A hispán lét elviselhetetlen könnyűsége

Spanyolnak lenni nem csak születési hely kérdése, bár jogosan mondhatnátok, hogy a legtöbb esetben köze van hozzá. A „Spanish Way of Life” − vagy ahogy ők maguk mondanák: «espánish guay of láif» − ugyanis ragadós, néhány hónap Spanyolországban és máris egy lépéssel közelebb leszel az Ibériai-félszigethez, mint a Kárpát-medencéhez. Lássuk hát, mivel cikiznek majd a barátaid a spanyolországi Erasmus után!

Őrült spanyolok

1. Előétel

A jóféle magyar savanyúságokat háttérbe szorítva áttérsz a vegyes salátára, amit nem köretként, hanem előételként eszel. Jobb esetben egy tonhalkonzervvel és egy főtt tojással megbolondítva.

2. ¡Hola! ¿Qué tal?

Hát nem logikusabb, ha már a mondat elején tudod, hogy kérdés vagy éppen felkiáltás fog következni? ¿Ugye, hogy jobb?

3. Eee…!

Miközben a körülötted élők zavarukban „őőőznek”, a londoni kiküldetésből hazatérő barátotok diszkrét „öhmmm”-je mellett már a te „eeezéseden” is lehet röhögni.

4. Bunkózás 1.0

Ha nem értesz, esetleg nem hallasz valamit, a visszakérdezés immár kimerül egy hangsúlyos „Eeh?”-ben, amitől mindenki azt hiszi, bunkó vagy, pedig csak túl sok időt töltöttél spanyolok között.

5.

5. Bunkózás 2.0

Persze az „Eeh?” tetszőlegesen kiegészíthető a nyak vízszintes előrenyújtásával, az orr finom felhúzásával és a hangok kimondása után résnyire nyitva tartott szájjal, ami garantáltan degenerált hatást kölcsönöz… pedig csak autentikusan spanyolos.

6. Első a család

Olyannyira, hogy képes vagy a szilvesztert is velük tölteni az éjféli koccintásig − vagy spanyol szokás szerint a szőlőevésig −, hogy csak azután indulj el bulizni a barátaiddal…

7. …hajnalig!

Szóval, minden buli hajnalig tart. Amelyik nem, az szar volt. Vesd össze: a spanyol bulik általában vacsorával kezdődnek 10 óra tájban, éjfél körül diszkrét iszogatással folytatódnak, és lényegében hajnal háromig csak baráti beszélgetésből állnak. Utána meg jöjjön, aminek jönnie kell!

8. Bunkózás 3.0.

Néhány hónap Spanyolország után azon kapod majd magad, hogy a kocsmában nem tudsz meglenni valamilyen szendvics, de legalább egy zacskó ropi és/vagy mogyoró nélkül. Persze itthon is a földre dobsz mindent, legyen az szalvéta vagy fogpiszkáló.

9.

9. The eSpanish people

Az angol beszéd önmagában is kezd majd problémát okozni, egyes hangok kiejtése meg egyenesen lehetetlenné válik. Ha egy szó S-sel és mássalhangzóval kezdődik, a biztonság kedvéért te is odabiggyesztesz elé egy E betűt − ahogy a spanyolok.

10. Hello-szia!

Függetlenül attól, hogy doktori hallgatóról, tanársegédről, tanszékvezetőről vagy a dékánról van szó, minden tanárodat tegezed. Életkortól függetlenül, persze.

11. Szárítógép

Ha teheted, minden körülmények között szárítógépet használsz. Ha nincs, a társasház lapos tetején, esetleg a lichthofban teregetsz ki. És a szél mindig (mindig!) lefúj majd valamit, sőt, az a különös légköri jelenség léphet fel, hogy ez szélcsend esetén is előfordul.

12.

12. Divat

Iskolába szigorúan melegítőnadrágban jársz, ami extrém esetben az egyetem végéig kitarthat.

