Diálogos: Ismét spanyol-magyar irodalmi találkozások az Urániában

A koronavírus ideiglenesen az online térbe repítette, de tavaly ősz óta ismét élőben követhetjük a spanyol-magyar irodalmi találkozások sorozatát az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2019-ben a Spanyol Nagykövetség kezdeményezéseként indult irodalmi programsorozat idén is a kortárs spanyol irodalom legnagyszerűbb alakjait hozza el Budapestre, hogy magyar pályatársaikkal beszélgessenek – sokunk örömére.

,,Csak a költészet van a kapitalizmuson kívül, mert tíz eurocentet sem ér. A költészet a láncaitól megszabadult emberség”,
– írja Manuel Vilas, mi pedig, miután az elmúlt évben főként drámáról és regényekről beszélgettünk, visszatérünk a költészethez. Valóban a költészet lenne a legtisztább kifejezési forma a művészetben, mert nincs kereskedelmi értéke? Miért tűnik úgy, hogy a valódi művészet és a tisztességes megélhetés kizárja egymást? A költészet ebben a kontextusban kifejezetten kellemetlen műfajnak látszik: miközben nem vehetem meg, olyan témákról beszél, amelyekről nem szeretünk gondolkodni. Női szexualitás, a nyilvános vécék magánya, gyász, a test feltámadása, és még előtte a számtalan kényelmetlenség, amiért testbe zárva kényszerülünk élni.
A Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében megvalósuló „Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi beszélgetések” c. rendezvény következő alkalmának ezúttal Kiss Judit Ágnes (1973) és Manuel Vilas (1962) lesz a vendége. Kiss Judit Ágnes költő, drámapedagógus, tanár, zenész, és ha ez nem volna elég, nagyszerű gyerekirodalmat is ír. Manuel Vilas szintén költőként és gimnáziumi tanárként kezdte a pályafutását, később regényeket, útikönyvet írt, és rendszeresen publikál a többi közt az El País hasábjain. Minden kétséget kizárva, írói pályafutásának legnagyobb sikerét az Ordesa (2018) c. regényével érte el.
Egyelőre egyikük sem olvashatja a másik műveit saját anyanyelvén, írásaik mégis számtalan ponton találkoznak. A szerzőket Dr. Kutasy Mercédesz, művészettörténész, műfordító, az ELTE egyetemi adjunktusa kérdezi. A beszélgetés nyelve magyar és spanyol. A szinkrontolmácsolás biztosított.
 
“Solo la poesía está fuera del capitalismo porque no vale ni diez céntimos de euro. La poesía es la humanidad sin cadenas”,
escribe Manuel Vilas y nosotros, tras conversar sobre todo de dramas y novelas el pasado año, retornamos a la poesía. ¿Es realmente la poesía, al no tener valor comercial, la forma de expresión más pura entre las artes? ¿Por qué el arte verdadero y la forma de ganarse la vida honradamente son aparentemente excluyentes? En este contexto, la poesía parece ser un género particularmente desagradable. No nos es posible comprarla con dinero y para colmo de males trata temas que realmente preferiríamos evitar: la sexualidad femenina, la soledad de los baños públicos, el luto, la resurrección e innumerables incomodidades más derivadas del hecho de estar condenados a vivir en la cárcel de nuestros cuerpos.
Judit Ágnes Kiss (1973) y Manuel Vilas (1962) son los próximos invitados de la nueva edición de los “Diálogos de escritores españoles y húngaros” organizados por la Embajada de España en colaboración con el Instituto Cervantes y el Cine-Teatro Nacional Uránia. Judit Ágnes Kiss es poeta, profesora de teatro, músico y, por si no fuera suficiente, es una excelente escritora de literatura infantil. Manuel Vilas comenzó igualmente su trayectoria como poeta y ejerció de profesor de secundaria durante muchos años. Más tarde escribió novelas, guías de viajes y sus artículos se publican sistemáticamente en el diario El País. A pesar de su distinguida carrera como poeta y narrador, sin duda su libro de mayor éxito ha sido Ordesa (2018).
Por ahora, ninguno de los dos ha podido leer las obras del otro en su idioma nativo, pero en sus obras encontramos muchísimas coincidencias. La conversación se desarrollará en español y en húngaro, con traducción simultánea y estará moderada por la Dra. Mercészesz Kutasy, historiadora del arte, traductora literaria y docente de la Universidad Eötvös Loránd de Budapest. La entrada es gratuita y tras la charla ofreceremos una copa de vino español.

Start typing and press Enter to search