6+4 csel, hogyan győzd le a spanyol nyelvvizsgát

Gondolkoztál már azon, hogyan szerezte meg egyik-másik ismerősöd a nyelvvizsgát, miközben fele annyit sem tanult rá, mint te? Persze, az élet alapból igazságtalan, de van itt még valami: a sikeres spanyol nyelvvizsgához nem is biztos, hogy (csak) spanyolul kell tudni.

DELE, ECL, BME vagy Origó? Egynyelvű vagy kétnyelvű? Akkreditált?

A hazai spanyolosoknak lassan többet kell foglalkozniuk a nyelvvizsga-típusok rövidítéseinek kibarkóbazásával, mint a felkészüléssel. A megfelelő nyelvvizsga kiválasztása nem egzakt tudomány, de az álmoskönyv szerint az sem jelent sok jót, ha a kezdőbetűk alapján választunk magunknak nyelvvizsgát (már készülünk a segítséggel, hamarosan erről is olvashattok). A képességeinknek megfelelő nyelvvizsga kiválasztásával − ha alapfokon vagyok,

nekifutásból nem harapok rá a B2-es nyelvvizsgára;

ha gyűlölök fordítani, igyekszem kipörgetni ezt a részt a nyelvvizsgából − alapvető magabiztosságot nyerünk, de a legfontosabb a céljaink meghatározása. Te döntesz: a Magyarországon világhírű nyelvvizsgák előtt lehet, hogy külföldön nem esnek hasra, de minek várnál akár fél évet egy külföldön jól csengő papírra (kétszer annyiért…), ha az egyetem vagy a főnököd ugyanolyan elégedett lesz az itthon akkreditált nyelvvizsgával? Ennyit bevezetőnek, most…

….Felejtsd el a spanyolt!

A sikertelen spanyol nyelvvizsga nemcsak a spanyoltudásod hiányosságainak az egyenes következménye, hanem például annak is, hogy ilyen negatívan állsz hozzá. Az előző mondat tehát alapból mehetne a kukába rosszul van megfogalmazva, és neked is sokat segít, ha pozitív gondolatokkal veszed körbe magad.

Majd az angol és/vagy svéd tudósok megmondják az okát, de bármilyen szomorú is, sajnos az ember képes beleszuggerálni magába a sikertelenséget: ha sokszor mondod magadnak, hogy „nem fog menni”, jó esélyed van rá, hogy “önbeteljesítsd” a jóslatod. Az alábbi tippek tehát úgy segíthetnek hozzá a sikeres spanyol nyelvvizsgához, hogy ki sem kell nyitnod a spanyol könyvet.

1. Egy ágyban az ellenséggel

Ha kínkeservesen (lásd fent) kiválasztottuk a céljainknak és az erősségeinknek megfelelő nyelvvizsgatípust, amire valami csoda folytán még csak nem is kell várni háromnegyed évet, ne elégedjünk meg ennyivel. Bár a nyelvvizsgák között vannak átfedések, a szóbeli (hallott szövegértés és beszédkészség) és az írásbeli (olvasott szövegértés és íráskészség) részek tagoltsága eltérő lehet − akár nyelvtani/nyelvhasználati résszel kiegészítve − nem beszélve a feladattípusokról. Ott már garantáltan találsz különbségeket. Van, ahol egy nap alatt túlesünk a „foghúzáson”, míg másutt a részeket külön napokon (hétvégéken) tarják. Ha magabiztosan akarunk csatába indulni nem árt, ha alaposan megismerjük az ellenséget.

5+1 ingyenes app, amivel még profibb lehet a spanyolod (katt a képre!)

2. Struccék tanulhatnának tőled

Az evolúció nem rossz találmány, így a struccoknak biztosan bevált a róluk elnevezett homokba dugós-politika, de ez a nyelvvizsgán nem fog bejönni. Ha bevetés előtt mindent megteszel azért, hogy még csak eszedbe se jusson az a pillanat, amikor belépsz majd a vizsgahelyiségbe, jobb, ha konzultálsz egy struccal a tapasztalatokról… Bár elsősorban a szóbelinél javasolt a pozitív vizualizáció, az írásbelinél sem árt.

Nyugodtan képzeld el előre, mi vár majd rád a nyelvvizsgaközpontban, hova fogod lerakni a tollaidat az asztalra, mi történik, ha elől vagy esetleg hátul jut neked hely, és egyáltalán, mi is lesz ott kénköves pokol helyett. Ebben a technikában az a jó, hogy mindezt a tudatalattid elraktározza majd, így ismerős érzésekkel találkozol a vizsga napján és csodák-csodájára nyugodtabb leszel. Íme az önbecsapás pozitív oldala!

