Pünkösdi hétvége a chilei kulturális örökség jegyében

Hiába a vírusjárvány, Chile nem hagyja feledésbe merülni kulturális örökségének ünnepét. A Chilei Kulturális Örökség napját 1999 óta tartják meg évről-évre a dél-amerikai országban, és ez alól 2020 sem lehet kivétel. A Chilei Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködésben bemutatjuk, hogy a 6 UNESCO világörökségi helyszínnel és egyedülállóan változatos kulturális hagyatékkal rendelkező Chile milyen online felületeken ünnepli május 29. és 31. között a Día del Patrimonio Cultural de Chile programsorozatát.

Pontosan 1910, sok esetben online programból választhatnak azok, akik belevetik magukat Chile legfontosabb kulturális fesztiváljába. A Día del Patrimonio oldalán minden információ megtalálható a programokról, lehet keresni, kutatni és informálódni a chilei kultúra kiemelkedő, ismert, vagy éppen teljességgel ismeretlen kincseiről. Nálunk most a színház, a filmművészet és az irodalom került fókuszba a Chilei Köztársaság Nagykövetségének ajánlásával.

Színház: Escenix

A színház szerelmesei a tavaszi időszakban igencsak megszenvedhették a karantént. A Gabriela Mistral Kulturális Központ honlapja most viszont valódi csemegét ígér nekik: a színházban bemutatott művek felvételei rövid regisztráció után ingyenesen elérhetőek, sőt egész éves programot kínálnak olyan darabokkal, mint a "La Viuda de Apablaza", "Lucila” és a “Luces de Gabriela".

SZÍNHÁZ: Fundación de Teatro Santiago a Mil

Hétről-hétre új darabokat tűz virtuális műsorára a Teatro Santiago a Mil, amelyek szintén ingyenesen tekinthetőek meg az alapítvány oldalán.

FILMMŰVÉSZET: Cinemateca Nacional de Chile

A Chilei Nemzeti Filmarchívum a dél-amerikai ország filmművészetének egyedülálló lenyomatát kínálja honlapján. Ráadásul időről-időre kiemelkedő alkotásokat, meghatározó rendezőket, vagy éppen érdekes tematikájú filmciklusokat tűznek műsorra, így májusban Cristian Sánchez retrospektívet, amelyben a Tiempos Malos (2013) online bemutatója kiemelkedik

FILMMŰVÉSZET: Cineteca de la Universidad de Chile

A Chilei Egyetem Filmarcívuma az ország filmművészetének számos különleges darabját tartogatja, így Pablo Neruda chilei költőt középpontjába állító gyűjteménye nem csak azok számára kínál különleges érdekességet, akik filmrajongók, hanem az irodalom szerelmeseinek is. Persze az 1961-1973 közötti Chilei Kísérleti Filmek darabjai, vagy éppen Héctor Ríos munkássága is nagy értéke az archívumnak.

MŰVÉSZETEK: Onda Media

A chilei Kultúrák, Művészetek és Örökség Minisztériumának multidiszciplináris platformja a művészetrajongók online Mekkája, ahol az ország kiemelkedő filmművészeti, dokumentarista, és zeneművészeti örökségét mutatják be.

IRODALOM: Biblioteca Nacional de Chile

Chile virtuális múzeum bejárásán néhány héttel ezelőtt már bemutattuk a Chilei Nemzeti Könyvtár fantasztikus örökségét, amely Gabriela Mistral öröksége mellett továbbra is 17 000 darabos gyűjteményével kápráztatja el az ország iránt érdeklődőket – méghozzá 360 fokban digitális bejárást enged.

IRODALOM: Memoria Chilena

A Chilei Nemzeti Könyvtár gyűjteményének ápolása mellett különös figyelmet fordít a gyermekek és a fiatal nemzedékek oktatásának, amelyből nemcsal a Memoria Chilena, hanem a Chile Para Niños projektek is elképesztő kreativitással és rendkívül interaktívan mutatják be az ország egyedülálló kulturális örökségét.

LEVÉLTÁR: Archivo Central Andrés Bello

Az Andrés Bello Központi Levéltár célja nem más, mint a Chilei Egyetem és természetesen az egész dél-amerikai ország tudományos örökségének megőrzése és bemutatása. Fotóművészeti és térképészeti gyűjteményei, mások mellett, egyedülállónak számítanak. Érdemes őket virtuálisan is megismerni.

IRODALOM: Fundación Pablo Neruda

Ha van alakja a chilei irodalomnak, amelyre a világon mindenütt elismeréssel tekintenek, Pablo Neruda minden bizonnyal ilyen. A Nobel-díjas chilei költő irodalmi örökségének őrzője és bemutatója a nevét viselő alapítvány, amelynek kiadványait ingyenesen megtekinthetőek a honlapján.

IRODALOM: Fundación Vicente Huidobro

A Vicente Huidobro Alapítvány, Pablo Nerudáéhoz hasonlóan szintén azt tűzte célul, hogy a költő kiemelkedő hagyatékát megfelelő módon ápolja és mutassa be. Ennek részeként megtekinthető online az Altazor irodalmi folyóirat is.

IRODALOM: Fundación Enrique Lihn

Az Enrique Lihn nevét viselő alapítvány nemcsak a szerző költészeti, vizuális művészeti és dramaturgiai hagyatékának megőrzésére törekszik, hanem annak közelebb hozására is a nagyközönség számára, amelyben kiemelt szerep jut a fiataloknak. Mindezt közérthető, online formában is.

IRODALOM: Letras de Chile

A Mustakis Alapítvány interaktív műhelyei mellett a Letras de Chile is azon dolgozik, hogy a otthonról is elérhetővé váljanak olyan online tartalmak, amely a művészetkedvelők figyelmét felkeltik.

IRODALOM: UTALCA

Ingyenes ebookok letöltésére van lehetőség az UTALCA Kiadó honlapján olyan kiemelkedő chilei szerzőktől, mint Raúl Zurita, Diamela Eltit y Oscar Hahn, vagy éppen Carmen Berenguer.

RADIÓ: Duna

A Radio Duna Bárbara Espejo által vezetett adásai elsősorban a gyerekirodalom kedvelői számára jelenthetnek kulturális felüdülést.

IRODALOM: Gabriela Mistral Foundation Inc.

Nemcsak az irodalmi, hanem humanitárius oldaláról kis ismert és kiemelkedő hagyatékkal bíró Gabriela Mistral alapítványa a költő hagyatékát és eszmeiségét őrzi programjaival és támogatásaival egyaránt.

ZENE: BIG BAND

A chilei San Carlosból érkező Big Band magyarországi fellépését örökíti meg az a dokumentumfilm, amely teljes egészében szabadon megtekinthető a YouTube-on. Nemcsak a chilei fiatalok különleges tehetségét és kitartását, de számos fantasztikus közös kulturális pillanatot is sikerült megörökíteniük az alkotóknak, amely talán nem csak a dél-amerikai fiatalok számára maradtak emlékezetesek.

Start typing and press Enter to search