„Magyarország megunhatatlan” – Búcsúinterjú a mexikói nagykövettel

Őexcellenciája David Nájera Rivas azzal tisztelt meg minket, hogy utolsó interjúját Mexikó budapesti nagyköveteként a KultúrTapasnak adta. A mexikói diplomata közel 4 év után mondott búcsút Budapestnek, ahol sikerekben és soha nem látott kihívásokban egyaránt része volt. Frida és Covid, Mexikó és Budapest – David Nájera búcsúinterjú.

Aligha készülhet interjú manapság a koronavírus említése nélkül… egy búcsúinterjúhoz biztosan nem, de egy (négy…) évértékelőhöz talán illik valamennyire.

Igen, ez egy olyan téma, ami az egész világot érinti. Vannak hasonló és különböző aspektusok persze: hasonló, mint a maszkviselés, a közösségi távolságtartás, a vakcina érkezésébe vetett hit és a globális felelősségtudat. És vannak ugyanakkor, a különböző politikai rendszerek miatt, eltérések is. Minden ország a saját körülményeihez mérten próbálja megoldani a problémát. A pandémia egy világszintű probléma, ami a politikai, gazdasági és a mindennapi élet különböző területeit egyaránt érinti. Több nemzetközi szervezet állandó napirendi pontjai között szerepel a világjárvány, és nem csak azokén, amelyek a közegészségüggyel foglalkoznak.

Mexikót igen súlyosan érintette a covid19, megosztaná velünk a tapasztalataikat? Milyen intézkedéseket tett az ország annak érdekében, hogy megállítsák, vagy legalább lassítsák a vírus terjedését, illetve milyen eredményeket sikerült elérni a tavalyi év végére?

Mexikó esetében a fertőzöttek száma magas, ugyanakkor a népességszám is az – Mexikónak nagyjából 130 millió lakosa van. Az országban nem hagyták figyelmen kívül az esetszámok növekedését, és a Mexikói Kormány nemzeti és regionális szinten is megelőző intézkedéseket hajtott végre a fertőzések terjedésének visszaszorítása, az egészségügyi rendszer megerősítése érdekében – ahol az emberi tényező és az egészségügyi személyzet alapvető fontosságú volt.

A nemzetközi színtéren Mexikó – az  ENSZ közgyűlésén – javasolta az oltások és az orvosi felszerelések hozzáférhetőségét, előre mozdítva ezzel a 74/274 határozatot, amellyel az ENSZ főtitkára megbízást kap az ENSZ rendszerének összehangolására az orvosi ellátáshoz való globális hozzáférés garantálása érdekében.

Magyarországon a vakcinák kérdése, az elérhető típusok értékelése a közbeszéd legforróbb témái közé emelkedett. Mexikóban milyen vakcinákat alkalmaznak és fognak alkalmazni a jövőben?

Mexikó előre megvásárolt 77,4 millió adagot az AstraZeneca által készített vakcinából, 33,4 milliónyit a Pfizeréből, 35 milliónyit a Cansinotól és 51,5 milliónyit a Covax kezdeményezés keretein belül. Ez a mennyiség lefedi a lakosság 90%-át. Az oltások beadása nemsokára megkezdődik (az interjú készítése óta folyamatosan történik – a szerk.), elsőként az egészségügyi dolgozók kerülnek sorra, utánuk következnek a legveszélyeztetettebbek, közülük is a súlyos cukorbetegek, a túlsúlyosok, illetve a szív – és érrendszeri betegségekben szenvedők, hiszen különösen ezek a betegségek tették ilyen sebezhetővé a társadalmunkat.

Hogyan befolyásolta a világjárvány a Magyarországi Mexikói Nagykövetség működését, milyen intézkedések bevezetésére volt szükség a rendezvények tekintetében?

Természetesen a nagykövetség tevékenységére is hatással volt a kialakult járvány. Olyan munkaterveket és protokollokat dolgoztunk ki, amelyek lehetővé tették, hogy folytathassuk a munkát, elsősorban digitális eszközökkel. Azokban a helyzetekben, ahol szükséges volt a személyes jelenlét – például a konzulátusi ügyek intézésében – rendkívüli óvintézkedéseket tettünk.

