Nem rakétatudomány: Önálló spanyol nyelvvizsga felkészülés

A 2000-es évek közepe óta 10 év alatt közel másfél millióan tettek sikeres nyelvvizsgát Magyarországon, ám spanyolból csupán 15 ezren. Persze azóta ez a szám folyamatosan növekszik, az olaszt lehagyva immár a franciával és lassan a némettel versenyez, de nem árt, ha tudjuk, a sikeres nyelvvizsga nem a számok bűvölésén, hanem a hozzáállásunkon múlik. Sokszor nagyon nehéz dolog sikeresen felkészülni egy spanyol nyelvvizsgára, de tegyük a szívünkre a kezünk: bármilyen vizsgát tenni emberpróbáló feladat. Kérdés, vajon a stressz az egyik legnagyobb ellenséged, vagy saját magad? Most összeszedtünk 3 jótanácsot, hogy lazán is összpontosítani tudj a feladatra!

1. Tarts fontossági sorrendet

Ahogyan fontos, hogy a sportoló ne elsőre akarja átugrani a legmagasabb lécet, a nyelvvizsgánál sem árt, ha nem a legnehezebb feladatokkal kezded a felkészülést. És itt még véletlenül sem az alapfok-középfok-felsőfok triumvirátusra gondolunk. Bármelyik nyelvvizsga típust is választod, jó eséllyel mindenütt lesz spanyol olvasott szövegértés, hallás utáni szövegértés, íráskészség és beszédkészség. Előbbi kettő az úgynevezett idegennyelv-befogadást teszteli, míg utóbbi kettőnél neked kell létrehoznod egy írott vagy szóbeli produkciót spanyolul. Fontos, hogy felmérd, neked melyik megy nehezebben, hiszen arra a felkészülés során érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni.

2. Mondd, te kit választanál?

Nem árt azt sem tudni, hogy a legnépszerűbb nyelvvizsgák között a részegységekben is lehetnek komoly eltérések. Az Origónál például, ahogyan más kétnyelvű – esetünkben magyar-spanyol – nyelvvizsgánál, lehetnek és lesznek is fordítási feladatok, vagy olyanok, amelyekben egy spanyol szöveg kapcsán magyarul kell válaszolnod. Ez nagy könnyebbségnek tűnhet elsőre, de ha azok közé tartozol, akinek nehezére esik magyarosan-spanyolosan lefordítani valamit, esetleg a gyengébb szókincsed miatt nehezebben értesz meg bonyolult szövegeket, könnyen bajba kerülhetsz. Ebben az esetben lehet, hogy nem a gyakorlás, hanem az ügyes választás segíthet: a Cervantes Intézet államilag elismert spanyol nyelvvizsgájában biztosan nem találsz majd magyar fordítási feladatokat.

Ingyenes spanyol nyelvvizsga? Simán!

2018. január 1. óta az állam megtérít neked egy sikeres nyelvvizsgát, de ehhez teljesülni kell a következőknek: 35 év alatti életkor, legalább középfokú, komplex nyelvvizsga, ami államilag elismert. Persze jó utánajárni a dolgoknak, mert a támogatást kérvényezni kell, nem megy minden automatikusan. Vedd úgy, hogy ez is a felkészülés része.

3. A végén kell… lazítani!

És végül, ha a nyelvvizsga már a célegyenesben van, ne felejtsd el a legfontosabb aranyszabály: a nyelvvizsga előtti napon már soha nem szabad a nyelvvizsgával foglalkoznod. Ha tényleg a legjobb formádat akarod hozni a verseny napján, mindent ellenőrizz le két nappal a nagy esemény előtt: tervezd meg, hogyan jutsz el a „vesztőhelyre” – jó, ez hülye vicc! – hogy mikor fogsz elindulni, mit viszel magaddal és esetleg azt is, hogy mit veszel fel.

Utóbbi viccesen hangzik, de nagy jelentősége van, fontos, hogy kényelmes (és azért az illendőség határát nem átlépő) ruhába menj, ha pedig szóbelire mész, kulcsfontosságú, hogy jól és magabiztosnak érezd magad abban, amit viselsz. Lehet, hogy ezzel a kisugárzással pontokat fogsz nyerni – nem a vizsgáztatók szemében, hanem egyszerűen azért, mert magabiztosabban jobb teljesítményre leszel képes.

Start typing and press Enter to search