A legjobb spanyolosokat díjazták a Spanyol Nagykövetségen

„A ma spanyoltanulói a jövőben szoros kapcsot jelenthetnek hazánk, Spanyolország és Magyarország között” – hangsúlyozta a Spanyol Nagykövetség-díj ünnepélyes átadásán Alfonso Dastis, Spanyolország budapesti nagykövete. A hazai kéttannyelvű gimnáziumok legkiválóbb spanyolosait immár 7. alkalommal ismerték el a nagykövetség rezidenciáján rendezett szerdai eseményen, amelyen idén is összesen 15 magyar diákot díjaztak.

Magyarország azon nyolc ország egyike, ahol a spanyol nyelvet kéttannyelvű képzés keretében oktatják egyes középiskolákban. Ez a spanyolországi oktatási külpolitika egyik legkiemeltebb programja, amelyet a minősége mellett a kiváló eredményeinek köszönhet. Ezeket az eredményeket, vagyis a legjobb tanulók teljesítményét ismerte el a korábbi évekhez hasonlóan idén is a budapesti Spanyol Nagykövetség a PREMIO DE LA EMBAJADA DE ESPAÑA keretében.

Őexc. Alfonso Dastis, Spanyolország budapesti nagykövete a tavalyi évhez hasonlóan idén is 15 magyar középiskolást részesített értékes nyereményekben a nagykövetség rezidenciáján szerdán megrendezett ünnepélyes fogadás keretében. A hivatalos intézmények és oktatási szervezetek képviselői; a kéttannyelvű tagozatok tanárai, és a díjazottak kísérői mellett a nagykövet külön köszönetet mondott az együttműködőknek és szponzoroknak, így például a Navarrai Egyetemnek, amely (fő)díjazottja spanyol nyelv és kultúra témájú kurzuson vehet részt idén Pamplonában.

Összesen 5 spanyolországi (nyelv)tanfolyam került kiosztásra a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, a veszprémi Vetési Albert Gimnázium, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium és a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium legjobb spanyolos diákjai között.

Az Idegenforgalmi tanácsosi iroda a diákok utazását, a budapesti Cervantes Intézet a DELE nyelvvizsgát nyert tanulók beiratkozási költségeit vállalta magára. Magyarországon 1987 óta választhatnak magyar-spanyol két tanítási nyelvű képzést a diákok. A képzés ötéves, ez idő alatt 4-5 tantárgyat a célnyelven tanulnak, és azokból spanyolul érettségiznek. Az utóbbi (tan)években megközelítőleg 1000 középiskolai diák tanul a magyar-spanyol kéttannyelvű képzésben, miközben Magyarországon általános iskolában és középiskolában összesen megközelítőleg 15 ezer fiatal tanul spanyolt, mint idegennyelvet.

A korábbi évek díjazottainak beszámolói megtalálhatóak a SPANYOLTANULÁS rovatban

A spanyol Oktatási és Szakképzési Minisztérium már 35 éve támogatja ezt a képzést egy kétoldalú megállapodás alapján. Az egyéb támogatások mellett, a budapesti Spanyol Nagykövetség és Oktatási Hivatal 2016 óta évente hirdet pályázatot a 11. és 12. évfolyamon tanuló diákoknak, akik az addigi spanyollal kapcsolatos eredményeiket igazolják, illetve egy egyéni, spanyol nyelven készített esszét vagy prezentációt nyújtanak be.

Start typing and press Enter to search