Spanyol tanulás Spanyolországban? 5 dolog, amiben Málaga szinte verhetetlen

Emlékszel, hogy a spanyolországi nyaralás során mennyi minden ragadt rád hirtelen a spanyolból? Ha ez a kis mártózás egy anyanyelvi környezetben ekkora pluszt jelenthet, képzeld csak el, micsoda kincset ér egy minőségi spanyolországi nyelvtanfolyam, amivel nemcsak a tudásod felturbózására, hanem felejthetetlen nyári élményekre is szert tehetsz − az év bármelyik szakában. Hogy ez lehetetlen? Málagán semmi sem lehetetlen.

Sajnos a mindennapokban számos olyan akadállyal találkozunk, ami időről-időre közénk és a spanyol közé áll, mindegy, hogy egyetemi vizsgákról, munkahelyi feladatokról vagy csak a nagybetűs életről legyen szó. Közben meg hónapról-hónapra csak toljuk magunk előtt a spanyol tanulást, újra és újra ugyanazokba a nyelvtani útvesztőkbe botlunk, és így még ebbe a varázslatos nyelvbe is könnyen bele lehet fáradni.

Szenvedélyes nyelvtanulóként és gyakorló nyelvtanárként tudom, a hosszútávú siker kulcsa ilyenkor nem a rövidtávú memóriánk sokkolásában vagy a mindennapi rutinunk felforgatásában rejlik, hanem abban, hogy új impulzusokat kapjunk a spanyoltól és visszaszerezzük halványuló motivációnkat. Ilyenkor már egy 1 hetes spanyolországi nyelvtanfolyam is fordulópontot jelenthet: ezalatt újra magunkba szívhatunk mindent, amiért annyira szeretjük Spanyolországot.

Mivel senki sem szeretné elfecsérelni a nehezen kiböjtölt szabadságát, és − valljuk be őszintén − a pénzét sem, a legfontosabb az, hogy ilyenkor olyan képzést és úti célt válasszunk, ahonnan a legszebb emlékekkel térhetünk haza és ezek a felejthetetlen pillanatok később is végigkísérnek minket a spanyol tanulás során. Egy jó nyelviskola kiválasztása mindenki számára világos, ám a követezőkben 5 olyan dolog kerül előtérbe, amire talán kevesebben gondolnak − és amiben Málaga szinte verhetetlen.

1. A világ legjobb nyelviskolája

2016-ban közel 30 000 nyelvtanuló érkezett Spanyolországba. Barcelona és Salamanca után a legtöbb Málagába, hiszen a Cervantes Intézet által akkreditált, minőségi garanciát nyújtó nyelviskolák 15 százaléka itt található. A Malaca Instituto ráadásul hivatalosan is „A világ legjobb spanyol nyelviskolája” címmel büszkélkedhet, a minőségi oktatás tehát garantált.

Ám így is fontos, hogy a „Melyik nyelviskolát válasszam?”- kérdésre megfelelő választ csak akkor adhatunk, ha magát a kérdést is átformáljuk egy kicsit: „Hol válasszak magamnak nyelviskolát?” A nyelvtanulók szerencséjére Spanyolországban akkreditált nyelviskolából is hatalmas a választék, egy jó központ tanfolyama pedig ugrásszerű fejlődést kínál… de mi történik, ha kicsöngetnek?

2. Tanulás vagy nyaralás?

Furcsán hangzik, de akkor választunk magunknak jól nyelviskolát, ha ezt a kettőt össze tudjuk köti − a kellemeset a hasznossal alapon. Hiába kapunk minőségi órákat egy nyelviskolában, ha a tanfolyamot követő időt bezárkózva töltjük a szállásunkon és nem tudjuk a gyakorlatba átültetni a megszerzett tudásunkat. De ne felejtsük azt sem, hogy a mindennapok motiváció-raktárait is fel szeretnénk tölteni ebben az 1-2 hétben, élmények nélkül tehát mit sem ér az egész.

