Miért jó a DELE spanyol nyelvvizsga?

Akarunk mi nyelvvizsgázni? Az igazat megvallva, nem igazán. Szükségünk van nyelvvizsgára? Igen, ezt határozottan ki merem jelenteni…! Az elmúlt hetekben közvéleményt kutattam barátaim, ismerőseim között, ők vajon miért nyelvvizsgáznak és mi a motivációjuk. Ezernyi tanulságos választ kaptam.

„A felvételihez kell a nyelvvizsga, plusz pontot jelent, de persze majd jön a diploma is, meg a magasabb fizetési besorolás, és sokszor van benne egy kis hiúság-irigység-kivagyiság is, nem?"

Mindannyian másért nyelvvizsgázunk, tökéletes válasz nincs, de biztosan mindegyikünkben lapul egy-két érv, ami a többit megelőzi. A nyelvtudás nem egyenlő a nyelvvizsgával, és a nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással. Ezt sokszor szeretik felemlegetni, pláne, ha a nyelvvizsgához vezető út kisebbségi komplexussal, netán olthatatlan papír szerzési vággyal van kikövezve.

„Én a magam örömére, büszkeségére teszek nyelvvizsgát.ˮ „Nekem viszont a diplomához kell… kezdetben, de aztán mindannyian önmagunkért vizsgázunk… a tudásért.ˮ Ha már annyit dolgozik érte az ember, a tudás felmérése, egy kézzelfogható eredmény és egy több éves tanulási folyamat lezárása bizony sokakat hajt. Kicsit olyan ez, mint a sport: gyűjtjük a papírokat, ott a tudásszomj és tudásvágy. A spanyol nyelv sokat érhet, az önéletrajzban pedig jól mutat egy olyan nemzetközi papír, mint a DELE.

A DELE a spanyol egynyelvű vizsga rövidítése:  Diplomas de Español como Lengua Extranjera, vagyis a spanyol mint idegennyelv képesítései. A spanyol nyelvtudást igazoló vizsgák közül nemzetközileg hivatalosan egyedül a Spanyol Nevelés- és Szakmai Továbbképzési Minisztérium által kiállított DELE vizsgákat ismerik el. Nem meglepő tehát, hogy Magyarországon ezeket vizsgákat a Cervantes Intézet bonyolítja le.

 „Szerintem az életben inkább a nyelvismeret, a valós nyelvtudás a fontos, nem egy nyelvvizsga.ˮ – hangzik el gyakran. De mi van, ha lehetőségünk sem adódik rá, hogy bemutassuk a nyelvtudásunkat? 2020-tól például kötelező lesz az egyetemre való bejutáshoz a nyelvvizsga, egy jó munkahely megszerzéséhez pedig már szükség van rá:

„Munkainterjún hiába tér át a HR-es az idegennyelvre, a szóbelihez való továbbjutás feltétele az előzőleg leadott önéletrajz volt, a nyelvvizsák száma és szintje szűrőként szolgált az állásinterjú második kapujában.ˮ

Bár a nyelvvizsgázásban nem beszélhetünk korhatárról, fiatal korban, érettségi előtt nemcsak különleges kihívást, különleges szerepet is töltenek be a nyelvvizsgák. Ha ugyanis külföldön szeretné egy fiatal folytatni a tanulmányait, mindenképpen kellene fognak a nyelvvizsgák.

Bár a szkeptikusok véleménye megoszlik a kriteriumrendszer objektivitásáról, minden nyelvvizsga ad egyfajta visszacsatolást a nyelvtanulás véget nem érő folyamatában. És bármilyen furcsa, nemcsak megmérettetést, élményt is jelenthet: „Én azért csinálom a nyelvvizsgafelkészítő tanfolyamat, mert az egyetlen olyan értelmes elfoglaltság, ami rólam szól és gyerek mellett van rá időm. Nekem ez a heti kimenőm, és amellett, hogy hasznos, határozottan élvezem.ˮ

Ahogyan a DELE a spanyol nyelvvizsgák között, úgy a spanyol az idegennyelvek között foglal el gyakran különleges helyet. A nyelvtanulók ugyanis nem minden esetben ugyanolyan elhivatottak: „A spanyol azért más, mert imádom, a kedvenc nyelvem és amikor megpróbáltam a C2-t, meglett egyből. Angolból meg csak egy középfokot tettem le az egyetemhez, és azt se tudom már, hol van a papír.ˮ

Kevesen beszélnek róla, de egy nyelvvizsgarendszerben kódolva vannak a kulturális és szemléletbeli eltérések is. Ez azért fontos, mert a nyelv csak egy eszköz arra, hogy emberek bizonyos csoportjával hatékonyan tudj kommunikálni. Ha összevetjük mondjuk a Toefl-t, a DELE-t vagy az Origót, fontos eltérésekkel találkozunk. Mindegy, melyiket hozzuk fel példának, a nyelvvizsgarendszer egy-egy ország vagy kultúra tanuláshoz való hozzáállásáról, motivációs rendszeréről, kommunikációs hangsúlyairól is pontos képet ad.

Ezért is fontos, hogy a nyelv ismerete után rendesen felkészüljünk magára a vizsgára is, és megtanuljunk vizsgázni az adott nyelvvizsga követelményrendszerein belül. A felkészülés során az ember pedig ismétel, így a spanyol DELE nyelvvizsga letételével a tudás lépcsőfokait is jól lehet érzékel(tet)ni.

Míg Európában 6 szinten bizonyíthatjuk nyelvismeretünket, ami sok Erasmusos, munkavállalói kaput nyithat meg az ember előtt, addig Magyarországon még a közép- és felsőfokú nyelvvizsga a divat. Hazánkban közel 120 közintézményben tanulhatnak spanyolt  a diákok, majd megkezdett tanulmányaikat  több egyetemen is folytathatják.

A Budapesti Cervantes Intézet célja, hogy a magyarországi tanulók nemzetközi dokumentummal is tudják bizonyítani a spanyol nyelv tanulásával töltött éveiket. Az Intézet következő nyelvvizsgái 2019. július 12-én lesznek A2, B1, B2 és C1 szinten, míg beiratkozni május 16-ig lehet. Mi mindenkit arra buzdítunk, tegye próbára magát és szerezzen sikerélményt a DELÉ-vel.

Start typing and press Enter to search