Zenével emlékeztek Frida születésének 113. évfordulójára

Frida Kahlo születésének 113. évfordulóján az életet ünnepelte David Nájera mexikói nagykövet és a Mexikói Nagykövetség a “Viva la vida” című koncerttel, amelyen megközelítőleg nyolcvan fő vett rész.

Zeneszó töltötte meg Mexikó budapesti nagykövetségének udvarát tegnap Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón tiszteletére. A “Viva la Vida” elnevezésű koncert a Volver la Vida zenei együttes közreműködésével nemcsak a világon mindenütt Frida Kahlóként rajongott mexikói művészt, hanem a Nagykövetség kulturális tevékenységeinek újraindulását is ünnepelte a koronavírus-válságot követően.

Frida Kahlo mexikói művész korának forradalmi alakja, aki olyan kortárs társadalmi törekvésekkel azonosult, mint a nemek közötti egyenlőség és a véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem. Frida Kahlo életéhez és munkásságához hozzátartozik, hogy több mint száz évvel ezelőtt Mexikó társadalmi forradalmat indított, amelynek eredményeként Mexikó egy olyan liberális országgá vált, amely vonzotta a művészeket, írókat, fotósokat és filmkészítőket a világ minden tájáról. A korszakot a mexikói kulturális élet reneszánszaként tartják számon.

David Nájera mexikói nagykövet tegnapi beszédében megemlítette, hogy a koncert célja, többek között, az élet, valamint a pandémiát követő újratalálkozás ünneplése volt. Az eseményen jelen voltak parlamenti képviselők, a magyar kormány képviselői, a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület tagjai, a budapesti kulturális, művészeti és társadalmi élet személyiségei és a Magyarországon élő mexikói közösség tagjai, akik közösen élvezték a Volver la Vida együttes koncertjét.

Az együttes tagjai Bojta Zsuzsanna magyar mezzoszoprán, a mexikói bariton, Manuel Betancourt, valamint a kettőjüket kísérő Narihito Mukeda japán zongoraművész. A mexikói dalokból álló programban szerepel többek között a Historia de un amor (Carlos Elena Almarán), a Perfidia (Alberto Domínguez Borras), a Paloma negra (Tomás Méndez), a Júrame (María Grever), a Bésame mucho (Consuelo Velázquez) és természetesen a La Llorona (Andrés Henestrosa). Az éneklés mellett az előadók felolvastak a mexikói művésznő leveleiből és írásaiból is, melyek képet adtak személyiségéről és művészetéről.

Az együttes tagjai Bojta Zsuzsanna magyar mezzoszoprán, a mexikói bariton, Manuel Betancourt, valamint a kettőjüket kísérő Narihito Mukeda japán zongoraművész. A mexikói dalokból álló programban szerepelt többek között a Historia de un amor (Carlos Elena Almarán), a Perfidia (Alberto Domínguez Borras), a Paloma negra (Tomás Méndez), a Júrame (María Grever), a Bésame mucho (Consuelo Velázquez) és természetesen a La Llorona (Andrés Henestrosa).

Volver la Vida

Bojta Zsuzsanna. Karrierjét nagyon fiatalon kezdte, első stúdiófelvételét nyolcéves korában készítette. 2008-ban debütált Marcellina szerepében a Figaro házasságában (Mozart), s innentől kezdve számos operaelőadás és produkció részese volt. 2019-ben előadóművészként elnyerte a Bach in the Subways díjat.

Manuel Betancourt. Tanulmányait a mexikói Morelia városban, a Conservatorio de las Rosas-ban kezdte meg, majd később Mexikóvárosban a Conservatorio Nacional de Música-ban folytatta. Három egymást követő évben nyerte el a Plácido Domingo ösztöndíjat, amelyet maga a művész és a Mexikói Művészi Értékek Társasága adományozott. 2011-ben a Nei Stëmen-díjat a Luxemburgi Nagyhercegség Kulturális Minisztériuma ítélte oda. Később Belcore szerepével debütált a Szerelmi bájital operában (Gaetano Donizetti) a Morelia Nemzetközi Zenei Fesztiválon. Azóta számos produkciókban vett részt fontos európai színpadokon.

Narihito Mukeda. Japán zongorista, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Különböző díjakat kapott Olaszországban és Japánban. Tagja a Failoni Állami Zenekarnak, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak. Magyarországi székhellyel számos koncertet adott fontos budapesti zenei helyszíneken.

Start typing and press Enter to search