A spanyol Oscar-gála legemlékezetesebb outfitjei, a díjazottakról nem is beszélve

A spanyol mozi nagy estéje volt a tegnapi: Madridban immár 31. alkalommal adták át a tavalyi év legjobb filmeseinek járó Goya-díjakat. A spanyol Oscarhoz méltó, fantasztikus külsőségekről persze legalább annyi szó esett az elmúlt 24 órában, mint magukról a díjazottakról.

Ana Belén

Csupán két dolog állandó: a Goya-díjátadó gálát harmadik alkalommal vezető stand-upos színész Dani Rovira, akit a Spanyol afférből itthon is jól ismerhetünk, és a kritikák záporozása. Mivel díjátadó-gáláról beszélünk, a kritikai műfaj elsőre nem is tűnik olyan távolinak a Goyától, a derék spanyolok ilyen helyzetekben mégis inkább az est főszereplőit, a gála szervezőit és a spanyolországi filmes szakmát fenyegető politikai döntéshozókat állítják a kritikák kereszttüzébe.

Még szerencse, hogy a gála kapcsán számos remek spanyol film és alakítás került reflektorfénybe − miközben néhány elbűvölő vagy éppen bizarr ruhaköltemény is megcsillant. Bár filmsztárokból nem volt hiány, az est vitathatatlan csillaga Ana Belén volt. A madridi színésznő nemcsak életműdíjával, hanem méltóságteljesen elegáns megjelenésével és köszönőbeszédével is elbűvölte a jelenlévőket és a spanyol sajtó egészét. Nem illik megjegyezni, de elhallgatni ugyancsak bűn lenne: a 65 éves színésznő Delpozo ruhájában hosszú árnyékot vetett ifjú pályatársnői számára.

A mindig csodás Penélope Cruz az idei díjátadóra egy Versace modell mellett döntött, amit a jelenlévők valamint a színésznő rajongói bizonyára elégedetten értékeltek. Pe és Pedro Almodóvar a gálát az első sorban ülve nézték végig, ahogy a képek forrását adó El País napilap találóan megjegyezte: a spanyol mozi királyi párjaként követték figyelemmel a díjátadót.

Ha pedig Pedro Almodóvar: a kortárs spanyol filmművészet kiemelkedően legsikeresebb rendezője talpig feketében és az est házigazdája, Dani Rovira által csak 3D-s szemüvegnek hívott sötét napszemüvege mögül figyelte a szobrok átadását, rávilágítva arra, milyen nehéz a férfiaknak hasonló alkalmakkor kitűnni. Még szerencse, hogy Almodóvar nincs rászorulva, hogy ruhájával csillogjon egy Goya-gálán.

Tulajdonképpen az Almodóvari-tézist erősíti az est két legnagyobb nyertesének nem éppen fantáziadús öltözéke is: a Legjobb film- és a Legjobb Első rendezés-díját egyaránt besöprő színész rendező Raúl Arévalo (Tarde para la ira) és a végül 9 kategóriában díjazott Un monstruo viene a verme rendezője, Juan Antonio Bayona. Reméljük, a filmjeiket ugyanakkor hamarosan a magyar mozikban is láthatjuk.

A gála Legjobban öltözött férfi színészének járó díjat nálunk kétségtelenül Dani Rovira nyerte, aki tűzpiros tűsarkújában a nők egyenjogúságára kívánta felhívni a figyelmet. A képen már az in situ Pedro Almodóvar által aláírt jobbos darabot mutatja büszkén.

A spanyol (színész)nők helyzete ihlette Cuca Escribano öltözékét is, amelynek mintázata eltörpült a stólán megjelenő diszkrét felirat mögött: “Több női szereplőt”. Szerencsére csodálatos spanyol színésznőkből (a gálán legalábbis) nem volt hiány, és csak reménykedni tudunk benne, hogy előbb-utóbb a hazai mozikba is megérkeznek a tavalyi év legtöbbre taksált spanyol filmjei − a legjobb spanyol színésznőkkel, természetesen.

+ 21

Start typing and press Enter to search