15 magyar diák kapta meg a Spanyol Nagykövetség díját

Tegnap a spanyol nagykövet rezidenciáján került sor, immár ötödik alkalommal a „Spanyol Nagykövetség Díj” átadására. A diákok és kísérő tanáraik mellett az eseményen misszióvezetők, a magyar minisztériumok képviselői is jelen voltak. A diákok új élményekkel, és értékes díjakkal gazdagodtak kiemelkedő (spanyol) tanulmányi teljesítményük elismeréseként.

„A Covid19 világjárvány okozta egészségügyi veszélyhelyzet miatti két év kihagyás után különösen kedves számunkra ez az esemény.” – mondta köszöntőjében Őexc. Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete. “Mindannyian szenvedtünk a helyzet okozta gondok miatt. Azonban szeretném kiemelni azt a munkát, amelyet a oktatási szektor szereplői (oktatásirányítók, tanárok, családok és természetesen diákok) végeztek. Biztosították a tanítás folytonosságát és rekordidő alatt voltak képesek alkalmazkodni az új oktatási megoldásokhoz.”

Nagykövet asszony beszédében hangsúlyozta, a Spanyol Nagykövetség Díj célja, hogy továbbvigye azokat a spanyol nyelv és kultúra népszerűsítését szolgáló erőfeszítéseket, amelyet a spanyol kormány végez Magyarországon. Ma összesen 6 gimnáziumban működik magyar-spanyol kéttannyelvű tagozat, illetve a kispesti Károlyi Mihály Gimnázium mind az 540 diákja ebben a képzésben vesz részt.

Kéttannyelvű spanyolozás Magyarországon

Magyarországon 1987 óta választhatják a magyar-spanyol két tanítási nyelvű képzést a diákok, ahol egy magas színvonalú oktatási formában vehetnek részt. A képzés ötéves, és 4-5 tantárgyat a célnyelven tanulnak, és azokból spanyolul érettségiznek. Ebben a tanévben összesen 1.075 középiskolai diák tanul a magyar-spanyol kéttannyelvű képzésben. Magyarországon az általános iskolában és középiskolákban összesen 15 684 fiatal tanul spanyol, mint idegennyelvet.

A spanyol Oktatási és Szakképzési Minisztérium már 35 éve támogatja ezt a képzést egy kétoldalú megállapodás alapján. Az egyéb támogatások mellett, a budapesti Spanyol Nagykövetség 2016 óta évente hirdet pályázatot a 11. és 12. évfolyamon tanuló diákoknak, akik az addigi spanyollal kapcsolatos eredményeiket igazolják, illetve egy egyéni, spanyol nyelven készített esszét vagy prezentációt nyújtanak be.

Idén közel 50 diák közül került kiválasztásra az a 15 tanuló, akik ünnepélyes keretek között vehették át az elismerést. Az eseményen jelen voltak Budapestre akkreditált nagykövetek, így a  kolumbiai, kubai, chilei, ecuadori, mexikói és perúi misszióvezetők. “A kéttannyelvű  képzés a kétoldalú együttműködésének legjobb példája. Ezért különösen hálás vagyok a magyar kormány képviselőinek, hogy részt vesznek a mai eseményen.” – mondta Spanyolország nagykövete.

Az eseményre elfogadta a meghívást Dr. Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár (Emberi Erőforrás Minisztérium);  Ballester-Bólya Boglárka európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (Igazságügyi Minisztérium); Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár (Emberi Erőforrás Minisztérium). A diákokat természetesen elkísérték a tagozatok munkaközösségének vezető tanárai, valamint a díjazottak családtagjai is, együtt osztozva az élményekben.

„Közös célunk hozzájárulni a magyar fiatalok fejlődéséhez.” – zárta köszöntőjét Őexc. Anunciada Fernández de Córdova, majd átadta a fiataloknak az elismeréseket. A szponzorok és ágazati képviseletek közül a FEDELE, a Spanyol Nyelviskolák Egyesületeinek Szövetsége négy, Spanyolország különböző városaiba szóló spanyol nyelvtanfolyamot ajánlott fel, míg a Navarrai Egyetem egy spanyol nyelv és kultúra témájú kurzusban részesítette az első díjazottat. Az Idegenforgalmi Tanácsosi Iroda négy diák utazását fizeti. A budapesti Cervantes Intézet 3 diáknak a DELE nyelvvizsga beiratkozási költségét fedezi, míg 3 diák könyvutalványt kapott. A Spanyol Nagykövetség Oktatási Attasé Irodája oktatási anyagokkal járult hozzá a díjakhoz.

Start typing and press Enter to search