Fontos megemlíteni, hogy az állampolgárok védelmével kapcsolatos konzulátusi munka folytatódott a járvány alatt is: több olyan mexikói állampolgárnak segítettünk, akinek valamilyen nehézséggel kellett szembenéznie. Az első hetekben számos hazatelepítést hajtottunk végre, a nagykövetség konzuli szakosztálya 80 embernek segített visszatérni Mexikóba a járvány kitörését követően.

A Mexikói Nagykövetség rendezvényszervezői, és kulturális aktivitása kiemelkedő volt a járványt megelőzően. Mindezt hogyan befolyásolta a Covid?

Kulturális és oktatási tekintetben sajnos a tevékenységünk visszaesett, már az év elejétől kezdve. Két nagyon érdekes kiállítást is szerveztünk ebben az időszakban: egy Tina Modotti retrospektívet, valamint mexikóvárosi urban callegrafía kiállítást (Keith Dannemiller „utcagráfiája”), de a világjárvány első hulláma miatt csak korlátozottan láthatta őket a nagyközönség élőben. Ezért az online platformokhoz fordultunk, és újraterveztük a kulturális munkánkat, ezzel is gazdagítva a kulturális tartalomgyártást.

Szintén márciusban kezdtük el népszerűsíteni a Nemzetközi Tequila Napot különböző budapesti bárok, szállodák és éttermek támogatásával, sajnálatos, hogy ezt sem tudtuk véghez vinni. Ez is jól mutatja, milyen hatással volt a pandémia a kulturális és szociális élet különböző területeire. A turizmus és a gasztronómia kritikus időszakot élnek… Mexikó tehát fenntartotta jelenlétét Magyarországon, de a korlátozott promóciós lehetőségek miatt a kulturális szerepe nem növekedhetett.

A nagykövetség által a Covid ellenére fenntartott projektek között találjuk a kiválósági díjat (premio de excelencia), ami már az elmúlt években is kiemelt szereppel bírt a nagykövetség kezdeményezései között.

A magyar hatóságok rendelkezéseit mindenben betartva, de optimizmussal és elszántsággal adtuk át 2020-ban is a spanyol nyelvtanulás kiválóságáért díjat, melynek keretében több mint 30 magyar diáknak ítéltük oda a „Mexikó” érmet. Általában márciusban tartjuk ezt a rendezvényt, de a jobb körülmények reményében tavaly szeptemberre módosítottuk időpontot.

120 vendég helyett csak a nyerteseket (50 fő) hívtuk meg, és a szabadban tartottuk az átadást. Ennek oka a projekt folytonosságának a biztosítása volt egy különösen nehéz tanévet követően, illetve azért, hogy további motivációt biztosítsunk a hallgatóknak a spanyol nyelv használatára, az új ismeretekhez való hozzáférés eszközeként.

„viva la vida”

David Nájera Rivas mexikói nagykövet a beszélgetés során elmondta, a fenti díjátadóhoz hasonló optimizmus és reménykedés vezérelte a nagykövetséget akkor, amikor júniusban megszervezte a "Viva la Vida" koncertet. A Volver la Vida zenei együttes, így a mexikói Manuel Betancourt és Bojta Zsuzsanna énekesek művészi jelenlétével megszülető előadás Frida Kahlo örökérvényű mondatával szinte buzdításnak hatott a járvány első hullámának lezárásakor. „Lehetőségünk nyílt az életet ünnepelni, és azt, hogy meg tudtunk hallgatni egy koncertet a nagykövetségünkön – sajnos ez ma ismét elképzelhetetlen.” – fogalmazott a nagykövet.

Közel 4 év után búcsúzik Magyarországtól, ki lehet választani ilyenkor, melyek voltak az ittléte legemlékezetesebb pillanatai?

