Spanyol-magyar sikerszerzők: Elvira Lindo és Ugron Zsolna irodalmi estje az Urániában

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? Ezekkel a kérdésekkel, valamint egy teltházas, emlékezetes beszélgetéssel indult októberben a budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének „DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások” című beszélgetéssorozata. November 6-án ismét a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői, ezúttal Elvira Lindo és Ugron Zsolna adnak egymásnak találkozót az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Nem túlzás azt állítani, a spanyol és a magyar irodalom élvonala ad egymásnak találkozót ezen az őszön az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az íróvendégek rendhagyó sztárpárokként, kötetlen hangulatban beszélgetnek a kortárs irodalom égető kérdéseiről minden hónap első szerdáján. Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina októberi, változatos és gondolatébresztő találkozása után Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora novemberben újabb nagy hatású szerzőkkel beszélget: a Manolito-sorozatnak köszönhetően Magyarországon is (el)ismert Elvira Lindo, valamint az erdélyi történelmi környezetben játszódó regényeivel szintén nagy sikert arató Ugron Zsolna lesz a beszélgetéssorozat következő estjének vendége.

 

Elvira Lindo rádiós és a televíziós bemondóként, színésznőként és forgatókönyvíróként kezdte pályáját. 1994-ben megjelent Pápaszemes Manolito (Manolito Gafotas) című regényével némileg váratlanul aratott kritikai és közönségsikert. A regénynek számos folytatása és fordítása született, így magyar nyelven a hazai gyermek és felnőtt olvasók számára is kedveltté válhatott. Manolito, a szemüveges madridi kisfiú, a történetek főszereplője, a klasszikus gyermekirodalom hősévé vált, köszönhetően Lindo irodalmi stílusának, humorának és finom társadalomkritikájának. Felnőtteknek írt regényei közül a Csak egy szóval mondd (Una palabra tuya) jelent meg magyarul, amelyet színpadra is adaptáltak.

 

Beszélgetőpartnere, Ugron Zsolna ősi erdélyi főnemesi család leszármazottja, aki tizenegy éves kora óta Budapesten él. Jogi diplomát szerzett, ám tehetségét a televíziózásban, valamint kommunikációs tanácsadóként is kamatoztatta. Úrilányok Erdélyben című regénye 2010-ben jelent meg, s hónapokig vezette a magyar sikerlistákat. Az önéletrajzi ihletésű könyv középpontjában egy budapesti újságírónő áll, aki az erdélyi arisztokrácia visszatelepülő tagjairól készít riportsorozatot az újjáéledő, romos kastélyokban, és eközben hazatalál Erdélybe. Ugron Zsolna erdélyi nagyasszonyokról, Szilágyi Erzsébetről és Báthory Annáról írt történelmi regényei (Hollóasszony, Erdélyi menyegző, A nádor asszonyai) szintén közönségsikert arattak. Nagyok címmel népszerű portréinterjú-sorozatot vezet a Duna Televízióban.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban ezúttal ő, és természetesen Elvira Lindo portréi állnak majd a középpontban november 6-án 18 órától.

Start typing and press Enter to search