektív vetítéssorozatot szervez Carmen Maura
filmjeiből, bemutatva a színésznő pályájának sokszínűségét, tisztelegve művészete előtt.

Carmen Maura a spanyol film nagyasszonya. Pályafutása során több mint ötven mozgóképben szerepelt, nevét Pedro Almodóvarral forgatott hét filmje óta világszerte ismerik a filmrajongók. Több Goya-díjjal rendelkezik, mint bármely más spanyol színésznő, tavaly decemberben pedig Sevillában az Európai Filmdíj gáláján átvehette az Európai Filmakadémia életműdíját is, amelyet az elmúlt tíz évben mindössze négyszer ítéltek oda színésznek.

A vetítéssorozat nyitódarabja és záróakkordja is Almodóvar-alkotás. A rendező még teljesen ismeretlen volt, amikor leforgatta első közös filmjét a már ünnepelt színésznővel. „Engem Carmen fedezett fel” – nyilatkozta Almodóvar egy interjúban, és ebben a kijelentésben sok igazság van. Maura a rendező korai korszakának majdnem minden filmjében szerepelt, s 1988-ban az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című alkotással eljutottak az Oscar-díj előszobájáig, és ezzel a világhírig.

A Carmen Maura-sorozat nyitásaként április 24-én ezt a feledhetetlen komédiájukat vetíti az Uránia. E filmjük forgatása után hosszú szünet következett kapcsolatukban. Majdnem húsz év telt el, mire ismét együtt dolgoztak. Zárásként május 22-én éppen ez a hosszú kihagyás után készült közös filmjük, a Volver kerül mozivászonra 2006-ból, amelyért Cannes-ban az egész női szereplőgárda kiérdemelte a legjobb színésznő díját, Almodóvar pedig átvehette az Arany Pálmát.

Maura dolgozott Carlos Saurával is. Munkáik közül a Jaj, Carmela! című polgárháborús történetet láthatjuk a sorozatban május 1-jén. Ez az alkotás 1991-ben az év filmje volt Spanyolországban, csak Goya-díjból egy tucatot kapott, Maura pedig az év európai színésznője lett a címszerepben. Azoknak a spanyol rendezőknek a sorát folytatva, akik vele dolgoztak, megemlíthetjük Fernando Trueba, Mario Camus, Agustí Villaronga és Alex de la Iglesia nevét is. Iglesiával készített filmjei közül a 2013-ban készült Bűbáj és kéjelgés című, 18 éven felülieknek ajánlott horror komédiát játssza az Uránia május 15-én.

Carmen Maura külföldi alkotásokban is gyakran feltűnik. Dolgozott Francis Ford Coppola, Alejandro Agresti, André Techiné, Etienne Chatiliez és Philippe Le Guay filmjeiben is. Le Guay 2010-es, Szerelem a hatodikon című romantikus története a hatvanas években, egy párizsi bérházban játszódik, amelynek hatodik emeletén a Spanyolországból menekült szobalányok, házvezetőnők laknak albérletben. Ez a film is látható lesz a sorozatban május 8-án, az egyik szobaasszony szerepében Carmen Maura César-díjas alakításával. A fim a lejáró forgalmazási jogok miatt utoljára élvezhető mozivásznon Magyarországon.

Start typing and press Enter to search