Barcelona legrejtettebb kincse: Montserrat

Az a helyzet, hogy Barcelona legnagyobb kincse nem a Barcelonetán, a Barri Góticban, vagy a Grácia negyedeiben van…

Barcelona (majdnem) mindegyikünk kedvenc városa, Spanyolország legnépszerűbb turisztikai célpontja. Annyira sok látogatója van, hogy a helyiek már szinte a pokolba kívánnak minket. Hosszú ideig undok dolognak tartottam ezt, de mikor egy randit a tömeg miatt mulasztottam el – a jól definiált találkozási pont ellenére egyszerűen nem találtuk meg egymást az emberáradat miatt a Mallorca és a Marina calle-k sarkán – megértettem a katalánok frusztrációját. Mi hát a megoldás?

Ne menjünk többet Barcelonába?

Ugyan már! Menjünk oda, ahova a többiek nem mennek! Az a helyzet, hogy Barcelona legnagyobb kincse nem is a Barceloneta, a Barri Gótic, vagy a Grácia negyedeiben van! Barcelona legjobb része a Plaça Espanyától egy órára található. És az a szerencse, hogy a turisták nem igazán tudnak róla. Halkan teszem hozzá, hogy ez még könnyen változhat: Dan Brown legújabb regényében, az Eredetben − ami idén októberben jelenik meg − benne van Montserrat is!

Mi az a Montserrat?

A Montserrat, vagyis a „Csipkézett hegy” egy lélegzetelállító természeti jelenség Barcelonától 50 kilométerre. Egy valaha volt folyó medrében, évmilliókkal ezelőtt alakultak ki ezek az izgalmas sziklaformációk. Sokuknak neve is van: „a terhes asszony”, „a múmia”, az „elefánt”, a „szabadság kalapja”, stb. Kedvező éghajlata miatt egész évben látogatható. Nyáron vannak persze a legtöbben, de kirándulni, mászni – vagy a helyre jellemző meghitt csöndet élvezni – inkább tavasszal vagy ősszel lehet. Sőt, ott van még…

1. Az apátság

Montserrat legismertebb látványossága a sziklák tövében fekvő bencés apátság. Katalónia egyik fontos zarándokhelye a 880 körül épült templom a belsejében őrzött „Fekete Madonna”, vagyis a La Moreneta miatt. Az ereklyét csodás körülmények között találta meg egy pásztor – fényt és énekszót hallott a hegy belsejéből. Manapság a Fekete Madonna és a Dalí, Picasso és El Greco alkotásait bemutató kis múzeum matt látogatják, de fiúkórusa is világhíres.

2. Kirándulás

A Santa Maria de Montserrat apátság viszonylag népszerű, úgyhogy muszáj bemenni. De ha Montserrat valójára vagy kíváncsi, el kell indulnod a sziklák felé. Temérdek kirándulóút vezet Monsitrolból (ahova a Cremallerával érkezel), vagy Collbató és El Bruc városkáiból is (ahova busszal jutsz el Barcelonából). Egyik turistaút sem nehéz és mindegyik elképesztő helyeken visz keresztül. Mindenképp érdemes a csúcshoz, a Sant Jeronihoz (1.236m) felbaktatni. A panoráma meghálálja az 1-2 órás erőfeszítést.

3. Sziklamászás

A bevállalósabbak kipróbálhatják, milyen a saját kezükkel-lábukkal feljutni Montserrat szikláinak egyikére. Több mint 4000 mászóút van, mindenféle nehézségben, így a spanyol (és a nemzetközi) sziklamászók egyik kedvence Montserrat. Tömeg sosincs, mert egyszerűen túl sok a lehetőség. Ha van saját cuccod, érdemes beszerezni egy könyvet az utakról; ha kezdő vagy, keress meg egy helyi mászó céget. (Személyes véleményem szerint ők a legjobbak.)

4. Via ferráta

Ha úgy érzed, a kirándulásnál keményebb-vagányabb módon vennéd be a sziklákat, de a sziklamászás még túl nagy falatnak tűnik, neked találták ki a via ferrátát vagy „vasalt utat”. Ha nem ismernéd a műfajt, háttér információként annyit érdemes róla tudnod, hogy Olaszország az őshazája, de az osztrák Alpokban is nagyon népszerű (klettersteig néven). Magyarországon Tatabányán, Cseszneken vagy a Cuha-vögyben gyakorolhatsz a létrás, lépcsős, drótos hegyi utakon. Montserrat is jó pár via ferráta úttal rendelkezik – keresd a hegyi vezetőket a beszállópontokért és felszerelésért!

Borítóképünk: Catalunya Experience, a további képeket a szerző készítette.

Start typing and press Enter to search