Barcelona bringával, rollerrel, szuperhősökkel − Otthon Spanyolországban V.

Barcelonát senkinek nem kell bemutatni: elbűvölő parkok, mágikus utcák, hangulatos terek, isteni tengerpart, végtelen sportlehetőségek és programok kint/bent, földön-vízen-levegőben. A Bounce Around Barcelona csapata átutazóként érkezett, de végül a katalán fővárosban ragadt és azóta turisták százait bűvölte már el biciklis, rolleres, vagy éppen gyalogos élménytúráival. Spanyolországban élő magyarokról szóló sorozatunk régi-új interjújában egy működő magyar vállalkozást ismerhettek meg − egyenesen a katalán fővárosból.

Bounce Around Barcelona

KultúrTapas: Hogyan jött az ötlet, hogy a lenyűgöző Barcelonában turisták fejét csavarjátok el – persze csak a szó jó értelmében?

Bounce Around Barcelona: 2010-ben kezdődött a barcelonai történetünk, főleg irodai munkával és strandröplabdával. Hobbink lett a látogatóba érkező barátok körbevezetése, és azon kaptuk magunkat, hogy többet foglalkozunk ezzel, mint a munkánkkal. A biciklik meg egyre csak gyűltek az előszobánkban − na, de ez egy másik történet… Ezzel párhuzamosan érett meg bennünk a gondolat, hogy egy ilyen mágikus városban irodában ülni vétek.

KT: Volt valamilyen idegenvezetői tapasztalatotok előtte, vagy csak a strandröplabda?

BAB: A strandröplabda se! (nevet) De ha sokat gyakorol az ember, pikk-pakk ragad rá a tudás. Először meglátogat a testvéred, majd a barátaid. Körbevezeted őket, biciklizgettek, ők pedig kérdeznek. Persze nem szeretnél butaságokat beszélni, így utánaolvasol. Egyre többet tanulsz a városról, a katalán és spanyol történelemről, egyre több a helyi kontakt és közben két bringából könnyen lesz négy is… Visszatérve az eredeti kérdésre: idegenvezetői tapasztalatunk vajmi kevés volt, hiszen egyikünk jogász, másikunk közgazdász.

KT: A honlapotokon nagyon változatos kalandokat ígértek, lehet egyáltalán a BAB esetében fő profilról beszélni?

BAB: A sajátos módon vezetett, személyre szabott túrák képezik a fő profilt. Elhatárolódunk a tömegtúrákat gyártó, kommersz óriásoktól. „Felelősségteljes turizmusnak” nevezzük a vonalat, amit mi képviselünk: tiszteljük a helyieket, kis csoportokban − mint a nindzsák − mozgunk a városban, a mini-vállakozásokat (bodega, bar) támogatjuk. Ezeket látogatjuk, a vermutot meg hordóból kapjuk. Ezen kívül is a helyi specialitásokra futunk. Keressük a habot a tortán, a fűszert! Számos olyan pontot érintünk a városban, amit az átlagember nem keres és nem lát, ami mellett elsiklik a tekintete. Meglessük a mindenki által ismert nevezetességeket is, de azokat meg igyekszünk más megvilágításba helyezni.

Barcelona más megvilágításban

KT: …és kikből áll a vevőkörötök?

BAB: A vendégeink köre is igen színes. Tanulóktól CEO-ig, 12 évestől 83-ig, nemzetiségtől függetlenül mindenki eltalált már hozzánk. Tehát mondhatnánk, hogy megszegtük a marketing tanulmányaink első leckéjét − célcsoport meghatározása −, és a visszajelzések azt mutatják, hogy mégis működik. Egy nap kiszakadásra a normális életből és a megszokott nyaralásból mindenki vágyik.

KT: Ezért lesznek ezek a végén „szuperhős túrák,” ugye?

BAB: Hétköznapi életükből kiszakadó, a Megyében élő, kis hobbitokból faragunk estére minden kalandot megjárt élményhősöket! (nevet) Privát és csoportos túrákat vezetünk Barcelonában bringával, rollerrel vagy gyalogosan. A túra minden esetben személyre szabott. Ha kell, minden pillanatban „újratervezünk”, akár a GPS. Speciális kirándulásokat szervezünk a környéken, megmásszuk Montserrat via ferratáit, körbejárjuk a Grácia negyed legautentikusabb bodegáit, vagy éppen tapas-vacsorát szolgálunk fel piknik hangulatban a tetőn.

Íme a Bounce Around Barcelona szortiment

„Vannak 3 órás, úgymond bemelegítő túráink, és vannak egész napos városjárásaink. Közkívánatra kialakítottunk két „deluxe” túrát, ami különleges, katalán gasztró-élményeket is tartalmaz, azaz megállunk enni-inni a túra közben és a végén (az árak mindezt tartalmazzák). Plusz néhány bat-bicikli és bat-roller is benne van az árban. A strandon két szerva között további ötleteken törjük a fejünket: már tervezzük a barcelonai spanyol tábort, és csak pár nap választ el minket a gráciai bártúra elindításától. Ezt barátainkkal már több ízben teszteltük.