3. Gondolj rá(m)

És ha már a strucc-politika sutba dobásánál tartunk: az sem árt, ha nem a vizsga előtti nap éjjel fél egykor csekkolod le a neten a helyszínt meg az időpontot, mert mi van, ha rosszul emlékeztél vagy csak valamiért nem egyértelmű a népszerű internetes keresőprogramGoogle iránymutatása?

A félreértések esélyének lenullázásához elég egy nappal előre gondolkodni, így ha bármilyen kérdés felmerül benned a helyszínnel vagy az időponttal kapcsolatban, közvetlenül fel tudod hívni a nyelvvizsga központot. Feltételezhető, hogy a vizsga előtt úgy is „remekül” alszol majd, nem kell ráerősítened azzal, hogy azt sem tudod, pontosan hol fogsz nyelvvizsgázni.

10 érdekesség a spanyol nyelvről

4. Last minute

„Mindig időben indulj el, legyél pontos, mert ha bla-bla-bla…” Ha sikeres spanyol nyelvvizsgát akarsz tenni, feltételezzük, nem te leszel az a szerencsétlen, aki elkésik. Viszont mi van akkor, ha ott kóvályogsz a terem vagy az épület körül a vizsga előtt már jó fél órával? Sosem árt, ha a szokásos reggeli (déli, délutáni) rutinunkat követjük, ha tehát általában csak egy kávét szoktál inni egy nap, várakozás közben inkább ne dobj be egy dupla eszpresszót a büfében.

A vizsgadrukknak vannak pozitív hatásai is, tehát ne dőlj teljesen hátra, de annak sincs értelme, hogy a vizsgáig hátralevő fél órát merev stresszben éld meg. Gondolj jó spanyolországi élményekre, a kedvenc spanyol dalaid refrénjére és pörgesd át magadban a necces témákat szóbelinél. Belenézhetsz egy random spanyol cikkbe is az okostelefonon, de ne told túl azért!

5. Tükröm-tükröm, fel a fejjel!

A szóbelin segíthet sokat, ha a szegény, elesettaz egyszeri vizsgázó szerepköréből kilépve nem csak magadnak mormolsz előre, hanem felemeled a fejed és egy picit figyelsz a vizsgáztató(k)ra is. A szemben ülő hölgyek és urak ugyanis jó eséllyel nem emberevő cápák − vagy legyünk reálisak − a szárazföldön otthonosabban mozgó orkok lesznek, hanem a leginkább korábbi spanyoltanáraidra hasonlító nénik-bácsik.

Ha azt látod, hogy diszkrét mosoly mellett bólogatnak a mondandódra, nem feltétlenül a megbuktatásodon igyekeznek, ha viszont értetlenkedve néznek kissé, valószínűleg tisztázhatnád a mondandódat (ilyenkor jöhetnek jól a kicsivel lejjebb megemlített varázsigék). Végezetül nem árt, ha a testtartásukat is megfigyeled: ha nyugodtan hátradőlve, vagy éppen keresztbe tett lábakkal ülnek, ez neked sem tilos. Add meg a tiszteletet, de nyugodtan viselkedj természetesen.

100 vicces spanyol kifejezés, amivel színesítheted a spanyolod

6. A ruha teszi

Nem valószínű, hogy a ruhád súg majd neked a spanyol nyelvvizsgán, még akkor sem, ha a Zara-Mango-Bershka-Pull&Bear spanyol divat(világ)birodalom darabjait hordod (divatrajongók, erről hamarosan bővebben). A helyzet mégis az, hogy a ruhád sokat segíthet a sikeres nyelvvizsgában − és lányok, itt most nem a miniszoknyák alá bámuló izzadt szemüveges vizsgáztató bácsikra gondolunk, azok az idők ugyanis az elbűvölő XX. századdal elmúltak. Plusz pontokat hozhat viszont (még az írásbelin is!), ha csinosnak és magabiztosnak érzed magad az általad hordott ruhában, a kényelemre is a praktikumra is figyelve persze. Még hogy nem a ruha teszi a nyelvvizsgázót…!

Mondjuk az sem árt, ha spanyolul is tudsz!