Mielőtt az eredményekről beszélnénk, össze kell hasonlítani a célkitűzéseket a realitásokkal és a lehetőségekkel, amelyekkel az embernek szembe kell néznie. A magyarországi emberek rendkívül vendégszeretőek és nagylelkűek voltak velem, alkalmam nyílt barátokat szerezni, akik megnyitották számomra az otthonukat, és megosztották a magyar kultúra olyan vonatkozásait, amelyeket egyébként nem ismerhettem volna meg.

Melyek voltak a legfontosabb projektek? Milyen eredményeket ért el ahhoz képest, amit tervezett az ideérkezésekor?

Az itt töltött három és fél év alatt biztosan kiemelném a magyar nemzeti galéria Frida Kahlo kiállításának megnyitóját és azt övező hatalmas érdeklődést 2018. Július és novembere között. Sőt, később a műcsarnokban a „Frida országa. Mexikói fényképek Guillermo Kahlótól” is sikeres kiállításnak bizonyult, ahogy az eleven ősz fesztivál is a Bartók Béla körúton – Mexikóval a főszerepben.

Országaink nagyon jó kapcsolatot ápolnak, Szijjártó Péter miniszter úr egy évvel ezelőtti látogatása nagy előrelépést jelentett Magyarország és Mexikó kapcsolatában. A diplomataképző intézmények közötti megállapodás aláírása, a spanyol-magyar kéttannyelvű intézményekben tett látogatások és a Mexikó-érem átadása fontos eredmények, ahogyan Mexikó kulturális és gasztronómiai promóciója is. Mexikó szerepének felemelkedése 2017-től napjainkig nagyon gyorsan alakult át.

Megosztaná személyes tapasztalatait is arról, milyen érzésekkel hagyja maga mögött Magyarországot és Budapestet?

Ez egy sokkal gazdagabb és változatosabb ország, mint amilyennek képzeltem. Az ország történelmének változatossága és mélysége a mai napig meglepetéseket okoz nekem, mindig tanulok valami újat a kultúrájáról, gazdaságáról. A helyi alapanyagok a magyar föld ízét hordozzák magukban, azt a kapcsolatot szimbolizálják, ami a magyarokat a hagyományaikhoz kötik egy mindinkább modern világban. Ez nagyon kellemes felismerés volt számomra, magával ragadott a magyarok életstílusa. Az itt tartózkodásom nagy élménye a különféle programok sokszínűségéből ered, úgy mint a koncertek, múzeumok és kiállításokkal.

Mit visz magával Budapestről?

A kultúrák közötti párbeszédet és minden olyan projektet, amelyekben mexikóiak és magyarok egyaránt részt vettek. Hatalmas megtiszteltetés volt a hazámat szolgálni Magyarországon, és megosztani a magyarokkal a kultúránkat és a művészetünket. Barátokból, örömteli, vagy éppen kihívást jelentő pillanatokból nem volt hiány, ezekre szívesen emlékszem majd vissza. Ma már jobban megértem Magyarországot, a sokszínű kultúráját és történelmének összetettségét. Soha nem lehet megunni ezt az országot.

Tudna mesélni személyes terveiről, célkitűzéseiről. Mit tartogat a jövő?

Három és fél évig képviseltem a hazámat Magyarországon, Bulgáriában és Horvátországban. A mexikói külszolgálat tagjait általában legfeljebb 4 éves időtartamra jelölik egy országba, de ez a budapesti szakasz egybeesik nálam egy Mexikón kívül töltött 10 éves periódussal is. Itt az ideje visszatérni a hazámba. A külügyminisztériumban továbbra is nagykövet leszek, csak új megbízatást kapok.

Örülök, hogy közel lehetek a rokonaimhoz, és meglátogatom a feleségemet, Aguirre nagykövet asszonyt, aki jelenleg Londonban szolgál. Remélem, valamikor visszatérhetek Magyarországra látogatóba, hogy újra találkozni tudjak az itteni barátaimmal, akiket nagyra becsülök. Így vagy úgy, Magyarország mindig közel áll majd hozzám.

Start typing and press Enter to search