13. Kaputelefon

Nem kell ecsetelni, hogy a kaputelefon milyen fantasztikus találmány, de hogy még a legújabb családi és magánéleti fejlemények megvitatására is teljesen alkalmas legyen…!

14. Rögtön jövök!

A „Rögtön jövök!”, vagy éppen a „Pillanat!” fogalma számodra is hamar átlényegül majd.

15. Spanyol pantomim

Automatikusan a másik oldalról kezded a pusziadást, ami miatt a magyar partnered hirtelen megtorpan, mire te is korrigálni kezdesz, és az egészből egy vicces pantomim alakul ki.

16. Siesta

Aki egyszer ráérezett ennek a zseniális szokásnak az izére, egykönnyen nem szabadul. Persze pizsama-alsóban flangálni a lakásban ebéd után kicsit bizarrnak tűnik majd elsőre a lakótársaknak…

17. Tuitear whatsapps

Európában az egy főre eső okostelefonok száma Spanyolországban a legmagasabb, a derék hispánok pedig nem is tudnak meglenni Whatsapp és Twitter nélkül. A Facebook viszont amolyan úri huncutságnak tűnhet a Pireneusok másik oldalán hódító spanyol iwiw, a Tuenti mellett.

18. Rend a lelke mindennek

Talán nem gondolnátok, de a spanyoloktól van mit tanulni a jegyzetelés terén is. Ha azon kapod magad, hogy nyomtatott betűs órai jegyzeteidet otthon letisztázva újraírod, ne csodálkozz, ha őrült spanyolnak néznek!

19.

19. Kiabálás

Figyelj, hogy hazaérkezésedet követően rögtön vegyél vissza a hangerőből. Spanyolországban hiába lehet következmények nélkül hangosan beszélni, itthon azt fogja hinni a családod, hogy veszekedni akarsz velük.

20. Kenyér 1.0

Mivel Magyarországon is sok kenyeret esznek az emberek, nem lesz nehéz megérteni a spanyolokat, akik le sem hajlandóak ülni ahhoz az asztalhoz, amin nem található kenyereskosár. Nagyobb baj, hogy sokan közülük azt gondolják, a tunkolás kizárólag (!?) spanyol szokás.

22. Don Simón

A kannás bor spanyol megfelelője a dobozos, avagy tetra packos változat. Ha ennek még a gondolatától is kiráz a hideg, akkor biztosan elég botellónon vettél részt ahhoz, hogy egy életre megjegyezd a Don Simón nevet.

22.

22. Kenyér 2.0

Ha azon kapod magad, hogy a közértben kizárólag bagettet vagy hajlandó vásárolni, amit mindennek a tetejébe még a friss újsággal is körbetekersz… hát, akkor könnyen lehet, hogy spanyol bácsivá változtál!

23. Tortilla de patatas

Meg vagy győződve róla, hogy a spanyol tortilla nem egyszerű krumplis tojásrántotta, hanem az ibériai konyhaművészet remeke, maga a házi haute cuisine.

24. Kamilla / borsmenta

25.

Az igaz spanyol kortól, nemtől és társadalmi helyzettől függetlenül vacsora után nem kávét, hanem kamilla és/vagy borsmenta teát fogyaszt. Mindig. Fő az egészség!

25. Gurulós cekker

És végezetül minden spanyol szokás legfurcsábbika (egyéb melléknevek szabadon behelyettesíthetőek), egyben a legpraktikusabb lecke Hispániából: a gurulós cekker használata. Mindegy, hogy 18 vagy éppen 65 éves vagy-e, szépségkirálynőnek készülsz vagy kétkezi munkásként dolgozol, a gurulóssal nem fogsz kiríni a tömegből − legalábbis Spanyolországban.

Az illusztrációkat Cristóbal Manuel készítette, aki Twitter-oldalán naponta publikál képeket Madrid utcáiról.

Start typing and press Enter to search