Még szerencse, hogy az elmúlt 70 év során a Costa del Sol nem véletlenül válhatott a csodás spanyol tengerpart és a napfény − nomen est omen − szinonimájává. Málaga felejthetetlen nyaralásokat ígér, ráadásul egész évben, hiszen Dél-Andalúziában télen is 15-20 fok az átlaghőmérséklet. Sőt, miután a Costa del Sol-on évente megforduló közel 12 millió (!) turista nagy része a sokszor fullasztó nyári melegben érkezik, év közben garantált a frissesség és hamisítatlan andalúz hangulat.

3. Picasso hazájában

Ha csupán Málaga provinciát nézzük, a helyiek 181 kilométer csodálatos tengerparttal büszkélkedhetnek, de ez nem kötelez rá, hogy nap mint nap a homokon kiterülve töltsd az órák utáni szabadidőd. Most fedje jótékony homály, hogy a Málaga leghíresebb szülötte versenyen örök kedvencünknek, Antonio Banderasnak köszönhetően ki lenne a befutó, és maradjunk annyiban: Pablo Picasso szülővárosában a kultúrának is egyértelműen főszerep (…) jut.

2003-as megnyitása óta szinte természetes, hogy a Picasso múzeum számít a város legnépszerűbb kulturális központjának, de miután Málagát az elmúlt évtizedben időről-időre kitüntetik a ‘múzeumok városa’ jelzővel is, a verseny szoros: itt nyílt meg az első, nem Franciaországban található Pompidou központ − aminek csodás „Rubik-kockája” önmagában is a város egyik látványosságának számít −, de a nemzetközi hírű Thyssen-, valamint orosz művészeti képtárral is büszkélkedhet a Costa del Sol fővárosa.

4. A király ösvénye

Kár tagadni, ha a friss tengeri szellő és a simogató napsütés is el tudja fárasztani az embert, hát mit mondjunk a képtárak lenyűgöző labirintusairól. A Costa del Sol előnye, hogy a sztereotípiákkal ellentétben az aktív pihenés és a természet rajongói számára is rengeteg újat tud mutatni. Málaga provincia területének, ami a keltáktól a rómaiakon és a mórokon át számtalan jelentős kultúra örökségét magán hordozza, nem kevesebb mint 50 százaléka természetvédelmi terület.

Picasso szülővárosa A-tól Z-ig: Málaga útikalauzunkért kattints a képre!

A provincia egyik kiemelt, a trekking szerelmesei számára pedig egyenesen kihagyhatatlan turisztikai látványossága a nemrég teljes hosszában felújított Caminito del Rey, azaz ‘A király ösvénye’. Az eredetileg egy vízerőmű építésekor a munkások ellátására kialakított, szurdokokat összekötő gyalogösvényen a 1921-ben XIII. Alfonz spanyol király is végigment, ma pedig Spanyolország leghíresebb vía ferrata útvonalának számít.

5. Tapas Bar Málaga

Hiába beszéltünk nyaralásról, egy kis strandolás után úgy tűnik, a végén mégis maga alá gyűrt minket a tanulás, a kultúra és a kalandvágy. Ilyenkor mosolyog ránk igazán Málaga, ahol a helyiek hagyományos vendégszeretete keveredik az andalúz emberekre jellemző általános közvetlenségével. Málagainak lenni nem csak a Málagán születettek kiváltsága, és elég egy este az andalúz tapas bárok zsongásában ahhoz, hogy az ember életreszóló élményekkel távozzon.

A végtelen halételek és tengeri finomságok ráadásul nem csak a gyomrunkat kímélik, hanem a pénztárcánkat is, miután Málaga ár-érték aránya egészen kiemelkedőnek számít a spanyol városok összehasonlításában − nem is beszélve a diákok számára elérhető kedvezményekről. Ha az utóbbit valószínűleg nem is vették figyelembe, ennyi varázslat után nem csoda, ha a New York Times idei 52 városból álló bakancslistáján Málaga is szerepelt. Kár is lenne vitatkozni vele.

Képek: www.malagaturismo.com  

Start typing and press Enter to search