Az eddigi tippek arról szóltak, milyen pluszt jelent egy kis önismeret meg pszichológia a nyelvvizsgán, de azért azt te sem gondolhattad komolyan, hogy spanyol nyelvtudás nélkül átevickélhetsz. Itt sem mindegy azonban, hogy mire helyezed a hangsúlyt a felkészülésben és a vizsga közben, hiszen intravénásan is nyomhatod magadba a subjuntivót, ha után a szóbelin az első adandó alkalommal leblokkolsz.

1. ¡Hola, buenos días!

Ha már a szóbelinél tartunk, vannak olyan nyelvvizsgák, ahol ebben a részben az első feladatra adott válaszaidat nem is fogják értékelni, mert értékelhetetlenek. (Bocs, ez rossz volt…) Az elején természetesen mindenki feszültebb egy kicsit, de bármilyen spanyol vizsgát is válassz, sokat segít, ha az első pillanattól kezdve magabiztosan tudsz fellépni.

Ez jó hatással van akkor is, ha az első feladatot az adott nyelvvizsga-típus nem értékeli, hiszen a magabiztosság a folytatásra is átragad. Az első pár mondat a legnehezebb, ezért érdemes előre elképzelned (pozitív vizualizáció, khm!), hogyan köszönsz majd belépéskor, hogy ne sokkolj már az első pillanatban egy délutáni buenos días-szal. Viselkedj természetesen és legyél őszinte: nincs abban semmi, ha kicsit nervioso/a-nak érzed magad.

Minden egy helyen: a spanyol nyelvtanulók Bibliája

2. Csak az igazat, és a színtiszta igazat

Az őszinteség egy kínos pont, legyen szó a fenti szóbeliről vagy éppen az íráskészségről. Még mielőtt azt hinnéd, hogy hitvány, hazudós emberek vagyunk, előre bocsájtjuk: nekünk is volt gyerekszobánk és a szüleink minket is úgy neveltek, hogy nem szabad hazudozni. Mi tehát ennek szellemében csakis azt adhatjuk neked jótanácsként, hogy a spanyol nyelvvizsgán sem szabad hazudni… de az igazsághoz sem kell mindig ragaszkodni! Attól, hogy az első természeti csapás, ami eszedbe jut, a vörösiszap-katasztrófa, egyszerűbb téma lesz egy szimpla árvíz, mint ahogyan az is sokat segít, ha az ember „pont nemrég olvasott/látott erről egy cikket/videót az interneteken.”

3. Varázsigék

A témák sokszínűsége miatt az íráskészségre és a szóbelire is nehéz szókinccsel készülni − hacsak színész-memóriád segítségével egy hét alatt el nem raktározod magadnak az 1000 kérdés, 1000 válasz a nyelvvizsgára című opuszok egyikét. Ha nem a színműre jársz, egy apró trükk azért rajtad is segíthet a szóbelin: nézz ki magadnak egy univerzálisan használható, de nagyon kifinomult kifejezést és próbáld elsütni.

Ez a módszer ráadásul jól működhet nyelvtani szerkezettel is (középfokon egy különlegesebb subjuntivo esetleg?), a lényeg mindig, hogy független legyen a kihúzható témáktól. Ha nem szakszókincset választasz, ez nem is lesz olyan nehéz és garantáltan elismerést vált majd ki. Hasonlóan jól jöhet néhány olyan kifejezés, amit a spanyolok is gyakran használnak mondandójuk újrafogalmazására. Ha véletlenül belezavarodnál az okfejtésedbe, mindig jól jöhet egy: es decir; lo que quiero decir es que; o sea que

Turbózd fel a spanyolod egy kis zenével!

4. Kapcsolj ki

Ha időben megnézted, hogy mikorra és hova kell menned; kellő időt és energiát szántál arra, hogy megismerd és unalomig gyakorold a kiválasztott nyelvvizsga típusfeladatait, jó eséllyel a vizsga előtt egy nappal nyugodt lelkiismerettel és kisimult arccal csücsülsz majd otthon. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy „mégegyszer, utoljára átnézem a…” felkiáltással felzaklatod magad.

Sokkal többet érsz, ha töltesz magadnak egy pohár bort (18 év alatt és felett is opcionálisan kedvenc italt), majd a lelkiismereted megnyugtatására azért beteszed a kedvenc spanyol filmedet vagy sorozatodat, amit remélhetőleg már ezerszer láttál. Ha ellesel belőle egy-két hasznos kifejezést, az plusz pont, de a lényeg, hogy kellemesen töltsd a vizsga előtti estét és nyugodt lélekkel tudj időben lefeküdni. Így vizsgázni is nyugodtan mész majd másnap, hiszen felkészültél… és van pár trükk is a tarsolyodban!

Start typing and press Enter to search