Kortárs spanyol mozi

A Budapesti Cervantes Intézet kortárs filmciklusa olyan alkotásokat mutat be, amelyek hűen tükrözik a mai spanyol mozi sokszínűségét. A vetítésre kerülő filmek elválaszthatatlan kapcsolatban állnak a spanyol társadalommal, amelyről és amelyhez szólnak.

A vetítések látogatása ingyenes, helyszín a Budapesti Cervantes Intézet (1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.) Ibero-Amerika terme. A filmek eredeti nyelven kerülnek bemutatásra.

Péntek Barcelonában (Cesc Gay, 2012)

2015. január 20., 18 óra

A film nyolc férfi portréját és zűrös szerelmi életét követi nyomon. Váratlan találkozások, meglepő beszélgetések peregnek a valós időben zajló jelenetekben. A párbeszédekre van bízva minden, a szereplőknek nincs hová bújni. Minden jelenet a színészek kettősén múlik, a köztük lévő kapcsolatok csak részben rajzolódnak ki, de mivel mindannyiunk számára ismerősek ezek a konfliktusok, a többit könnyedén ki tudjuk találni. Mindezt ráadásul a mai spanyol filmszínészek java tárja elénk − középkorú, sármos férfiak, barátok vagy riválisok, nyertesek és megbántottak beszélik ki problémáikat. Történeteik izgalmas érzelmi mozaikot tárnak elénk a férfi személyiség rejtelmeiről.

Mensaka (Salvador García Ruiz, 1998)

2015. január 27., 18 óra

Az ősz folyamán egy fiatalokból álló társaság  élete gyökeres változáson megy keresztül. A nagyvárosban élnek, s bár nagyon különböző  társadalmi rétegekből valók,  láthatatlan  szálakkal kapcsolódnak  egymáshoz. Kapcsolatuk egyre  szorosabbá válásával kialakítják saját, külön  világukat mely azonban sokkal  zártabb annál mint képzelik.

Mapa (León Siminiani, 2012)

2015. február 3., 18:00

Miután a fiatal rendezőt elbocsájtják a tévénél betöltött állásából, úgy dönt, hogy Indiába utazik, ahol valóra váltja álmát és elkészíti élete első játékfilmjét. Hamarosan felfedezi, hogy az, amit keres, nem Indiában, hanem Madridban van…

Blancanieves (Pablo Berger, 2012)

2015. február 10., 18:00

Pablo Berger Hófehérkéje a klasszikus Grimm mese szabad feldolgozása, az 1920-as évek Dél-Spanyolországában. A történet Hófehérkéje Carmen (Macarena García), egy csinos, fiatal lány, akinek gyermekkorát rémes mostohaanyja, Encarna (Maribel Verdú) keseríti meg. Múltja elöl menekülve Carmen szenvedélyes utazásba kezd új barátaival, a törpe torreádorokkal. Egy váratlan és meglepő csattanóval a Hófehérke megmutatja nekünk, hogy az élet nem hasonlít a mesékre, sokkal inkább egy gótikus melodrámára.

Carmina o Revienta (Paco León, 2012)

2015. február 17., 18:00

Carmina ötvenes évei végén járó spanyol asszonyság, aki egy családi bisztrót üzemeltet Sevillában. Egy nap ellopnak a bisztróból egy nagy és értékes sonkát. Amikor Carmina ráébred, hogy a biztosítása nem terjed ki az ilyen típusú veszteségekre, tervet eszel ki, hogy mégis megszerezze a pénzt, és a bár tovább működhessen. Amíg arra vár, hogy a terve működésbe lépjen, feleleveníti korábbi kalandjait. Annak ellenére, hogy a részletek sántítanak, egy hiteles, igazságos és a jég hátán is megélő, felejthetetlen karakter rajzolódik ki a szemünk előtt.

Sueño y silencio (Jaime Rosales, 2012)

2015. február 24., 18:00

Jaime Rosales Álom és csend című drámája egy Párizsban két lányukkal élő fiatal párról szól. A férj építész, a feleség tanár. Egy nap, az Ebro torkolatánál töltött szabadságuk alatt elszenvedett baleset örökre megváltoztatja életüket.

Start typing and press Enter to search