5+1 ingyenes app, amivel még profibb lehet a spanyolod

Ki mondta, hogy az okostelefonoktól csak butulni lehet? Egy valamire való nyelvtanuló például élelmesen kihasznál minden adandó alkalmat, hogy gyakorolhasson, a mindig a kezünk ügyében lévő kütyü pedig tökéletes asszisztens lehet ehhez – persze a megfelelő programokkal felszerelve! A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amit eddig csak rezignált Facebook-görgetéssel ütöttél el!

1. Spanish Injection (Android | IOs)

A Spanish Injectionnel szerepjátékszerűen, egy választott karakter különböző interakcióin keresztül vehetsz részt egyszerű társalgási szituációkban, szám szerint negyvenötben. Az egymásra épülő beszélgetésekben neked kell összerakni a saját karaktered hiányos vagy kevert szórendű mondatait, de van, hogy írásban kéri a program a jó választ, bizonyos esetekben pedig a saját ízlésedhez is igazíthatod a feleleteket (mit tanul a karaktered, mit kér a bárban, stb.). Minden mondatot fel is olvas a program, így elősegítve az elhangzottak beépülését. Ha kifejezetten nyelvtant tanulnál, ez nem a te alkalmazásod, felvértez azonban olyan szófordulatokkal, amelyek egy beszélgetés fenntartásában jól jöhetnek. Az applikáció előnye, hogy viszonylag gyorsan magadba fecskendezheted vele a kezdő szintű kifejezéseket, és bár a közvetítőnyelve az angol, ha belegondolsz, valószínűleg éles helyzetben is ehhez a nyelvhez fordulnál segítségért.

2. Wlingua (Learn Spanish) (Android | IOs)

A Wlingua átfogó nyelvtanuló alkalmazásával elsősorban az olvasott szövegértésedet és a nyelvtani ismereteidet teheted próbára, de a szókincsedet is polírozhatod vele. Itt ráadásul nem is kell kezdő szintről indulnod, a program a regisztráció után kitöltet veled egy szintfelmérő tesztet, hogy már az első feladatok kihívás elé állítsanak. A különböző blokkoknak része a szótanulás, az angol nyelvű nyelvtani magyarázat, az olvasott és a hallott szövegértés is, ha pedig ügyes vagy, különböző jutalmakban részesülsz, például hozzáférést kaphatsz a prémium tartalmakhoz. Az app különlegességeként kiválaszthatod, hogy az új szavakat és példamondatokat spanyolországi vagy mexikói kiejtéssel szeretnéd-e meghallgatni, a szokásos gagyi fotók helyett pedig a képi megjelenítés is kellően modern és gusztusos.

3. Fun Easy Learn (Android | IOs)

A magyarul is elérhető Fun Easy Learn, amelynek a legtöbb nagy nyelvhez létezik saját alkalmazása, kifejezetten a szókincsbővítésre és az új szavak begyakorlására helyezi a hangsúlyt, hiszen a mintegy 6000 szavas készletet 140 témára lebontva gyakorolhatod. Előnye, hogy kis porciókban adagolja a szókincset, egy altémához csak 8-10 szót dob fel az applikáció (ennél többet bizonyos kutatások szerint az emberi agy egyszerre be sem tudna fogadni), azokat azonban változatos játékokban gyakoroltatja át, mégpedig jó alaposan: akad köztük párosítás, hallás utáni felismerés vagy leírás is. Miután minden altéma szavát jól kigyúrtad, a főtéma teljes anyagából is kérhetsz magadnak átfogó tesztet. A játékokért pontok járnak, amikért cserébe kiválthatod a középhaladó vagy a haladó szint szavait is, de aki magasabb szinten kezdene bele a gyakorlásba, az egyből ki is bővítheti a kezdő készletet – egy like-ért cserébe a facebook-on.

¿Need FELP?

A programnak létezik egy kifejezésekkel játszható változata is, a Fun Easy Learn Phrases, ráadásul mindkét appnál kiválaszthatod, hogy milyen nyelven jelenjenek meg a fordítások, így akár a német-, angol- vagy franciatudásodat is feltornázhatod a spanyol mellett.

4. LyricTap (Android | IOs)

A zseniális Lyrics Training weboldal mobilos változatában a hallásértésedet trenírozhatod kedvenc spanyol nyelvű dalaid segítségével. A feladat mindössze annyi, hogy a kiválasztott dal klipje alatt megjelentő dalszöveget ki kell egészítened a felajánlott szavak valamelyikével, ha azonban rontasz, addig nem fut tovább a nóta, amíg rá nem jössz a helyes megoldásra. Az erősen addiktív játék több szinten és több nyelven is játszható, a high scores segítségével pedig akár a barátaiddal is összemérheted a tudásodat egy jó kis popdarálásban!

5. Hello Talk (Android | IOs)

Ha nincs az ismeretségi körödben anyanyelvű beszélő, akivel gyakorolhatnád a mindennapi kommunikációt, segítségedre lehet a Hello Talk, ami a világ minden részéről gyűjti össze a tanulni vágyó felhasználókat. Elég csak megadnod a regisztrációkor, hogy milyen nyelven beszélsz és milyen nyelvet tanulnál (a szórás elég nagy, hiszen 82 nyelvvel dolgozik az alkalmazás), így máris egyszerűbben egymásra találtok azokkal, akikkel tudtok egymásnak segíteni. A program igazi előnye, hogy a beszélgetés közben kölcsönösen kijavíthatjátok a másik által ejtett hibákat, ha pedig nem értesz valamit, az app lefordítja neked a saját nyelvedre a kérdéses részeket. Nyelvcsere-program akár a fürdőkádból!

5+1: Duolingo  (Android | IOs)

Talán már senkinek sem kell bemutatni a jó pár éve töretlen sikernek örvendő Duolingót, amely a számítógépes játékok élményét ötvözi a nyelvtanulással, a megtanult leckékért ugyanis pontokat lehet gyűjteni, az alkalmazás pedig ezen kívül azt is számon tartja, hogy mennyi időt töltöttél a nyelvtanulással és hogy állsz a tanulással a barátaidhoz képest, ezzel is ébren tartva a motivációdat, valamint ösztönözve téged a még magasabb szint elérésében. A Duolingo webes és mobilos formában is elérhető, a segítségével ráadásul olyan nehezen hozzáférhető nyelvekkel is elkezdhet ismerkedni az egyszeri nyelvtanuló, mint a görög, a dán, a vietnámi vagy akár a magyar.

Noha a fenti alkalmazások egyike sem válthatja ki abszolút mértékben a nyelvtanulás küzdelmesebb fázisait, a tanultak begyakorlásához és az önbizalom növeléséhez mindenképpen nagy segítség lehet, ha van néhány okos kis app a zsebedben. Szóval mobilt a kézbe y

¡dedos a la obra!

Start typing and press Enter to search