Spanyol nyelvvizsga felkészítés videó: Spanyol B1 alapfok szóbeli kötetlen párbeszéd

Az elmúlt 10 évben több, mint másfél millióan tettek sikeres nyelvvizsgát Magyarországon, ám spanyolból ez a szám még mindig csak néhány tízezerre tehető. A sikeres spanyol nyelvvizsga persze nem a számok bűvölésén, hanem a hozzáállásunkon – és mindenekelőtt a jó felkészülésen múlik. A következő hetekben ehhez nyújt Nektek segítséget Riz Barnabás, a Nagy Origó Spanyol Nyelvvizsga Könyv szerzője, aki a KultúrTapas spanyol nyelvvizsga-felkészítő sorozatában hétről-hétre közelebb visz Benneteket a sikeres spanyol nyelvvizsgához.

Sziasztok! Riz Barnabásnak hívnak, több mint 10 éve foglalkozom nyelvoktatással. Vizsgáztatóként rendszeresen jelen vagyok spanyol szóbeli nyelvvizsgákon, valamint közép- és emelt szintű érettségiken, egy országos kiadónál pedig nyelvkönyvszerzőként is tevékenykedem. A jövőben egy önálló rovaton keresztül hétről-hétre megosztok Veletek néhány hasznos ötletet, melyeket bármilyen hazai vagy nemzetközi spanyol szóbeli nyelvvizsgához felhasználhattok.

A sorozat első részében az interjú jellegű feladattípushoz hozok pár tippet a középszintű érettségi, illetve az alapfokú nyelvvizsga (B1) szintjéhez igazodva. Ez a feladat az összes vizsgán előfordul, így remélem, az alábbi összeállítás nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy minél jobb eredményeket érjetek el az általatok választott nyelvvizsgán.

Mindenekelőtt, rendkívül fontos, hogy a vizsgáztató által feltett kérdésre minél bővebb válaszokat adjunk, amivel a felelet kommunikatív értékét tudjuk növelni. Ehhez érdemes a következő stratégiákat alkalmazni:

1. Önálló vélemény kialakítása

 Legyen szó érettségiről vagy akár állami nyelvvizsgáról, alakítsunk ki önálló véleményt az adott vizsga témakörei (család, tanulás, utazás stb.) között szereplő jelenségekről!

¿Qué le parecen las redes sociales? (Mit gondol a közösségi oldalakról?)

Creo que son bastante útiles porque nos ayudan a mantener el contacto. Las uso casi cada día para compartir fotos o noticias con mis compañeros de clase. También sé que tienen muchas desventajas: algunos de mis amigos siempre pasan largas horas en Facebook. (Szerintem hasznosak, mert segítenek fenntartani a kapcsolatot. Szinte minden nap használom képek vagy hírek megosztására az osztálytársaimmal. Azt is tudom, hogy sok hátrányuk vagy: néhány barátom mindig hosszú órákat tölt a Facebook-on.)

2. Indoklás

Mindig próbáljuk meg részletesen indokolni az állításunkat a feltett kérdésre vonatkozóan! Lássunk egy példát!

-¿Cuál es su estación preferida? (Melyik a kedvenc évszaka?)

-Pues me encanta el verano, ya que no hay que ir al cole y puedo dormir hasta tarde. En esta estación tengo más tiempo libre para salir. Como el tiempo es agradable, generalmente suelo ir al parque con mis amigos. (Nos, nagyon szeretem a nyarat, mivel nem kell suliba menni, és aludhatok későig. Ebben az évszakban több időm van a szórakozásra. Mivel az idő kellemes, általában a parkba szoktam járni a barátaimmal.)

3.  Személyes példa

Az általunk kiválasztott nyelvvizsga/érettségi egyes témaköreire vonatkozóan készüljünk egy-egy pár mondatos gondolatsorral, melyet élményként mesélhetünk el, ha szóba kerül! A vizsgákon pozitívan értékelik, ha a vizsgázó képes a múlt eseményeit összefüggően közölni.

-¿Le gusta viajar? (Szeret utazni?)

-¡Claro que sí! Cada año me voy de vacaciones a algún país extranjero. El año pasado viajamos a Italia y pasamos allí cinco días con mi novia. Visitamos la Toscana, donde vimos playas maravillosas y probamos algunos platos típicos. Los italianos eran amistosos y supersociables. Me encantó el país, por eso quería volver en un futuro.  (Persze! Minden évben elmegyek valamilyen külföldi országba. Tavaly Olaszországba utaztunk, és öt napot töltöttünk ott a barátnőmmel. Toscanába mentünk, ahol csodás partokat láttunk és jellegzetes ételeket kóstoltunk. Az olaszok barátságosak voltak és igazán közvetlenek. Nagyon tetszett az ország, ezért szeretnék majd visszamenni.)

4. Régen és ma

Előfordulhat a vizsgán, hogy a kérdésre adandó válaszunk nemleges. Ilyenkor érdemes olyan trükkökhöz folyamodni, melyekkel „akad még mondanivalónk”: beszéljünk arról, milyen volt a jelenhez képest régebben!

-¿Usted hace algún deporte? (Ön sportol?)

-No, lamentablemente ya no, pero antes jugaba al baloncesto. Tenía tres entrenamientos por semana y había partidos casi cada fin de semana. De verdad que era muy agotador. (Nem, sajnos már nem, de régen kosárlabdáztam. Heti három edzésem volt, és szinte minden hétvégén mérkőzések voltak. Tényleg nagyon kimerítő volt.)

5. A jövőben

Az előző ötlethez kapcsolódóan lehetséges válaszként akár utalhatunk arra is, mik a jövőbeli elképzeléseink, illetve terveink a vizsgáztató által feltett kérdésre vonatkozóan.

-¿Usted estudia o trabaja? (Ön tanul vagy dolgozik?)

-Actualmente estudio Derecho en la universidad. Si todo va bien, terminaré mis estudios dentro de dos semestres. Después, me gustaría mudarme a la capital y conseguir un buen puesto allí. (Jelenleg jogi egyetemen tanulok. Ha minden jól megy, két féléven belül befejezem a tanulmányaimat. Azután szeretnék a fővárosba költözni, és egy jó álláshoz jutni ott.)

A fenti ötletek csupán lehetséges felvetések arra, hogyan válhatunk „bőbeszédűbbé” a vizsga folyamán, így szerezve magasabb pontszámokat az értékelés során. Törekedjünk azonban arra is, hogy mindig releváns választ adjunk a feltett kérésre. Fontos továbbá, hogy a kifejezésmódunk igazodjon a vizsga szintjéhez. Ebben segít az alábbi videó, melyben további hasznos tippeket szeretnék megosztani Veletek az eredményesebb felkészüléshez. Hamarosan folytatjuk a felkészülést!

 

Start typing and press Enter to search