Chilei zenei csemege: Budapesten lép fel a Subhira Quinteto

Több mint 25 éves zenei pályafutással és 19 lemezzel a hátuk mögött Magyarországra érkezik a világzene egyik úttörő bandája.

A Subhira Quinteto zenéjében, mellyel Észak-Amerika, Európa és Chile legnevesebb fesztiváljain léptek fel, keveredik a dél-amerikai őslakosok ritmusa, elektronikus és progresszív dallamok, jazz, komolyzene és folklór. Különös formációjukban megtalálhatóak a hegedű (Danka Villanueva), a cselló (Juan Ángel Muñoz), a dob (Rebeca Martínez), a zongora és a szintetizátor mellett az etnikai hangszerek (Subhira Rodrigo Cepeda).

Koncertjeiket általában vetítés egészíti ki, ahol nemcsak Chile természeti adottságait, de a kultúrát, illetve olyan dél-amerikai őslakos falvakat mutatnak meg a közönségnek, mint Aymara, Mapuche, Selk Nam. A zenei formáció névadó-vezetője, Rodrigo Cepeda, alias Subhira, így fogalmazza meg a magyarországi koncert jelentőségét:

„Nagyon fontos nekünk ez a turné, szeretnénk megerősíteni a kapcsolatot a Babel Sound Lite világzenei fesztivál szervezőivel, a Babel Arts kulturális produkcióval, akik minden évben majdnem 80 külföldi együttest léptetnek fel Balatonbogláron.”

„A turné során Európa nagy részét bejártuk, 25 koncertet adtunk 9 országban; voltunk Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Magyarországon, Szerbiában és Litvániában. A repertoár egy válogatás az 1989 és 2021 között kiadott lemezek anyagaiból, egy igazi érzelmes utazás, amit dél-amerikai tájak ás kultúrák inspiráltak, az őslakos falvak ugyanúgy, mint a Chilében jelenleg megtalálható kulturális sokszínűség. Jazz elemekkel, kortárs komolyzene, progresszív rock és latin-amerikai folklór egyvelegével szólítjuk meg a hallgatókat.”

Start typing and press Enter to search