A spanyol festészet mesterei Budapesten

A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye egyedülálló a világon. A madridi Prado Múzeumon kívül nincs még egy olyan képtár, amely ilyen kiemelkedő spanyol kollekcióval büszkélkedhetne. Ha pedig a két intézmény felbecsülhetetlen értékeinek közös bemutatására készül, az nemcsak a művészetrajongók szívverésére lesz nagy hatással.

A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye kétségkívül az intézmény egyik féltett kincse. A mintegy 120 művet számláló tárgyegyüttes – amelyek közt öt alkotás gyarmati művész munkája – gazdagsága és változatossága egyedülálló . A Szépművészeti Múzeum gyűjteménye hű képet nyújt a spanyol művészet alakulásáról a XV. század kezdetétől egészen a XIX. század végéig.

Négy évig tartó felújítást és a múzeum területének kibővítését követően a Szépművészeti 2018-ban újra megnyitotta kapuit, ám a megújulás nemcsak az épületet érintette. A nagyközönség számára közel egy éve újra nyitva álló kapuk egy teljesen újragondolt muzeológiai koncepciót tárnak a látogatók elé. A tárlat első részét bemutató szárnyban kronologikus sorrendben kaptak helyet az egyes országok és régiók művészeti iskolái a gótikától kezdve a manierizmusig.

A spanyol mesterek művei két teremben kaptak helyet: az elsőben kaptak helyet azok a XV. és XVI. századi művek, amelyek egykor retablók, azaz oltárfalak részét képezték. A másodikban pedig El Greco öt saját kezű és kettő a műhely közreműködésével készült alkotása látható. E hét mű nemcsak a leggyakrabban ábrázolt témáit mutatja meg, de betekintést enged a krétai mester különböző alkotói korszakaiba is.

A Budapesti Cervantes Intézet kerekasztal beszélgetés sorozatot rendez a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményéhez kapcsolódóan, a Prado Múzeummal közösen. Három alkalommal hallgathatjuk a Szépművészeti Múzeum és a Prado szakembereit, megismerhetjük a budapesti spanyol gyűjtemény kialakulásának történetét, a múzeum első termében lévő XV. és XVI. századi festményeket, valamint a csodálatos El Greco gyűjteményt is.

A (borítóképen is látható) Bűnbánó Magdolna című képet El Greco valószínűleg még Olaszországban készítette, vagy nem sokkal azután, hogy Spanyolországban telepedett volna le. A Krisztus az Olajfák hegyén ugyanakkor a mester utolsó korszakából való. A teremben a kortársak, például Luis de Morales vagy Vicente Macip Comes képei is megtalálhatóak, El Greco követőinek, így Luis Tristánnak vagy Pedro Orrentének a munkáival egyetemben.  

A kiállítás a 2020 tavaszán, a múzeum egészéhez hasonlóan megújuló ligeti szárnyban fog folytatódni, ahol a barokk korszak művei kerülnek majd bemutatásra. Itt 4 terem is a spanyol műremekek bemutatására szolgál a gyűjtemény olyan kiemelkedő darabjaival, mint Diego Velázquez, José de Ribera, Bartolomé González, Alonso Cano, Francisco de Zurbarán, Vicente Carducho, Juan B. Martínez del Mazo, Bartolomé Esteban Murillo, Juan Carreño de Miranda, és mások képeivel.

A felújítások harmadik szakaszában, a tervek szerint 2021-ben nyílnak meg majd azok a termek, amelyek Francisco de Goyának és követőinek képeit, valamint a gyarmati művészek alkotásait mutatják majd be. A festőművészet és a világhírű spanyol mesterek rajongóinak azonban nem kell 2020-ig várakozniuk. Idén ősszel a Szépművészeti Múzeumban három alkalommal vehetnek részt különleges tárlatvezetésen, amelyek során Lantos Adriána, a spanyol gyűjteményért felelős művészettörténész mutatja be az egyedülálló műkincseket.

A programsorozatnak ugyanakkor itt még mindig nincs vége. A Budapesti Cervantes Intézet kerekasztalbeszélgetés-sorozatot rendez a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményéhez kapcsolódóan a madridi Prado Múzeummal közösen. Ezen az őszön tehát a három tárlatvezetésen túl három alkalommal hallgathatjuk meg a Szépművészeti Múzeum és a Prado szakembereit is, megismerhetjük a spanyol gyűjtemény jellemzőit és történetét, a múzeum első termében lévő XV. és XVI. századi festményeket, valamint a csodálatos El Greco gyűjteményt is.

Részletes program a KultúrTapas Spanyolos Programajánlójában.

Start typing and press Enter to search