Kis csoportokban mozgunk: 1 pár, 2 pár, drill, full… család. Nem pártoljuk a 20 fős, hangoskodó, utcákat eltorlaszoló, biciklin instabil, hangosbemondós, személytelen városvezetéses turistacsapatokat. Nálunk a hangsúly a személyességen van, szeretjük megismerni azokat akikkel a túrák futnak, és valóban kialakul a nap végére egyfajta baráti hangulat. Hisszük, hogy ez a hozzáállás, ami hosszútávon eredményre vezet. Minőség a mennyiség felett. Mottónk nem üres frázis csupán: come as a guest, leave as a friend!”

KT: Meséljetek egy kicsit a kezdetekről! Mennyire ment nehézen az ügyintézés Spanyolországban, hogy sikerült kiigazodnotok a helyi bürokrácia útvesztőiben?

BAB: Először egy óriási activity volt az egész tele mutogatással meg rajzolással, de végül megoldottuk. Nagyon kitartóak voltunk, az ügyintézők pedig rendkívül segítőkészek. Yoda mestert idézve: „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!” Jó padawanhoz mérten mi tettük, amit kell és így könnyen vettük az akadályokat. Kellően utánanéztünk mindennek, önkormányzati tréningre jártunk, minden vizsgánál jobban készültünk fel, így nem ért minket meglepetés.

KT: A spanyolos temperamentummal, hogy boldogultok? És hogy álltok a katalánnal?

BAB: Mica a mica…poc a poc, azaz lépésről lépésre… fokozatosan! A spanyol nyelv egyelőre jobban megy, de persze ragad ránk egy kevés katalán is. A spanyolos temperamentummal azonosulni meg nem volt nehéz, az emberek itt nagyon nyitottak és kedvesek, továbbá egymást érik az utcafesztiválok. Éjfélkor még mindenki lent focizik és pingpongozik a téren. A szieszta pedig néha jól jön, néha nem. A későn kelés, későn fekvés már régen is ment. (mosoly)

KT: Adja magát a kérdés, magyar vendégeitek mennyire vannak?

BAB: Tekintve, hogy a gyökereink mégis csak Magyarországon vannak, így a vendégeink egy elég nagy része magyar. Ugyanakkor rengeteg helyi kontakttal bírunk, főleg a hostelek körében, ami nemzetközivé tesz minket. Tavaly a kanadaiak vitték a pálmát, de minden földrészről érkeztek hozzánk…kivéve az Antarktiszról.

KT: Mivel töltitek a szabadidőtöket, ha éppen nem vezettek túrát?

BAB: A bringa minden nap alapja. A strandon röplabda, a parkokban pingpong. A ráérős hétvégéken a katalán régióban kirándulunk a Montserrattól a Costa Braváig, vagy bodega-tesztelést végzünk a barátokkal. Voltunk olyan szerencsések, hogy az ősrégi baráti társaságunkkal idén összehoztuk ismét az „arisztokrata síelők és vagány boardosok” egy hetes táborát, úgyhogy programból nincs hiány.

KT: Súgjatok nekünk egy kicsit, mi az a top 3 látnivaló, amit egy szuperhős kalandokra fogékony, barcelonai turistának nem szabad kihagynia?

BAB: Egy evőkanál a klasszikus barcelonai parkokból, egy csipetnyi Gaudí és cava érzéssel, tetszés szerint ízesítve tengerparti homokkal vagy gótikus környezettel, katalán történelmi körettel. Aki nem csupán egy hosszú hétvégére jön, annak mindenképpen érdemes elmennie Montserratba (is) kolostort nézni, kirándulni vagy esetleg hegyet mászni.

KT: Így utólag milyen érzésekkel néztek vissza az elmúlt 5 évre?

BAB: Izgalommal, mosollyal, büszkeséggel. Most visszatekintve szépen kirajzolható pályán mozgott minden ebbe az irányba. Azt azért hozzá kell tenni, hogy barátaink és családunk folyamatos támogatása kísért végig az úton. Remélem, még van bennük szusz, mert még messze nincs vége. Mint tudjuk, a kisvállalkozások élete nem csak játék és mese! Ha pedig velünk jöttök vagy valahol lestoppoltok minket, mindig legyen nálatok törülköző!

Bounce Around Barcelona TOP

A végére egy kis kérdezz-felelekre invitáltuk a szuperhősöket, hogy kimozdítsuk őket Barcelonából és rákérdezzünk a (spanyol) kedvencekre.

BAB duó
Kedvenc spanyol ételetek? Pimientos de Padrón
Spanyol sörmárka? Csak a fröccs!
Strand? Playa de Ocata
Sorozat? Most megfogtál... Trónok harca, de  azt nem írjuk alá, hogy megölnek még egy Starkot! 			
Barcelonai tapas bár? Roger bárja egész jó...
Film? Játsz/Ma
Focicsapat? Vízilabda lehet?
Helyi látnivaló? Barcelona bunkerja
Spanyol tartomány? Csak a Costa Brava... check-check!

Start typing and press Enter to search