Kultúra

A spanyol festészet mesterei Budapesten

Lantos Adriana | 2019-09-09

A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye egyedülálló a világon. A madridi Prado Múzeumon kívül nincs még egy olyan képtár, amely ennyi kiemelkedő spanyol festő mesterművével büszkélkedhetne. Ha pedig a két intézmény felbecsülhetetlen értékeinek közös bemutatására készül, az nemcsak a művészetrajongók szívverésére lesz nagy hatással.

A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye kétségkívül az intézmény egyik legféltettebb kincse. Miközben a gyűjtemény volumene is igen jelentős – mintegy 120 mű, ezek között öt alkotás gyarmati művész munkája –, gazdagsága és változatossága egyedülállónak számít a világon. Csupán a madridi Prado Múzeum kelhet versenyre vele. A Szépművészeti Múzeum gyűjteménye hű és elkápráztató képet nyújt a spanyol művészetről a XV. század kezdetétől egészen a XIX. század végéig.

szepmuveszeti_archiv.jpg

Négy évig tartó felújítást és a múzeum területének kibővítését követően a Szépművészeti 2018-ban újra megnyitotta kapuit, ám a megújulás nemcsak az épületet érintette. A nagyközönség számára közel egy éve újra nyitva álló kapuk egy teljesen újragondolt muzeológiai koncepciót tárnak a látogatók elé. A tárlat első részét bemutató szárnyban kronologikus sorrendben és európai kontextusukban kaptak helyet a művészeti iskolák a gótikustól egészen a manierizmus beteljesüléséig.

A spanyol mesterek művei két teremben kaptak helyet: az elsőben kaptak helyet azok a XV. és XVI. századi művek, amelyek egykor oltárképet formáltak. A másodikban pedig a kollekció 7 El Grecója található, amelyek lefedik a krétai mester különböző korszakait és témaválasztásait.

A Budapesti Cervantes Intézet kerekasztal beszélgetés sorozatot rendez a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményéhez kapcsolódóan, a Prado Múzeummal közösen. Három alkalommal hallgathatjuk a Szépművészeti Múzeum és a Prado szakembereit, megismerhetjük a spanyol gyűjtemény jellemzőit és történetét, a múzeum első termében lévő XV. és XVI. századi festményeket, valamint a csodálatos El Greco gyűjteményt is.

el_greco.jpg

A (borítóképen is látható) Bűnbánó Magdolna című képet El Greco valószínűleg még Olaszországban készítette, vagy nem sokkal azután, hogy Spanyolországban telepedett volna le. A Krisztus az Olajfák hegyén ugyanakkor a mester utolsó korszakából való. A teremben a kortársak, például Luis de Morales vagy Vicente Macip Comes képei is megtalálhatóak, El Greco követőinek, így Luis Tristánnak vagy Pedro Orrentének a munkáival egyetemben.  

A kiállítás az idén ősszel nyíló és a múzeum egészéhez hasonlóan megújuló másik szárnyban folytatódik, ahol a barokk korszak művei kerülnek bemutatásra. Itt 4 terem is a spanyol műremekek bemutatására szolgál a gyűjtemény olyan kiemelkedő darabjaival, mint Diego Velázquez, José de Ribera, Bartolomé González, Alonso Cano, Francisco de Zurbarán, Vicente Carducho, Juan B. Martínez del Mazo, Bartolomé Esteban Murillo, Juan Carreño de Miranda, és mások képei.

szepmuveszeti-muzeum.jpg

2020 tavaszán, a felújítások harmadik szakaszában nyílnak meg azok a termek, amelyek Francisco de Goya és tanítványainak munkáit mutatják be, a latin-amerikai művészeti kincsek mellett. A festőművészet és a világhírű spanyol mesterek rajongóinak azonban nem kell 2020-ig várakozniuk. Idén ősszel a Szépművészeti Múzeumban három alkalommal vehetnek részt különleges tárlatvezetésen, amelyek során Dr. Lantos Adriána, a spanyol gyűjtemény legnagyobb ismerője és felelőse mutatja be az egyedülálló műkincseket.

A programsorozatnak ugyanakkor itt még mindig nincs vége. A Budapesti Cervantes Intézet kerekasztalbeszélgetés-sorozatot rendez a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményéhez kapcsolódóan a madridi Prado Múzeummal közösen. Ezen az őszön tehát a három tárlatvezetésen túl három alkalommal hallgathatjuk meg a Szépművészeti Múzeum és a Prado szakembereit is, megismerhetjük a spanyol gyűjtemény jellemzőit és történetét, a múzeum első termében lévő XV. és XVI. századi festményeket, valamint a csodálatos El Greco gyűjteményt is.

Részletes program a KultúrTapas Spanyolos Programajánlójában.

budapest_prado_instituto_cervantes_2019_1500.png