19. Korrika a baszk nyelvért

Idén 19. alkalommal indul útjára a Korrika, hogy a baszk nyelv védelmében bejárja a Pireneusok minden zegét-zugát. A baszkföldi népi maratont ünnepelve a világ számos pontján rendeznek kísérőprogramokat, Magyarországon 2013 után immár másodízben!

A francia-spanyol határon fekvő Urepele falucskából rajtol a 19. Korrika baszk maraton, amely az olimpiai lánggal ellentétben egy pillanatra sem áll meg több, mint 2000 kilométeres útja során. Ahogyan a szervezők korábban is fogalmaztak, „a rendezvénynek éppen ezért minden kézre és minden lábra szüksége van, akár a baszk nyelvnek.” A hagyományosan kétévente megrendezett esemény célja pontosan az, hogy felhívja a figyelmet a nemrég még súlyosan veszélyeztetett baszk nyelv ápolásának fontosságára, és ünnepelje azokat, akik tesznek érte.

A diaszpórában élő baszkok és a baszkul tanulók lelkesedésére jellemző, hogy a 19. Korrikával párhuzamosan 5 kontinensen rendeznek programokat a baszk nyelv és kultúra ünneplésére. Ez alól Magyarország sem kivétel, hiszen 2013 után a hazai baszk lektorátusok ismét saját programmal készülnek a maratonra. A hagyományt elindító Izaskun Pérez helyét átvéve idén Oxel Uribe-Etxebarria, a Szegedi Tudományegyetem és az ELTE baszk lektora vezeti a várhatóan ünnepi hangulatú futást Szegeden és Budapesten egyaránt, amelyet természetesen további programok követnek majd.

A baszk nyelv hazánkban

Noha Morvay Károly professzor úttörő munkájának köszönhetően évtizedek óta tanítanak baszkot Magyarországon, az utóbbi években különösen fellendült az érdeklődés a baszk nyelv és kultúra iránt a legnagyobb hazai tudományegyetemeken. A Szegeden és Budapesten évente megrendezett Baszk Kulturális Napokat követően 2013-ben első alkalommal érkezett Magyarországra a Korrika, idén pedig visszatér. A cél a jókedv és az euskara, vagyis a baszk népszerűsítése olyan kis nyelvekkel egyetemben, mint a magyar.

A szegedi Korrikáról a Facebookon olvashattok bővebben, míg a budapesti esemény részletes programja 2015. március 19-én a következő:

Korrika, azaz Futás a baszk nyelv ünnepén

Deák Ferenc tér (templomnál) / 16:30

A Deák téri találkozót követően a baszkföldi Korrika hivatalos zászlaja alatt indul a futás, amely a Váci utcát érintve az ELTE Bölcsészettudományi Karáig tart majd. Mivel a baszkföldi maratonhoz hasonlóan a magyar Korrikán is csupán a részvétel a fontos, az amúgy sem hosszú útvonalat bárki lerövidítheti, vagy akár biciklin is a futókkal tarthat.

Az első magyar Korrika (2013)

Bertsolari − filmvetítés

ELTE BTK, C épület, II. em. 278. / 17:30

A budapesti Spanyol Tanszéken kerül vetítésre a Bertsolari című dokumentumfilm, amelyet 2011-ben mutattak be Spanyolországban. Asier Altuna számos díjat nyert, néhol játékfilmes karakterrel bíró alkotása a baszk kultúra egyik központi elemét adó improvizációs versmondást mutatja be. Az évszázados hagyományokon alapuló improvizált versek baszkföldi népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a filmben bemutatásra kerülő 2009-es Baszkföldi Bajnokság döntőjére több, mint 10 ezer néző váltott jegyet.

Euskal pintxo-pote

Bontxo Basque Bistro (1055 Falk Miksa u. 21.) / 19:30-tól

A 2015-ös budapesti Korrika záróeseménye a szervezők szerint kiváló lehetőséget nyújt majd mindenki számára, hogy közelebb kerüljön a Magyarországon még mindig egzotikusnak számító baszk kultúrához. A Bontxo Basque Bistro pintxo-pote, azaz baszk tapas és egy pohár ital-akciója elhozza a baszk gasztronómia egy kis szeletét, míg a kötetlen beszélgetések során a baszk nyelv és a kultúra legkülönlegesebb oldalait ismerhetik meg a résztvevők. Az este során Budapesten elevenedik meg Baszkföld!

A baszk gasztronómia apró remekei

Start typing and press Enter to search